Blog

DJEČJI TJEDAN U GOSPIĆU

Postavljanje zastave Dječjeg tjedna (3. 10. 2016.)

slika-gospic1Zahvaljujući našim mališanima iz DV „Pahuljica“ i njihovim tetama, koji su imali zadatak izraditi zastavu Dječjeg tjedna, danas je svečano naša zastava postavljena u centru grada. Usprkos kiši, na svečano postavljanje zastave, uz predsjednicu i tajnicu DND-a Gospić stigle su i zamjenica gradonačelnika gđa Marta Grgurić i zaposlenica Grada gđa Lidija Mlinarić. Još jednom naši su najmlađi obavili odličan posao i prekrasno uredili zastavu, a parola Dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega“ koja se nalazi na zastavi još će jednom podsjetiti sve nas starije da su djeca najvažnija i da u njima leži naša budućnost.

Posjet Dječjem odjelu OB Gospić (4. 10. 2016.)

slika-gospic2Već tradicionalno, svake godine tijekom Dječjeg tjedna predstavnici DND-a Gospić idu u službeni posjet Dječjem odjelu OB Gospić. Ove godine predsjednici i voditeljici likovnih radionica udruge društvo su pravili 6 prvašića OŠ dr. Jure Turića, koji su pomogli u nošenju poklona. Dječjem odjelu poklonili smo nekoliko društvenih igara (Hvatanje ribica, Čovječe ne ljuti se, lego kocke i grupu igara), slikovnice i potrošni materijal za rad (kolaž papir, blokove za crtanje, flomastere, bojice i pastele). Sa ravnateljicom bolnice dr. Sandrom Čubelić i glavnom sestrom Dječjeg odjela Mandom Pavičić Naglić dogovoren je nastavak provedbe projekta „Za osmijeh djeteta u bolnici“. Također, tijekom cijelog Dječjeg tjedna Dječji odjel otvorio je svoja vrata svim zainteresiranima. Tako su mogli vidjeti što se sve na odjelu nalazi, medicinsku opremu i bogato opremljenu igraonicu odjela. Počašćeni domaćim kolačima i sokom proveli smo ugodno druženje dogovarajući sljedeće aktivnosti.

Igranje društvenih igara (7. 10. 2016.)

slika-gospic3U sklopu Dječjeg tjedna, a zahvaljujući donaciji DM-a našoj udruzi, obogatili smo svoj fond društvenih igara i organizirali za djecu različite dobi igranje društvenih igara. Aktivnost se održala u velikome holu OŠ dr. Jure Turića u petak 7.10.2016. godine od 17-19 sati. Djeca su tako imala na raspolaganju; veliki „Čovječe ne ljuti se“, Monopoly, Alias, Volim Hrvatsku, šah, razne karte, puzzle, Dame, 5 sekundi i mnoge druge. U igranju i pravilima pomagale su im naše volonterke: Jelena, Ana, Irena, Tamara, Petra, Katarina i Sanja. Na jednome stolu sa strane djeci su bile poslužene grickalice i prirodni sokovi. Po osmijesima na licima uvjereni smo da su se dobro zabavili.

Vremenski trezor (8. 10. 2016.)

slika-gospic4Već treću godinu za redom, učenici 4. Razreda OŠ dr. Jure Turića, Gospić, sudjeluju u pisanju pisama i pospremanju u naš „Vremenski trezor“. Učenici pišu pisma sami sebi, o svojim željama i vizijama u budućnosti, te ih zajedno sa svojim učiteljima svečano spremaju u trezor. Otvoriti će ih kada budu odlazili iz osnovne škole, da ih podsjeti što su si tada poželjeli. „Vremenski trezor“ još je jedna aktivnost u organizaciji DND-a u sklopu Dječjeg tjedna. Hvala svim učiteljima i učenicima na sudjelovanju.

Igramo se i učimo u urbanom vrtu (8. 10. 2016.)

slika-gospic5Obilježavanje Dječjeg tjedna u gradu Gospiću završeno je danas zanimljivim, korisnim i zabavnim aktivnostima u urbanom ekološkom permakulturnom vrtu kod KIC-a. U 11 sati u urbanom vrtu okupila su se djeca, članovi i volonteri DND-a grada Gospića i Udruge „Pčelice“, djelatnici KIC-a i članovi Udruge ZIR. U dobrom raspoloženju i zajedničkim radom vrijedne ruke sudionika uredile su i uljepšale urbani vrt. Predsjednica Udruge ZIR pojasnila je okupljenoj djeci koje su sve biljke zasađene u vrtu, te što sada moraju napraviti kako bi pripremili vrt i biljke za zimu. Dio učenika su članovi grupe „Mali vrtlari“, koja djeluje u školi OŠ dr. Jure Turića, a koji će skupa s voditeljicama grupe brinuti o biljkama u urbanom vrtu tijekom cijele školske godine, te tako steći dragocjeno znanje i iskustvo praktičnim radom u vrtu. Odrasli volonteri i članovi popravili su natpise na vrtnim i senzornim elementima u vrtu i dodatno ih zaštitili lakom te ih tako pripremili za nadolazeću ličku zimu. I ovaj puta se još jednom zahvaljujemo tvrtki Vrkljan d.o.o. iz Gospića na donaciji boje i laka za zaštitu drvenih elemenata u vrtu. Pokraj vrta, na parkiralištu, volonterke udruga pripremile su poligon za vježbanje i vanjski „Čovječe ne ljuti se“ gdje su se djeca natjecala, igrala i zabavljala, a svako malo veseli dječji smijeh uveseljavao je cjelokupni događaj. Umjesto grickalica i kupovnih sokova, djeca su danas probala „domaće“ grickalice i sokove, kako bi promovirali domaće proizvode i naučili što se sve od voća i povrća može napraviti. Tako su imali prilike probati sok od drena i grožđa, domaći kruh i pekmeze od malina i kupina te kekse i kolače. Zajedničkim radom, druženjem i suradnjom urbani vrt je ponovo uređen, zaštićen i pripremljen za zimu. Tako su danas jedan od ljepših jesenskih dana sudionici događaja proveli u druženju, učenju i korisnim aktivnostima te su doprinijeli da jedan djelić grada Gospića i dalje bude mjesto okupljanja, druženja i učenja. Od srca hvala našim volonterima i svima koji su danas odvojili svoje vrijeme te bili pozitivan primjer našoj djeci.