Blog

DOBITNICI NAGRADA I POHVALA GRIGOR VITEZ ZA TEKST I ILUSTRACIJU U KNJIGAMA ZA DJECU U 2010. GODINI

DOBITNICI NAGRADA I POHVALA GRIGOR VITEZ

ZA TEKST I ILUSTRACIJU U KNJIGAMA ZA DJECU

U 2010. GODINI

Ove godine će se po četrdeset i treći put dodijeliti Nagrada “Grigor Vitez” – naša najstarija nagrada za dječju književnost. Nagrada se dodjeljuje književnicima i likovnim umjetnicima koji žive i djeluju na tlu Hrvatske, za njihova autorska dostignuća u knjigama za djecu, objavljenim u jednoj izdavačkoj godini.  Osnovana je 1967. godine, a njezin osnivač i organizator je Savez društava Naša djeca Hrvatske. Nagradu od prvih dana financijski pomaže Ministarstvo kulture RH, a u novije vrijeme: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje i u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka gdje se održavaju svečanosti dodjele.  

U 2010. godini u konkurenciji je bilo 46 knjiga i slikovnica, čije tekstove je napisalo 40 književnika, ilustriralo 28 likovnih umjetnika, a objavilo 27 nakladnika iz Hrvatske.

Na svečanosti dodjele Nagrade Grigor Vitez, koja će se održati u srijedu 2. ožujka 2011. godine u 18 sati, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, nagrade za 2010. godinu bit će uručene: 

 

SANJI LOVRENČIĆ 

za tekst u knjizi NOINA MAČKA I DRUGI IGROKAZI

noina_macka

Mala zvona, Zagreb 2010., urednica: Lidija Dujić,

 NADI MIHELČIĆ

za tekst u knjizi PUSTOLOVINE ARNA I ĐIĐIJA

arno_i_djidji

Izvori, Zagreb 2010., urednica: Slavica Štefić,

MARIJANI JELIĆ

 za ilustracije u slikovnici

ČUDESNA KUHARICA LIZE BRLJIZE Sonje Zubović

liza

Vlastita naklada Sonje Zubović i Marijane Jelić, Zagreb 2010.

urednica: Sonja Zubović,

 

ZLATNA PTICA Nagrade Grigor Vitez

ZVONIMIRU BALOGU

za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu

balog

Uz nagrade i Zlatnu pticu dodjeljuju se i Pohvale Nagrade Grigor Vitez za 2010. koje dobivaju:

– Mirta Stantić za roman-prvijenac Kako smo odrastali: Slobodan pad, Algoritam, Zagreb 2010.

– Branka Hollingsworth Nara – za ilustracije i grafičko oblikovanje biblioteke Daska koja život znači u knjigama Grozdana na zrnu papra iVitez željeznog srca Ane Đokić Pongrašić, Knjiga u centru, Zagreb 2010.  

– Andrea Peterlik Huseinović  za slikovnicu za najmlađu djecu „Boje” Kašmira Huseinovića i A. Peterlik Huseinović, Kašmir promet, Zagreb 2010.

– Vjekoslav Vojo Radoičić za slikovnicu Mica Lađarica Nade Horvat, Sipar, Zagreb 2010.

– Katarina Zrinski d.o.o., Varaždin, za knjigu Magareći orkestar Ljilje Leko – za sinergiju uredništva, ilustracije i teksta te sveukupno oblikovanje knjige

– Algoritam d.o.o., Zagreb – za bogatu i kvalitetnu godišnju produkciju izdanja za djecu i mladež u 2010. godini.

Prijedlog dobitnika Nagrade Grigor Vitez i Pohvala za 2010. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Ludwig Bauer, književnik – predsjednik Povjerenstva; Ana Kadoić – akademska slikarica i ilustratorica – dopredsjednica Povjerenstva,  Silvija Šesto, književnica; Branko Vujanović, likovni umjetnik; Ranka Javor, knjižničarska savjetnica i Snježana Krpes, prof. komparativne književnosti, tajnica Povjerenstva.

Knjige objavljene u 2010. godini kandidirali su sljedeći nakladnici:

ALFA, Zagreb, ALGORITAM, Zagreb, DJEČJA KNJIGA, Zagreb, DRUŠTVO NAŠA DJECA KUTJEVO, Kutjevo, GRADSKA KNJIŽNICA „JURAJ ŠIŽGORIĆ“, Šibenik,  HRVATSKI MUZEJ NAIVNE UMJETNOSTI, Zagreb, HUM NAKLADA, Zagreb, IGUBUKA, Zagreb, IZVORI, Zagreb, KAŠMIR PROMET, Zagreb,  KATARINA ZRINSKI, Varaždin, KRŠĆANSKA SADAŠNJOST, Zagreb, KNJIGA U CENTRU, Zagreb, MALA ZVONA, Zagreb, MOZAIK KNJIGA, Zagreb, MUZEJ SLAVONIJE, Osijek, NAKLADA NIKA, Zagreb, NAKLADA PANDA, Zagreb, NAŠA DJECA, Zagreb, OGRANAK MATICE MALI LOŠINJ, Mali Lošinj, OGRANAK MATICE SKRADIN, Skradin, OTOKAR KERŠOVANI, Rijeka, SIPAR, Zagreb, ŠKOLSKA KNJIGA, Zagreb, VLASTITA NAKLADA ĐURO MARIČIĆ, Lekenik, VLASTITA NAKLADA SONJA ZUBOVIĆ I MARIJANA JELIĆ, Zagreb i ZNANJE, Zagreb.  

Nakon službene svečanosti, u srijedu 2. ožujka 2011., za javnost će biti dostupna i obrazloženja Povjerenstva o nagrađenim i pohvaljenim autorima/icama te knjigama i slikovnicama za djecu, kao i tko je sve od kandidata odabran u uži krug za tekst i ilustraciju.

Savez društava Naša djeca Hrvatske

 Sve detaljnije  informacije o Nagradmožete dobiti u Savezu društava Naša djeca Hrvatske na telefone:

01/ 49 22 959; 49 22 957 ili na e-mail: info@savez-dnd.hr