Blog

DODJELJENE NAGRADE “GRIGOR VITEZ” ZA 2011. GODINU

Prošli je tjedan u prepunoj dvorani Kazališta lutaka u Zagrebu održana 44. Svečanost dodjele Nagrade “Grigor Vitez” u organizaciji  Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

rajki-torjanac-basic

 

Igor Rajki                                Tomislav Torjanac                      Zdenko Bašić

Godišnju Nagradu “Grigor Vitez” za tekst svečano je primio književnik Igor Rajki, za postmodernistički roman za mlade „Posuđene ispričnice”, Knjigomat Zagreb.

Među ilustracijama, Povjerenstvo je nagradilo Tomislava Torjanca i njegovu slikovnicu „Grga Čvarak”, nastalu prema antologijskim stihovima Ratka Zvrke, Mozaik knjiga Zagreb. To je Torjancu drugi „Grigor Vitez” za najoriginalnije ilustracije u knjigama za djecu.

Posebno priznanje Nagrade „Grigor Vitez” pripalo je ilustratoru, dizajneru i animatoru Zdenku Bašiću za cjelokupnu realizaciju knjige “Sjeverozapadni vjetar” kao posebnog sklada dizajna, ilustracije i teksta te visoku estetsku vrijednost, Planetopija, Zagreb 2011.

djeca_-_grga__varak-nagrade_grigor_vitez_2011_24

Uz nagrade i Posebno priznanje dodjeljene su pohvale nakladnicima Mala zvona iz Zagreba i Ogranku Matice hrvatske iz Dubrovnika te ilustratoru Frani Petruši. U ime Saveza društava Naša djeca, osnivača i organizatora ove najstarije nagrade za dječju književnost nagrade je uručila predsjednica Saveza prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić čestitajući nagrađenim na originalnim i za djecu i mlade vrijednim knjigama.

bauer-salihagic

Ludwig Bauer                      Aida Salihagić Kadić

Predsjednik Povjerenstva, književnik Ludwig Bauer pročitao je obrazloženje Povjerenstva za književni tekst, a dopredsjednica Povjerenstva, ilustratorica Marijana Jelić izdvojila je najoriginalnije ilustracije u prošlogodišnjoj književnoj produkciji za djecu. jelic-nagrade_grigor_vitez_2011_20

Cjelovit tekst Obrazloženja možete pročitati ovdje.

Marijana Jelić

U raznovrsnom i originalnom umjetničkom dijelu programa publiku su oduševila djeca iz OŠ Remete i Društva Naša djeca Maksimir-Zagreb scensko-glazbenom igrom „Grga Čvarak” i pjesmama „Prijateljstvo” „Hoki poki” dok je ulomke iz nagrađenog romana „Posuđene ispričnice” glumački interpretirao polaznik Dramskog studija Centra mladih Ribnjak, Matija Di Giorgio.  

Ispred pokrovitelja Nagrade, Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, svečanosti su nazočili gospoda Čedomir Višnjić, izaslanik Ministrice kulture i pročelnik Ureda Ivica Lovrić te predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Zahvaljujemo svima koji pomažu realizaciju ove najstarije i jedne od najprepoznatljivijih književnih nagrada za dječju knjigu i mlade te vas pozivamo da zajedno obilježimo sljedeće godine 45. obljetnicu Nagrade.

Fotografije: Mirko Cvjetko.