Blog

DJEČJI TJEDAN U KRIŽEVCIMA

U nastavku je Izvješće Grada Križevaca s obilježavanja Dječjeg tjedna koje je po prvi puta obilježeno u Križevcima od 2. do 8. listopada 2017.:

 

Ponedjeljak, 2.10.

 

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn u 9 sati nastupio je u radio emisiji Radio Križevaca zajedno s djecom osnovnih i srednjih škola. Djeca koja su nastupila su:

Adrian Mergon – 3. razred Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci

Matej Miklin – 7. razred Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci

Marta Knežević – 8. razred Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci

Danijel Zajec – 7. razred Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci

Ana Maria Ferenčak – 4. razred Srednje škole Ivan Seljanec Križevci

Elena – Stella Buzina – 8. razred Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci

 

Djeca su pohvalila održavanje Dječjeg tjedna, a nakon toga su postavljali pitanja gradonačelniku vezano uz odlazak mladih iz Križevaca, ponovno pokretanje kina, gradnju biciklističkih staza, opremanju škola, gradnji sportske dvorane te pokretanju klizališta.

U 12 sati djeca predškolske dobi i osnovnoškolske dobi sastala su se na glavnom gradskom trgu gdje ih je dočekao gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn zajedno sa svojim zamjenicima Danijelom Šaškom i Mario Martinčevićem. Važno je napomenuti da su sudjelovali svi vrtići u Gradu kao i sve osnovne škole. Djeca, gradonačelnik i zamjenici zajedno su u jedan glas izrekli moto Dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega“ što se izuzetno svidjelo djeci. Nakon toga su u pratnji svojih odgajatelja odnosno nastavnika na ogradu na glavnom gradskom trgu zalijepili poruke odraslima, a koje su kasnije pročitali i gradonačelnik te njegovi zamjenici.

 

Utorak, 3. 10.

 U 9,00 sati u Gradskoj upravi gradonačelnik Grada Križevaca zajedno sa zamjenikom Mariom Martinčevićem održao je prijem za predstavnike učenika osnovnih i srednjih škola s područja Križevaca. Prijemu su prisustvovali učenici Danijel Zajec i Leonarda Brezjan iz Centra za odgoj,obrazovanje i rehabilitaciju u pratnji stručnih suradnica Mihaele Brkić i Ivone Hrg, Marta Knežević i Matej Miklin iz Osnovne škole Ljudevita Modeca u pratnji profesorice Danijele Zagorec, David Copak i Fran Jukić iz Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u pratnji ravnatelja Osnovne škole “Vladimir Nazor” Igora Brkića, Karmen Kešer i Magdalena Lauš iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog, te Ana Kos, Ana Marija Ferenčak i Dorian Copak iz Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci.

Učenici su gradonačelniku te njegovom zamjeniku predstavili svoje prijedloge za poboljšanje Grada, a razgovarali su o pokretanju kina, boljem osvjetljenju grada, pješačkim stazama, organiziranju norijade van središta grada, kao i o posebnim spravama za djecu s invaliditetom koje bi se postavile u jednom od parkova za djecu.

U 9,30 sati djelatnice Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci Dijana Mijač Dretar i Nikolina Stipić održale su u Dječjem vrtiću Sv. Josip predavanje „Moj otpad-moja odgovornost“ za djecu starije vrtićke skupine te ih upoznale kako pravilno sortirati otpad, zašto se on mora sortirati i slično.

U 17,00 sati doktorica dentalne medicine Jelena Princip održala je u Dječjem vrtiću Zraka sunca edukativno predavanje namijenjeno roditeljima polaznika o važnosti dentalne higijene.

 

Srijeda, 4.10,

U 10,00 sati u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ održana je kreativna radionica na temu jeseni s učenicima COOR-a.

Također, u 10,00 sati u Dječjem vrtiću Zraka sunca djelatnica Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci Nikolina Stipić održala je predavanje „Moj otpad-moja odgovornost“, a predavanju su se pridružili gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, njegov zamjenik Danijel Šaško, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović te ravnateljica Dječjeg vrtića Terezija Horvat.

