Blog

DJEČJI TJEDAN U OSNOVNOJ ŠKOLI IVE ANDRIĆA

Učenici i učitelji osnovne škole Ive Andrića u Sopotu ove godine prvi put aktivno su se uključili u obilježavanje Dječjeg tjedna. Pod motom: “Ljubav djeci prije svega” uz ovogodišnju temu Dječjeg tjedna „ Međunarodna godina voća i povrća“ u periodu od 5. do 11. listopada 2021. godine proveli su niz aktivnosti koje su integrirali u redovnu nastavu, satove razrednika, izvannastavne aktivnosti, produženi boravak ili već postojeće projekte na razini škole.

Aktivnosti koje su provodili tijekom cijelog tjedna bile su usmjerene na ostvarivanje ciljeva obilježavanja Međunarodne godine voća i povrća – povećanje svijesti o nutritivnoj i zdravstvenoj dobrobiti voća i povrća i njihovom doprinosu uravnoteženoj i zdravijoj prehrani i životnom stilu te potreba za smanjenjem gubitka i bacanja u ovome sektoru što će u konačnici doprinijeti  ekološkom ishodu.

 • ARANŽIRANJE I UREĐIVANJE ŠKOLE NA TEMU: PLODOVI JESENI –  U holu škole svojom svježinom i bojama posebnu pozornost učenika, roditelja i učitelja privlačilo je raznoliko voće i povrće koje su ubrali u svojim vrtovima i na poljima. Ljepoti i privlačnosti voća i povrća poseban doprinos dali su razigrani i maštoviti radovi učenika koji su postavljeni na školskim panoima.)
 • IZRADA DIGITALNE KUHARICE (završetak planiran do kraja polugodišta) koja se sastoji od dva dijela
 • PRAĆENJE RADIONICE ZDRAVOG KUHANJA S DJECOM pod nazivom „ Za prste polizati“
 • PREDAVANJE PROF. DEJANA NEMČIĆA na temu: „Nutritivna vrijednost hrane koju konzumiraju djeca trećih zemalja s naglaskom na djecu Afrike“ Predavanje je  održano u četvrtak 8. listopada 2021. godine, a cilj predavanja bio je upoznati učenike s egzotičnim vrstama voća i povrća, nutritivnom vrijednosti hrane koju konzumiraju djeca Afrike i trećih zemalja, odnos prema hrani, načini pripremanja i konzumiranja hrane, bonton za stolom…. Gost predavač bio je Prince Wale Soniyiki koji je na zanimljiv način približio učenicima kulturu blagovanja hrane u Africi te je usporedio s našim cjelokupnim odnosom prema hrani.
 • IZRADA ZDRAVE KUHARICE I MEMORY KARTICA

Zdravu slovaricu i memory kartice plastificirali su i poklonili djeci s posebnim potrebama.

 • OKUSI ZAVIČAJA ( aktivnost na satovima prirode i društva) – voće i povrće karakteristično za pojedine zavičaje( razvrstaj, nabroji, izbaci uljeza…)  – „spremanje zimnice“
 • KAD ZBROJIMO KRUŠKE I JABUKE (aktivnosti na satovima matematike ) – zbrajanje, oduzimanje, razlomci, omjeri, pretvaranje mjernih jedinica…
 • SVETI FRANJO – SVETAC KOJI JE LJUBIO BOGA, ČOVJEKA I PRIRODU ( začetnik ekologije) – aktivnost na satovima vjeronauka ( animirani film, radni listići, on line igrice….)
 • VOĆNE POSLASTICE ( aktivnost na satu razrednika) – priprema voćne salate
 • MJERNA JEDINICA ZDRAVLJA: voće, povrće, kretanje….. povezivanje s projektom VRTIM ZDRAVI FILM
 • KNJIŽEVNIKU ZA ROĐENDAN – povezivanje s projektom Andrićevi dani –izrada rođendanske torte od naranče i mrkve povodom obilježavanja rođendana Ive Andrića čije ime nosi naša škola.

Obilježavanje Dječjeg tjedna osnažilo je tijelo te obogatilo duh. Naučili su koliku dobrobit tijelu donosi zdravo voće i povrće, a još više koliku dobrobit jačanju duha donosi zajednički rad. BRAVO ZA UČENIKE I UČITELJE OSNOVNE ŠKOLE IVE ANDRIĆA!