Blog

DJEČJI TJEDAN U SLATINI OBILJEŽEN BOGATIM PROGRAMOM

Crtanje na asftaltu, 1.10.2018.

Dana 1.10.2018. djeca su Dječji tjedan 2018. otvorila crtanjem na asfaltu. U toplo jesenje prijepodne okupili su se mališani zajedno sa svojim odgajateljicama i ukrasili dio asfalta Parka 136. brigade ispred Gradske uprave te razveselili sve prolaznike svojom pjesmom, cikom i grajom. Po završetku crtanja na asfaltu, djeca su se s tetama uhvatili u jedan veliki krug i otpjevali pjesmu “Kad si sretan” te složno i glasno izgovorila moto ovogodišnjeg Dječjeg tjedna – “Ljubav djeci prije svega”. Veseli i razdragani prošetali su nazad do svojih vrtića, a iz parka su ponijeli raznobojno lišće koje će koristiti za jesenje kreacije u okviru svojih kreativnih radionica i aktivnosti. Za vrijeme crtanja u Gradskom parku, djeca osnovnih škola s područnim školama crtali su kredama u boji u dvorištima škola.

Susret djece s gradonačelnikom, 1.10.2018.

Predstavnici Dječjeg vrtića Zeko s ravnateljicom Sanelom Valpovac, Dječjeg vrtića Suncokret s ravnateljicom Snježanom Dupan Lovrić, Osnovne škole Josipa Kozarca i Dječjeg foruma Osmijeh s voditeljicom Dječjeg foruma Osmijeh Agatom Bočkai i ravnateljicom Ksenijom Vujanović-Juras  te predstavnici Osnovne škole Eugena Kumičića i Dječjeg foruma Mladost s voditeljicom Dječjeg foruma Mladost Elvirom Vujčić i ravnateljicom Božicom Majhen, a u  organizaciji Društva “Naša djeca” Slatina sudjelovali su danas na veselom i razigranom susretu s gradonačenikom Grada Slatine, prof. Denisom Ostrošićem povodom Dječjeg tjedna 2018., a na Međunarodni dan djeteta koji se obilježava 1.10.2018. Susretu je nazočio te pozdravio sve prisutne i pročelnik Krunoslav Šarabok.

Susret djece s gradonačlenikom započeo je (kako drugačije) nego pjesmom i smijehom. Predstavnici slatinskih vrtića – Zara, Marko, Mia i Inna objasnili su gradonačelniku što vole i što ne vole :) i uistinu se sprijateljili s gradonačelnikom, a predstavnici škola – članovi Dječjih foruma Lana, Gala, Hana, Matea, Tea i Lara ispričali su o boravku na Susretu Dječjih foruma u Poreču, radu u Forumima te planovima rada.

Gradonačelnik je sa svakim djetetom ponaosob razgovarao te se kod ravnateljica zanimao za rad u vrtićima i školama kao i za planove aktivnosti u narednom razdoblju. Najavio je i novosti vezano za uređenje vrtića te ulaganja u dječja igrališta kao i predstojeće aktivnosti Grada i Gradske uprave vezano za djecu.

Za uspomenu na Susret djece s gradonačelnikom u Dječjem tjednu 2018., a i za zahvalu što Grad Slatina i Gradonačelnik puno truda i sredstava ulažu baš u opremanju, izgradnji i uređenju dječjih igrališta, te u djecu i da djeci u gradu bude ljepše i bolje, gradonačelniku su djeca darovala likovni rad Ive Lovčanin iz 2015., tada učenice 2. razreda osnovne škole Josipa Kozarca na kojem je Iva nacrtala svoje (a i za puno slatinčana) omiljeno igralište za koje je gradonačelnik najavio da je u obnovi.

Pisanje i podjela poruka djece odraslima

U Dječjem tjednu, djeca Dječjih foruma s prijateljima pisala u poruke odraslima te ih dijelila odraslima u gradu i u ustanovama.

Zajednička sjednica Koordinacijskog odbora za provedbu akcije radovi-općine prijatelji djece, Grad Slatina prijatelj djece, 3.10.2018.

Dana 3.10.2018. u Hrvatskom domu održana je zajednička radna tematska sjednica članova Koordinacijskog odbora Akcije Gradovi-općine prijatelji djece, Grad Slatina prijatelj djece i djece Dječjeg gradskog vijeća Grada Slatine i djece Dječjih foruma Mladost i Osmijeh.

