Blog

DOBITNICI NAGRADE GRIGOR VITEZ ZA 2008. GODINU

Dobitnici Nagrade Grigor Vitez za tekst i ilustraciju u knjigama i slikovnicama za djecu za 2008. godinu su književnik Stanislav Marjanović za tekst i ilustracije u knjizi Enciklopedija čudovišta (naklada Sipar) te ilustrator Zdenko Bašić za ilustracije u knjigama Priče iz davnine i Novela od Stanca (Profil).

Ove godine po četrdeset i drugi put dodjeljuje se Nagrada “Grigor Vitez” – naša najstarija nagrada književnicima i likovnim umjetnicima koji žive i djeluju na tlu Hrvatske, za njihova autorska dostignuća u knjigama za djecu, objavljenim u jednoj izdavačkoj godini. Osnovana je i prvi put dodijeljena 1967. godine. Osnivač Nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske, kojega novčano pomaže, od prvih dana, Ministarstvo kulture RH , a u novije vrijeme: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje i uz suradnju Zagrebačkog kazališta lutaka. Nagrada se sastoji od posebne diplome, statue Ptica (rad akad. slikarice Ksenije Kantoci) i novčanog iznosa.

U 2008. godini u konkurenciji bilo je 54 knjiga i slikovnica, čije tekstove je napisalo 32 književnika, ilustriralo 26 likovnih umjetnika, a objavilo 22 nakladnika iz Hrvatske.

Dobitnici Nagrade Grigor Vitez za 2008. godinu su:

STANISLAV MARIJANOVIĆ za književni tekst i ilustracije u knjizi ENCIKLOPEDIJA ČUDOVIŠTA

objavljene u Sipar d.o.o. Zagreb, urednika Dubravka Marijanovića

enciklopedija__udovi_ta

 ZDENKO BAŠIĆ za ilustracije u knjigama „PRIČE IZ DAVNINA“ i  „NOVELA OD STANCA“

objavljene u Profilu International d.o.o. Zagreb, urednice dr.sc. Lidije Dujić

pri_e_iz_davnine novela_od_stanca

 

Osim godišnjih nagrada najuspješnijim autorima kao i pohvale urednicima i izdavačima, ove godine dodijelit će se i posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših umjetničkih vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu, „Zlatna ptica“ , likovnom umjetniku i ilustratoru – IVANU ANTOLČIĆU, peterostrukom dobitniku Nagrade Grigor Vitez za ilustraciju.

 Uz Nagrade dodjeljuje se i Pohvala Nagrade «Grigor Vitez» koju dobivaju:

–         Magda Dulčić i Ninoslav Kunc za ilustriranje u knjigama Zvonka Todorovskog «Mjesečev prolaz», Pastorala d.o.o., Koprivnica i «Oliver Twist», Katarina Zrinski d.o.o., Varaždin 2008.

–         Dubravka Kolanović za ilustracije u slikovnici Stjepana Licea Božićna frula kojim nadahnjuje djecu ljepotom i nježnošću slikarske tehnike – pastela, Kršćanska sadašnjost, Zagreb 2008.

–         Ivan Vitez za ilustracije u slikovnici „Tri ja magarca“ Zvonimira Baloga, Katarina Zrinski, Varaždin 2008.

–         Miroslava Vučić, urednica Školske knjige iz Zagreba za afirmaciju književnog stvaralaštva za djecu Grigora Viteza te bogato dokumentirano prikazan pjesnikov život u knjizi «Kad bi drveće hodalo i druge pjesme, Plava boja snijega, Rajvil i druga proza», Školska knjiga, Zagreb 2008.

–         Hrvatski muzej naivne umjetnosti iz Zagreba, za osebujan edukativni projekt „Vjedro na izvoru“ – duhovito i razigrano oblikovanoj slikovnici koja multimedijalnim pristupom uvodi djecu u svijet majstora naive, uz stihove Saliha Isaaca i dječje likovne radove nastale u likovnim radionicama Muzeja

–         Izdavač Profil International d.o.o. iz Zagreba  za uspješan urednički rad i kvalitetan grafički dizajn Biblioteke „Novi profil“

–         Izdavač Sipar d.o.o. iz Zagreba za uspješan urednički rad i kvalitetan grafički dizajn Biblioteke «Čudovišta»

Prijedlog dobitnika Nagrade «Grigor Vitez» i Pohvale za 2008. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Dubravka Zima, sveučilišna profesorica dječje književnosti – predsjednica Povjerenstva; Manuela Vladić Maštruko, ilustratorica – dopredsjednica Povjerenstva; Višnja Stahuljak, književnica i trostruka dobitnica Nagrade Grigor Vitez za tekst; Maja Matković, novinarka i književna kritičarka; Branko Vujanović, likovni umjetnik i Snježana Krpes, prof. komparativne književnosti i tajnica Povjerenstva.

Knjige objavljene u 2008. godini kandidirali su sljedeći nakladnici: ALFA, Zagreb, AURA, Sisak, AUTORSKA KUĆA, Zagreb, BOŠNJAČKA NACIONALNA ZAJEDNICA ZA GRAD ZAGREBE I ZAGREBAČKU ŽUPANIJU, Zagreb, HRVATSKI MUZEJ NAIVNE UMJETNOSTI, Zagreb, HRVATSKO DRUŠTVO KNJIŽEVNIKA ZA DJECU, Zagreb, KAŠMIR PROMET, Zagreb, KATARINA ZRINSKI, Varaždin, KNJIGA U CENTRU, Zagreb, KNJIGOMAT, Zagreb, KRŠĆANSKA SADAŠNJOST, Zagreb, MOZAIK KNJIGA, Zagreb, NAKLADA LJEVAK, Zagreb, NAKLADA NIKA, Zagreb, NAKLADA PANDA, Zagreb, PASTORALA, Koprivnica, PROFIL INTERNATIONAL, Zagreb, SEMAFORA, Zagreb, SIPAR, Zagreb, ŠKOLSKA KNJIGA, Zagreb, VLASTITA NAKLADA – Nada Mihoković-Kumrić, Velika Gorica, ZNANJE, Zagreb.

Svečanost uručenja Nagrade uz prigodni program, održat će se u srijedu 25. veljače 2009. godine u Zagrebačkom kazalištu lutaka.