Gradonačelnik je tom prilikom djeci podijelio slatkiše.

 

Četvrtak, 5.10.

U 9,00 sati u Dječjem vrtiću Križevci djelatnice Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci Dijana Mijač Dretar i Nikolina Stipić održale su edukativno predavanje „Moj otpad-moja odgovornost“, a predavanju se pridružio i gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn koji je tom prilikom djeci podijelio slatkiše. Isto predavanje održano je i u Dječjem vrtiću Čarobna šuma, a tamo se također odazvao i gradonačelnik.

U 10,00 sati u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održana je kreativna radionica na temu jeseni na kojoj su zajednički sudjelovali djeca predškolskog uzrasta iz vrtića COOR-a te polaznici Dječjeg vrtića Čarobna šuma. Njih je posjetio gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn te im podijelio slatkiše.

U 12,00 sati održano je predavanje i radionica za volontere – Projekt „Prijatelji volonteri“ u suorganizacija COOR-a Križevci i Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga s ciljem edukacije učenika Gimnazije koji će potom zajednički provoditi vrijeme s djecom s teškoćama u razvoju, a sve radi njihovog uključivanja u širu zajednicu i socijalizaciju.

 

Petak, 6.10.

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ održana je pričaonica za djecu predškolskog uzrasta, polaznike Igraonice. Djeca su čula priča o zvijezdi padalici, a njima su se pridružili gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović.

 

Subota, 7.10.

U organizaciji Centra za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji „Vrtuljak“ za djecu od 5 do 10 godina održana je kreativno-likovna radionica pod nazivom „Kad si sretan“. Djeca su pričala o emociji sreće te se zabavljala uz igre i crtanje. Djecu i voditeljice radionice je pozdravio gradonačelnik Mario Rajn.

Isti dan je po prvi puta u Križevcima održano druženje udomiteljskih obitelji u organizaciji Centra za socijalnu skrb Križevci i Udruženja „Djeca prva“. Cilj druženja bio je pružiti podršku udomiteljskim obiteljima i zahvaliti im na njihovoj plemenitosti, pušten je i edukativni crtani film o udomiteljstvu te je za djecu bila organizirana kreativna radionica. Druženju se pridružio i gradonačelnik Mario Rajn.

 

Nedjelja, 8.10.

Zadnji dan obilježavanja Dječjeg tjedna održano je natjecanje „Najbolji tim u gradu“. Riječ je o natjecanju u kojem se jedan par roditelj dijete natjecao protiv drugih parova roditelj dijete, a sve u cilju zajedničkog provođenja vremena roditelja i njihove djece na otvorenome. Ovo je bilo prvi puta da se jedno ovakvo natjecanje održalo u Križevcima, a smišljeno je bilo od strane Grada Križevaca i Zajednice športskih udruga Križevci povodom obilježavanja Dječjeg tjedna. Roditelji i djeca natjecali su se u disciplinama hvatanja loptice, trčanja preko prepona, skakanja u vreći, tački, žongliranja i gađanja limenki. Svi sudionici dobili su osvježenje i slatkiše, a nagrade i medalje najboljima uručili su gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Slike s natjecanja možete vidjeti na slijedećoj poveznici http://www.krizevci.hr/index.php/rss/2351-obitelji-dretar-i-pukec-najbolji-tim-u-gradu

 

 

 

 

Kao predsjednik Koordinacijskog odbora Akcije „Grad Križevci-prijatelj djece“ mogu istaknuti zadovoljstvo načinom na koji je po prvi puta u Križevcima obilježen Dječji tjedan. Posebno me raduje što su se u organizaciju ovih događanja uključili Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci, Centar za socijalnu skrb Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Zajednica športskih udruga, Udruga Vrtuljak, doktorica dentalne medicine Jelena Princip, te Ozana Jurić iz Logopedskog kabineta Križevci koja je u sklopu Dječjeg tjedna poklonila 5 logopedskih procjena ili predčip testiranja. Okupio se velik broj djece, dobro smo usvojili moto Dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega“ i zaista smo proteklih tjedan dana posebno živjeli s djecom i za djecu.