Sjednici su nazočili: zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić, ravnateljice dječjih vrtića i osnovnih škola, predstavnici srednjih škola, predstavnici Crvenog križa, Pučkog otvorenog učilišta, Udruge osoba s invaliditetom Slatina, članovi Društva “Naša djeca” Slatina, slatinska pedijatrica i predstavnici medija.

Na sjednici je detaljno analiziran status Akcije te su analizirane planirane aktivnosti koje se trebaju izvršiti do kraja 2018. godine.

Sljedeća sjednica zakazana je za 20. studenoga 2018. kada će se analizirati financijski izvještaj i razraditi izvedbeni plan za ostvarivanje prava i potreba djece na području grada Slatine za 2019. godinu.

Održane dvije „Bajkaonice za pet“

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina, 4.10.2018.

Bajka “Mačak u čizmama” Charlesa Perraulta obradovala je dječicu okupljenu u potpuno opremljenoj “Bajkaonici za pet” održanoj 4.10.2018. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina. Pripovjedačica Ivana Strupar na zanimljiv način pripovjedala je dječici bajku, a po završetku čitanja djeca su crtala i bojila ono što im se najviše svidjelo u bajci. Za ugodnu atmosferu zaslužne su bile djelatnice Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, a svu dječicu Nivea Beiersdort i Savez društava “Naša djeca” Hrvatske iznenadili su djecu prigodnim darovima.

Bajkaonica za 5” dio je projekta društvene odgovornosti tvrtke Beiersdorf Hrvatska “Neka odrastanje bude dječja igra” kojim se pruža podrška obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. Projekt je pokrenut je 2014. u sklopu NIVEA globalne inicijative “NIVEA – stalo nam je do obitelji” u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske. Cilj održavanja “Bajkaonice za 5” je što više djece uvesti u čaroban svijet bajki kroz pripovijedanje educiranih pripovjedačica, kako bi se djecu potaknulo na razmišljanje, kreativnost, maštu i razigranosti.

Park 136. slatinske brigade, 6.10.2018.

U parku 136. slatinske brigade u toplo, jesenje subotnje prijepodne održalo se nekoliko volonterskih aktivnosti. U okviru javnozdravstvenog projekta “Živjeti zdravo” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji uključuje aktivnosti “Volonteri u parku” i “Hodanjem do zdravlja”, obilježio se i Svjetski dan cerebralne paralize. Za vrijeme dok su odrasli hodali ulicama grada Slatine (“Hodanjem do zdravlja”), “Volonteri u parku” organizirali su “Bajkaonicu za pet” Društva “Naša djeca” Slatina, studentica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta provodila je razvojno poticajne i osjetilne aktivnosti kroz igru, demonstrirala razvojno-prikladne igre koje potiču kognitivni razvoj djece te način izrade korisnih igračaka od materijala iz svakodnevne uporabe, a Udruga osoba s invaliditetom organizirala je druženje i razmjenu informacija  s ciljem podizanja znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi, povodom Svjetskog dana cerebralne paralize. „Bajkaonicu za pet“ vodila je Sanela Tot. Svu djecu sudionike “Bajkaonice za pet”, Nivea Beiersdorf nagradila je djeci prilagođenim i korisnim darovima.

Početna konferencija projekta „Mala škola poduzetništva“, 4.10.2018.

U Zavičajnom muzeju grada Slatine dana 4.10.2018. godine održana je Početna konferencija projekta “Mala škola poduzetništva” nositelja projekta Društva „Naša djeca“ Slatina i Udruga za obrazovanje i održivi razvoj  “UZOOR” Slatina koji se provodi u suradnji s:

  • Osnovnom školom Eugena Kumičića Slatina,
  • Osnovnom školom Josipa Kozarca Slatina,
  • Osnovnom školom Vladimir Trstenjak Čađavica,
  • Osnovnom školom Vladimir Nazor Nova Bukovica i
  • Pučkim otvorenim učilištem Slatina.

