Blog

SVEČANOST DODJELE NAGRADE GRIGOR VITEZ

U srijedu, 2. ožujka 2011. godine u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske u Zagrebačkom kazalištu lutaka u Zagrebu održana je 43. po redu svečanost dodjele Nagrade Grigor Vitez za najuspješniju i najoriginalniju književnu produkciju za djecu u 2010. godini.

Nagrade Grigor Vitez za tekst uručene su književnicama Sanji Lovrenčić za knjigu Noina mačka i drugi igrokazi, Mala zvona, Zagreb i Nadi Mihelčić za dječji roman Pustolovine Arna i Điđija, Izvori, Zagreb.

nada_miheli_i___dobitnica_nagrade_grigor_vitez_za_tekst

Nada Miheličić, dobitnica Nagrade Grigor Vitez za tekst

Sanji Lovrenčić to je druga po redu Nagrada Grigor Vitez za tekst dok je prošlogodišnja dobitnica mnogobrojnih nagrada za dječju književnost, među njima i Nagrade Grigor Vitez, književnica Nada Mihelčić i ovaj put pokazala da izvrsno piše i lako komunicira s djecom i mladima.

sanja_lovren_i___dobitnica_nagrade_grigor_vitez_za_tekst

Sanja Lovrenčić, dobitnica Nagrade Grigor Vitez za tekst

U vrlo kvalitetnoj i jakoj konkurenciji za ilustracije, nagrada za najbolju ilustraciju uručena je ilustratorici Marijani Jelić za originalne, duhovite i razigrane ilustracije u knjizi Čudesna kuhinja Lize Brljize Sonje Zubović, Vlastita naklada Sonje Zubović i Marijane Jelić. koja je izdana u vlastitoj nakladi Sonje Zubović i Marijane Jelić. Konkurencija je bila vrlo kvalitetna i jaka.

marijana_jeli___dobitnica_nagrade_grigor_viteza_za_ilustracije

Marijana Jelić, dobitnica Nagrade Grigor Viteza za ilustracije

Uz nagrade Grigor Vitez za tekst i ilustarcije Stručno povjerenstvo i ove godine je pohvalilo izdavače, likovne urednike, autorske slikovnice kao i uspješne prvjenačke pokušaje: Mirtu Stantić za roman -prvijenac Kako smo odrastali: Slobodan pad, Algoritam, Zagreb, Branku Hollingsworth Naru za ilustracije i grafički dizajn biblioteke Daska koja život znači u knjigamaGrozdana na zrnu papra i Vitez željeznog srca Ane Đokić Pongrašić, Knjiga u centru, Zagreb, Andreu Petrlik Huseinović  za slikovnicu za najmlađu djecu „Boje” Kašmira Huseinovića i A. Peterlik Huseinović, Kašmir promet, Zagreb,Vjekoslava Voju Radoičić za slikovnicu Mica Lađarica Nade Horvat, Sipar, Zagreb, Algoritam d.o.o., Zagreb za bogatu i kvalitetnu godišnju produkciju izdanja za djecu i mladež u 2010. godini i Katarinu Zrinski d.o.o., Varaždin, za knjigu Magareći orkestar Ljilje Leko za sinergiju uredništva, ilustracije i teksta te sveukupno oblikovanje knjige.

zvonimir_balog__dobitnik_zlatne_ptice

Zvonimir Balog, dobitnik Zlatne ptice za 2011.godinu

Za osebujan i bogat književni i likovni rad u knjigama za djecu posebno priznanje za vrhunska stvaralačla dostignuća i ugrađivanje najviših vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu Zlatnu pticu Nagrade Grigor Vitez primio je klasik dječje književnosti gospodin Zvonimir Balog.

predsjednica_saveza_dnd_hrvatske_prof._dr._sc._aida_salihagi__kadi_

Predsjednica Saveza DND Hrvatske prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić

U ime Saveza društava Naša djeca, osnivača i organizatora ove najstarije nagrade za dječju književnost nagrade je uručila predsjednica Saveza prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić čestitajući im na bogatom i nadahnutom stvaralaštvu za djecu.

lutkarska_predstava__plakir_

Lutkarska predstava „Plakir“

U bogatom umjetničkom programu sudjelovali su domaćini Svečanosti s ulomkom iz lutkarske predstave „Plakir“ Zagrebačkog kazališta lutaka, učenica Ilijana Grđan iz OŠ Sveti Ivan Žabno, mali glumci iz Centra mladih Ribnjak, Mali zbor OŠ Remete u suradnji s DND Maksimir te Maja i Petra Zajec iz plesne skupine „Step by step“ iz Zagreba.

dramska_skupina_centra_mladih_ribnjak

Dramska skupina Centra mladih Ribnjak

Nagradu su potpomogli Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

ilijana_gr_an__sveti_ivan__abno

Ilijana Grđan, Sveti Ivan Žabno

Službeni tekst obrazloženja Stručnog povjerenstva za dodjelu Nagrade Grigor Vitez u 2010. godini za uži izbor kandidata, nagrađenim i pohvaljenim autorima i autoricama te knjigama i slikovnicama možete pogledati ovdje.

plesna_skupina__step_by_step_

Plesna skupina „Step by step“