Blog

POZNATI DOBITNICI 56. NAGRADE „GRIGOR VITEZ“

Zagreb, 7. lipnja 2023.

Ines Marciuš Kruljac, Lada Martinac-Kralj, Hana Tintor, Nina Ivanović, Vendi Vernić i Krunoslav Mikulan dobitnici su Nagrade „Grigor Vitez“ 2022. za dječju književnost i ilustraciju.

Svečano uručivanje nagrada održat će se u petak 16. lipnja 2023. godine u 18 sati u Maloj dvorani KD „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu na 56. dodjeli Nagrade „Grigor Vitez“  u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivača Nagrade i najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj.

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA 2022. po izboru Stručnog povjerenstva Nagrade „Grigor Vitez“:

 • Spisateljica Ines Marciuš Kruljac je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u slikovnici DJED I VJEŠTICA (Mozaik knjiga, Zagreb)
 • Spisateljica Lada Martinac-Kralj je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu LAJANJE NA SVEMIR (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Ilustratorica Vendi Vernić je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u romanu MJESEC OD PAPIRA (tekst: Milana Vuković Runjić, Vuković&Runjić, Zagreb)

U kategoriji za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi Nagradu su osvojile dvije ilustratorice:

 • Ilustratorica Nina Ivanović je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici BICIKLISTIČKA POČETNICA PROFESORA FAUSTA (Semafora, Zagreb)
 • Ilustratorica Hana Tintor je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnici GDJE SE SKRIVA VEDRAN? (tekst: Iva Bezinović-Haydon, Ibis grafika, Zagreb)

DOBITNICI NAGRADE „PTIČICA“ za 2022.  po izboru Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez“:

 • Spisatelj Krunoslav Mikulan osvojio je nagradu „Ptičica“ u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman PEKINEZER PRINC U SLUŽBI NJEZINA VELIČANSTVA (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Spisateljica Ana Dobričić i ilustratorica Vendi Vernić osvojile su nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu ili ilustriranu knjigu za slikovnicu ČAROBNE NAOČALE (Mala zvona, Zagreb)

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:

 • dr.sc. Anda Bukvić Pažin, predsjednica Povjerenstva, književna prevoditeljica, teoretičarka i kritičarka
 • Manuel Šumberac, dopredsjednik Povjerenstva, ilustrator, dobitnik Nagrada „Grigor Vitez“
 • Petra Dolanjski Harni, povjesničarka umjetnosti, prof. hrvatskog jezika i književnosti, viša knjižničarka
 • dr.sc. Marija Ott Franolić, književna teoretičarka i kritičarka
 • Roman Simić, književnik, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“

Odluku o Nagradi „Ptičica“ donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 5 članova od 5. do 8. razreda.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski. Vizual za 56. Nagradu “Grigor Vitez” je izradio nagrađivani umjetnik Dominik Vuković inspiriran pjesmom Grigora Viteza “Slikar”.

SVIM NAGRAĐENIM KNJIŽEVNICIMA, ILUSTRATORIMA, NAKLADNICIMA I UREDNICIMA OD SRCA ČESTITAMO NA NAGRADI “GRIGOR VITEZ” I NAGRADI “PTIČICA” za 2022. GODINU. HVALA VAM ŠTO STVARATE VRHUNSKE SLIKOVNICE I KNJIGE ZA DJECU I MLADE.

SAVEZ DRUŠTAVA “NAŠA DJECA” HRVATSKE

                                                             

Za sve dodatne informacije, molimo kontaktirajte:

Marina Žilić, koordinatorica Nagrade „Grigor Vitez“

E-mail: marina@savez-dnd.hr

Mob: 0913629800

Lana Kassim, voditeljica odnosa s javnošću

E-mail: lana@savez-dnd.hr

Mob: 0997024828