Blog

DJEČJI TJEDAN U KRIŽEVCIMA

Započelo obilježavanje Dječjeg tjedna

U Križevcima se i ovu godinu obilježava Dječji tjedan. Kao Grad prijatelj djece od 2017. godine prvi tjedan u listopadu posvećen je djeci. Obilježavanje je tradicionalno počelo na Strossmayerovom trgu kojem su prisustvovali gradonačelnik Mario Rajn, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, njihovi suradnici te ravnateljice i voditeljice dječjih vrtića. Zajedno su s roditeljima i djecom izgovorili moto „Ljubav djeci prije svega“ te postavili dječje radove.

Ovom prigodom gradonačelnik Mario Rajn zahvalio je na odazivu u ovim otežanim okolnostima te što su pripremili radove na kojima se nađu poruke koje ga obvezuju da ovaj grad čini još boljim. Pozvao je na sve na sudjelovanje u pripremljenim aktivnostima te na natjecanje „Najbolji tim u gradu“ koje se održava u subotu.

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i osnovnih društava te aktivnost posve posvećena djeci. Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, kao i poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Dječji radovi s njihovim porukama odraslima, prijedlozima i željama će tijekom trajanja Dječjeg tjedna biti postavljeni na Strossmayerovom trgu. Obilježavanje Dječjeg tjedna i proslava 70. rođendana Saveza Društava Naša djeca provodit će se tijekom tjedna kroz aktivnosti koje obuhvaćaju likovne radionice, izložbe slika, predstavljanje časopisa te sad već tradicionalno sportsko natjecanje „Najbolji tim u gradu“.

U provođenje aktivnosti uz Grad Križevce uključili su se Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, Udruga osoba s invaliditetom Križevci, udruga „VRTULJAK“, Zelena energetska zadruga i KLIK, Zajednica športskih udruga i Društvo športske rekreacije, Radio Križevci, udruga “Perzeidi” te naravno vrtići, osnovne i srednje škole s područja grada.

Program je moguće pogledati ovdje: Program

Vijest i fotografije preuzeti sa stranice:https://krizevci.hr/zapocelo-obiljezavanje-djecjeg-tjedna/  

Gradonačelnik odgovarao na pitanja učenika osnovnih i srednjih škola

Mogu li se od postojećeg izvora vode napraviti toplice, postoji li mogućnost proširenja skate parka ili kada će kino početi s radom, neka su od pitanja na koja je odgovarao gradonačelnik Mario Rajn u sklopu Dječjeg tjedna na online sastanku održanom s učenicima te u emisiji Radija Križevci. Na sastanku su sudjelovale učenice Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Eleonora Posavec i Olja Jelen, učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca Ivan Budisavljević i Kristina Cvrtila te učenici Centra za odgoj i obrazovanje Križevci Petar Korša i Anamarija Pendelj.

Učenici su imali zanimljiva pitanja koja su se ticala komunalne infrastrukture, mogućnosti izgradnje novih parkova, početka rada kina, uređenja bazena, ali i pitanja vezana uz izgled jednog radnog dana gradonačelnika, što je želio biti kad odraste i svira li neki instrument. Ovaj pristup se svidio učenicima te im je gradonačelnik Mario Rajn predložio da se ovim putem mogu i češće čuti i razgovarati o njihovim pitanjima i prijedlozima.

Gradonačelnik je sudjelovao i u emisiji Radija Križevci. U emisiji su sudjelovali učenici Srednje škole „Ivan Seljanec“ Ivan Katanović i Veronika Vrbančić, učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca Ana Širjan, Andrija Tinodi, Dino Novosel, Frano Hartman, Luka Štefoić, Nikola Kekez Tariba, Vito Kemenović i Zara Kirin. Sudjelovali su i učenici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Elena Toma i Martijana Leskovar.

Ovo je također bila još jedna prilika da učenici iznesu svoja stajališta te dobiju odgovore na svoja pitanja. Emisiju je moguće poslušati na sljedećoj poveznici Radio Križevci. U sklopu Dječjeg tjedna Udruga invalida Križevci danas obilježava Svjetski dan cerebralne paralize te ih je tom prilikom posjetio gradonačelnik i sudjelovao u tomboli koju su pripremili.

Do kraja tjedna održat će se brojne aktivnosti koje uključuju likovno-kreativne radionice koje priređuje Gradska knjižnica „Franjo Marković“, online radionice udruge „VRTULJAK“, izložbu dječjih radova izrađenih u sklopu aktivnosti „Gradovi budućnosti jugoistočne Europe“ ZEZ-a i KLIK-a, a u subotu će se program završiti natjecanjem roditelja i djece „Najbolji tim u gradu“ koje počinje u 11 sati.

Vijest i fotografije preuzeti sa stranice: https://krizevci.hr/gradonacelnik-odgovarao-na-pitanja-ucenika-osnovnih-i-srednjih-skola/