Blog

DODIJELJENE NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ NAJBOLJIM AUTORIMA KNJIGA ZA DJECU U 2021.

U petak, 1. srpnja 2022. u KD Vatroslav Lisinski, u društvu brojnih poznatih umjetnika i osoba iz javnog života te uz prigodan program održali smo jubilarnu 55. dodjelu Nagrade „Grigor Vitez“ koju organiziramo i dodjeljujemo od 1967. Ove godine je na adresu Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, pristiglo 144 naslova prijavljenih za omiljenu i najstariju domaću nagradu za dječju književnost i ilustracije.

U konkurenciji od 144 naslova iz književne produkcije za 2021. Nagradu prema sudu Stručnog povjerenstva su primili:

 • Spisatelj Sven Adam Ewin je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u zbirci poezije POVEDI ME ZA RUKU, DIDA (Semafora, Zagreb)
 • Spisatelj Zoran Pongrašić je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu KRIVE SU SEKA I SEKA (Knjiga u centru, Zagreb)
 • Ilustratorica Lucija Mrzljak je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnici MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK (Olja Savičević Ivančević, Sandorf, Zagreb)
 • Ilustratorica Manuela Vladić Maštruko je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici BIJELE RIBICE LAVANDIJERICE (ArteInsula, Zagreb)

DOBITNICI NAGRADE „PTIČICA“ za 2021. po izboru Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez“:

 • Spisatelj Krunoslav Mikulan osvojio je nagradu „Ptičica“ u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman ŠKOLA U OPASNOSTI (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Spisateljica Sanja Lovrenčić i ilustratorica Vendi Vernić osvojile su nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu ili ilustriranu knjigu za slikovnicu LUDA KUĆA (Mala zvona, Zagreb)

POHVALA NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ za 2021. dodjeljuje se:

 • Nakladniku OPUS GRADNA (Zagreb) za nakladnički niz ilustriranih biografija hrvatskih pisaca: Gustl– ilustrirana biografija A. G. Matoša (Tomislav Zagoda), Šenoa – Ilustrirana biografija Augusta Šenoe (Tomislav Zagoda, Dario Kukić), Dživo – Ilustrirana biografija Ivana Gundulića (Igor Lepčin)
 • Renati Zlatković za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Aspergerova sindroma u romanu Kao moj brat (Slagalica, Dubrovnik)
 • Ivi Bezinović Hajdon i ilustratorici Hani Tintor za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Alzheimerove bolesti u slikovnici Moja baka ne zna tko sam (Ibis grafika, Zagreb)
 • Jasminki Tihi Stepanić i ilustratoru Tomislavu Zlatiću za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Downova sindroma u slikovnici Plavi dan (Sipar, Zagreb)
 • Nebojši Lujanoviću za čuvanje ljepote i bogatstva govora u različitim sredinama i kulturama Lijepe Naše u zbirci priča Kada odrasli zabrljaju (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Aneli Borčić za čuvanje ljepote i bogatstva viške čakavice u zbirci priča Zabranjeni gariful (Spiritoso, Zagreb)
 • Manueli Vladić Maštruko za čuvanje ljepote i bogatstva čakavice s otoka Ugljana kroz priču u slikovnici Bijele ribice lavandijerice (ArteInsula, Zagreb)
 • Neni Lončar za čuvanje ljepota i bogatstva kajkavskog govora iz Hrvatskog zagorja u romanu Tubist (Umjetnička organizacija Kreativna kuća, Zagreb)
 • Aljoši Vukoviću za čuvanje ljepote i bogatstva šibenske čakavice u zbirci pjesama Evala (Gradska knjižnica JurjaŠižgorića, Šibenik)

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:

Predsjednik povjerenstva, Zlatko Krilić, književnik, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“, Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mlade Knjižnica grada Zagreba, viša knjižničarka, dr.sc. Frano Dulibić, red.prof., Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izv. prof. art. Stanislav Marijanović, diplomski sveučilišni studij ilustracija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ilustrator i književnik, dobitnik Nagrade “Grigor Vitez”, dr.sc. Diana Zalar, red.prof., Katedra za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Odluku o Nagradi „Ptičica“ donio je Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 5 članica Dječjeg žirija.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su: „Maršrutka Trio“, glazbenica Vinka Siladi uz pratnju na klaviru, za režiju je zaslužna Iva Srnec Hamer, a bogati program je vodila Dijana Vidušin.

Od predstavnika Ministarstava i Grada Zagreba izdvojili bi državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gospodina Tomislava Paljka koji je zadužen za predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski sustav odgoja i obrazovanja te se ove godine prigodno obratio. Nagradu „Grigor Vitez“ svih ovih godina podržava Ministarstvo kulture i medija, ove je godine s nama, na svečanosti bila gđa. Morana Amulić, viša stručna savjetnica iz Službe za knjigu i nakladništvo, dok je ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, kao velika prijateljica Nagrade „Grigor Vitez“ prenijela pozdrave i čestitke na 55. obljetnici Nagrade, ali zbog drugih obveza nije mogla nazočiti. Ispred Grada Zagreba, s nama je bila izaslanica Gradonačelnika, gđa. Maja Petrić, stručna savjetnica za knjižničnu i izdavačku djelatnost u uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Na jubilarnoj dodjeli prisustvovala je i dopredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, gđa. Sanja Škorić, koja je naglasila da:

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske će ove godine (2022.) obilježava vrlo važnu obljetnicu, a to je 55. godina Nagrade „Grigor Vitez“. Nagrada „Grigor Vitez“ je najstarija književna nagrada za dječju književnost koja se dodjeljuje od 1967. godine. To je jedina nagrada kojom se nagrađuje i tekst i ilustracija u knjigama za djecu i mlade, a nagrađene knjige za djecu su ušle u antologiju dječje književnosti i ilustracije u Hrvatskoj te se ovaj program svrstava u kulturne programe od interesa za Republiku Hrvatsku. Nagrada „Grigor Vitez“ je vrlo bitan dio hrvatske kulturne baštine i tradicije te kao najstarija nagrada za dječju književnost značajno je doprinijela i još uvijek doprinosi njenoj afirmaciji i prepoznatljivosti. Hvala Vam svima što svaki na svoj način zajedno sa Savezom društava „Naša djeca” Hrvatske dajete svoj doprinos u afirmaciji domaće dječje književnosti i odgoju mladih čitatelja”.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski. Hvala svima koji su bili s nama i uveličali svečanu dodjelu.

Obrazloženja povjerenstva možete preuzeti na poveznicama:

Dječji žiri 2021., obrazloženje

Obrazloženje Stručnog povjerenstva NGV 2021