Blog

DODIJELJENE NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA 2022. GODINU

U petak, 16. lipnja 2023. svečano su uručene Ptice i Ptičice Nagrade “Grigor Vitez” za 2022. godinu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Svečano uručivanje nagrada održalo se u petak, 16. lipnja 2023. godine u Maloj dvorani KD „Vatroslav Lisinski“  na 56. po redu dodjeli Nagrade „Grigor Vitez“  u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske. Dodjelu je režirao Mario Kovač, a nastupila je dramska skupina DOZA DRAME sa ulomkom iz mjuzikla „Plesna haljina žutog maslačka“. Predstava je ove godine na Susretima kazališnih amatera proglašena Najboljom dječjom predstavom godine. Svečanost je vodila glumica Amanda Prenkaj, a okupljene uzvanike je nakon svečanosti zabavljao DJ Butterfly JAM.

Nagrade je sretnim dobitnicima uručivala predsjednica Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, koje je okupljene na samom početku, prigodno, pozdravila. Ispred Grada Zagreba, okupljenima se obratila izaslanica Gradonačelnika, gđa. Katarina Milković, voditeljica odjela za programe za mlade iz Gradskog Ureda za obrazovanje, sport i mlade, a ispred Ministarstva kulture i medija nazočila je gospođa Maja Zrnčić, voditeljica programa Ruksak pun kulture.

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA 2022. po izboru Stručnog povjerenstva Nagrade „Grigor Vitez“:

 • Spisateljica Ines Marciuš Kruljac osvojila je Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u slikovnici DJED I VJEŠTICA (Mozaik knjiga, Zagreb)
 • Spisateljica Lada Martinac-Kralj osvojila je Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu LAJANJE NA SVEMIR (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Ilustratorica Vendi Vernić osvojila je Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u romanu MJESEC OD PAPIRA (tekst: Milana Vuković Runjić, Vuković&Runjić, Zagreb)

U kategoriji za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi Nagradu su osvojile dvije ilustratorice:

 • Ilustratorica Nina Ivanović  osvojila je Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije  za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici BICIKLISTIČKA POČETNICA PROFESORA FAUSTA (Semafora, Zagreb)
 • Ilustratorica Hana Tintor osvojila je Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnici GDJE SE SKRIVA VEDRAN? (tekst: Iva Bezinović-Haydon, Ibis grafika ,Zagreb)

DOBITNICI NAGRADE „PTIČICA“ za 2022.  po izboru Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez“:

 • Spisatelj Krunoslav Mikulan osvojio je nagradu „Ptičica“ u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman PEKINEZER PRINC U SLUŽBI NJEZINA VELIČANSTVA (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Spisateljica Ana Dobričić i ilustratorica Vendi Vernić osvojile su nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu ili ilustriranu knjigu za slikovnicu ČAROBNE NAOČALE (Mala zvona, Zagreb)

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:

 • sc. Anda Bukvić Pažin, predsjednica Povjerenstva, književna prevoditeljica, teoretičarka i kritičarka
 • Manuel Šumberac, dopredsjednik Povjerenstva, ilustrator, dobitnik Nagrada „Grigor Vitez“
 • Petra Dolanjski Harni, povjesničarka umjetnosti, prof. hrvatskog jezika i književnosti, viša knjižničarka
 • sc. Marija Ott Franolić, književna teoretičarka i kritičarka
 • Roman Simić, književnik, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“

Odluku o Nagradi „Ptičica“ donio je Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 5 članova  Dječjeg žirija od 5. do 8. razreda.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.

Obrazloženja Stručnog povjerenstva i Dječjeg žirija možete preuzeti ovdje:

Obrazloženje Dječjeg žirija za 2022. godinu

Obrazloženje Stručnog povjerenstva

Foto by Mirko Cvjetko