Projekt se financira donacijom ostvarenom putem Javnog natječaja za dodjelu donacija u 2018. godini pod nazivom “Stvaramo jednake mogućnosti” što ga je raspisala Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Projekt ima za cilj upoznavanje djece s poduzetništvom i poduzetničkim vještinama kroz besplatne četverodnevne radionice koje će se provoditi na lokacijama Dječjeg kutka Društva „Naša djeca“ Slatina (Slatina, Senkovac, Nova Bukovica i Čađavica, Josipovo/Sopje), a svrha projekta jest usmjeriti djecu da pravodobno i kvalitetno odaberu svoje buduće zanimanje, ali i ojačati udruge koje pomažu u kvalitetnom razvoju društva. Korisnici su 40 djece školske dobi od 4.do 8. razreda osnovne škole iz Senkovca, Nove Bukovice, Josipova, Čađavice i Slatine.

Na Početnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici slatinskih osnovnih škola, ravnatelji slatinskih srednjih škola sa suradnicima i učenicima, predstavnici udruga, predstavnici školskih zadruga, Zavičajnog muzeja, Pučkog otvorenog učilišta, Hrvatske poljoprivredno savjetodavne službe Slatina, članovi Udruge za obrazovanje i održivi razvoj “UZOOR” Slatina, članovi Društva “Naša djeca” Slatina te predstavnici medija.

Tribina „Kako i kada odabrati zanimanje“, 4.10.2018.

Tribina “Kako i kada odabrati zanimanje” prva je od aktivnosti projekta “Mala škola poduzetništva” koji je financiran donacijom ostvarenom putem Javnog natječaja za dodjelu donacija u 2018. godini pod nazivom “Stvaramo jednake mogućnosti” što ga je raspisala Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a koji provodi Društvo “Naša djeca” Slatina u partnerstvu s Udrugom za obrazovanje i održivi razvoj “UZOOR” Slatina. Održana je u Zavičajnom muzeju Slatina, 4.10.2018. Tribina je organizirana u Tjednu cjeloživotnog učenja u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i Industrijsko-obrtničkom školom. Želja je projektom djeci približiti što više informacija o različitim zanimanjima u ranoj dobi te predstaviti poduzetničke vještine.

Na Tribini su sudjelovali: Ksenija Vujanović-Juras, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca, Darko Špoljarić, ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Slatina, Danijela Fabric Fabijanac, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina, Dijana Zelenka, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina, a Tribinu je moderirala Danijela Maravić, predsjednica Udruge za obrazovanje i održivi razvoj “UZOOR” Slatina.

Jednosatni razgovor o pravilnom i pravodobnom odabiru zanimanja vođen je činjenicom da je odabir zanimanja jedna od najvažnijih odluka čovjeka u životu jer kvalitetno odabrano zanimanje ispunjava čovjeka i osigurava egzistenciju te da je potrebno djecu kontinuirano upoznavati s onim što se nudi i koje su im mogućnosti zaposlenja i poduzetništva.

Djeca Dječjih foruma Mladost i Osmijeh posjetila djecu u Dječjem vrtiću Zeko i Dječjem vrtiću Suncokret

U Dječjem tjednu 2018. djeca Dječjeg foruma Mladost koji djeluje pri OŠ Eugena Kumičića i djeca Dječjeg foruma Osmijeh koji djeluje pri OŠ Josipa Kozarca posjetili su mališane u Dječjem vrtiću Zeko i Dječjem vrtiću Suncokret. Veliki su za male pripremili različite igrice, zanimljivi dramski igrokaz te gimnastičku točku, a i izrađivali su od tijesta jesenske plodove. Uz aktivno sudjelovanje mališana u svim aktivnostima, po uzoru na velike, mališani su glumili i gimnasticirali. U oba vrtića, pjesma, ples i igra ukrasili su druženje.

Dječji forum Mladost Slatina održalo prezentaciju projekta “Bolje neka umre selo nego običaji”, 4.10.2018.

U okviru Dječjeg tjedna 2018. djeca Dječjeg foruma Mladost u Osnovnoj školi Eugena Kumičića održala su prezentaciju projekta “Bolje neka umre selo nego običaji” kojim su se pridružili obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. u cilju podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine te o ulozi djece i mladih u njenom očuvanju.

Dječji forum Osmijeh Slatina održalo prezentacija aktivnosti rada, 5.10.2018.

U okviru Dječjeg tjedna 2018. djeca Dječjeg foruma Osmijeh u Osnovnoj školi Josipa Kozarca održala su prezentaciju aktivnosti rada njihovog Dječjeg foruma te su pozvala djecu na aktivno uključenje u rad Foruma.