Blog

DJEČJI TJEDAN U KRIŽEVCIMA

U organizaciji Koordinacijskog odbora akcije „Grad Križevci  – prijatelj djece“ te križevačkih ustanova i udruga u Križevcima je od 02. do 08. listopada obilježen još jedan Dječji tjedan.

Obilježavanje je započelo u ponedjeljak, 2. listopada okupljanjem djece iz svih križevačkih dječjih vrtića i Dječje igraonice Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci, te iz svih osnovnih škola kao i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci. Djecu je pozdravio gradonačelnik Mario Rajn te zajedno s njima izrekao moto Dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega“. Nakon toga, svi zajedno zaplesali su na pjesmu „Glava, ramena, koljena i stopala“ i potom su djeca na ogradu na gradskom trgu polijepila poruke odraslima. Kasnije tijekom dana članovi dramske skupine Kolibrići pripremili su dva igrokaza za djecu: Puna vreća laži i Kokoš kod frizera.

Drugog dana Dječjeg tjedna na Prigorskom radiju održana je live emisija u kojoj su sudjelovali predstavnici učenika iz svih križevačkih osnovnih škola – Osnovna škola „Vladimir Nazor“, Osnovna škola Ljudevita Modeca i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci te iz Srednje gospodarske škole Križevci, Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci i Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga. Djeca su gradonačelniku postavljala brojna pitanja i prijedloge kako poboljšati život djece u Križevcima. Održana je i Čarolija osjeta – senzo-motorička radionica za bebe u organizaciji Razvojnog prozorčića. Cilj radionice bio je kroz različite aktivnosti i igru primjerenu dobi potaknuti sva osjetila poput dodira, okusa, mirisa, vida i sluha beba. Utorak je završio dječjom čajankom na Dječjem odjelu knjižnice pod nazivom „Štatutko u vinogradu“.

U srijedu su volonteri Centra za mlade pričali priče djeci u Dječjoj igraonici u sklopu još jedne pričaonice. U četvrtak je održan veliki prijem gradonačelnika Marija Rajna za sve sudionike državnih i međunarodnih natjecanja čime su promovirane vještine djece u obrazovanju, umjetnosti, plesu i sportu, a prijemu je prisustvovalo preko 350 djece. Četvrtak je završio besplatnom projekcijom animiranog filma Nestašna zubić vila u Kinu Križevci, a koju su osigurali Televizija Križevci i Pučko otvoreno učilište Križevci.

U petak je u Dječjoj igraonici Gradske knjižnice „Franjo Marković“ održana radionica u organizaciji Komunalnog poduzeća d.o.o. u kojoj su djeca učila kako reciklirati. Petak je završio predavanjem dr.med. spec. Pedijatrije Zdenke Škorić Kovačić „Čuvajmo zdravlje djece“ koje je bilo namijenjeno roditeljima. Roditelji su mogli saznati kako se nositi s učestalim bolestima djece koje pohađaju vrtiće, što imati u kućnoj ljekarni i kada i u kojoj situaciji posjetiti doktora. Važno je naglasiti da je doktorica tijekom Dječjeg tjedna posjetila sva četiri vrtića na području grada.

Subota je bila ostavljena za sportske aktivnosti. Tako je održano natjecanje Najbolji tim u gradu u kojem su se natjecali timovi jedan roditelj i dijete protiv drugih takvih timova, u cilju kvalitetnog i sportskog druženja djece i roditelja. Također, s obzirom na iznimno uspješnu prvu, i ove godine organizirana je utrka beba u puzanju i to u dvije kategorije, do 12 mjeseci i od 12 do 16 mjeseci. Utrka je bila iznimno uspješna te je sudjelovalo 20 beba. Za sve su bile pripremljene zahvalnice za sudjelovanje, a nagrade za one najbolje osigurala je tvrtka KTC d.d.

Subota je završila radionicama hula hoopa za djecu te velikim Gala showom na kojem su predstavljene razne cirkuske discipline u organizaciji križevačke Udruge K.V.A.R.K.

Za sam kraj, nedjelju, organiziran je zabavni sportsko-edukativni program pod nazivom „Baci koš, čuvaj prirodu“ u organizaciji Košarkaškog kluba „Radnik“ Križevci i Komunalnog poduzeća d.o.o. Riječ je o novom programu u kojem su djeca uz elemente košarke učila o razvrstavanju otpada i brizi o okolišu.

Osim ovih programa, valja istaknuti da su i sve križevačke osnovne škole i dječji vrtići u sklopu svojih redovnih programa, odvojili dio vremena i provodili prigodne programe u sklopu Dječjeg tjedna.

Predsjednik Koordinacijskog odbora programa „Grad Križevci-prijatelj djece“, Danijel Šaško je istaknuo zadovoljstvo ovogodišnjim obilježavanjem Dječjeg tjedna. “Okupili smo velik broj djece, ali i njihovih roditelja te usvojili moto Dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega“. U pripremu programa obilježavanja Dječjeg tjedna okupio se velik broj institucija, udruga i pojedinaca i mislim da smo tako i ove godine još jednom pokazali da su Križevci zaista prijatelj djece.” – dodao je.