Blog

DRUGA OBAVIJEST – PETA EUROPSKA ŠKOLA PEDIJATRIJE „DIJETE U GRADU“, 16.-18. LIPNJA, ZAGREB

Obavještavamo Vas da nam se približava 5. Europska škola socijalne pedijatrije pod nazivom „Dijete u gradu“ koja će se održati od 16.-18. lipnja 2016. godine u Zagrebu u organizaciji Međunarodnog društva za socijalnu pedijatriju (International Society for Social Pediatrics and Child Health, Europske mreže gradova prijatelja djece (European Network Child Friendly Cities), Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi – općine prijatelji djece“, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Centra za zdravlje djece. Pokrovitelji ovogodišnje Škole su Grad Zagreb i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj.

Programski, škola otvara nove teme i širi nove koncepte skrbi o ranom rastu i razvoju djece s pozicije zdravlja djece, interdisciplinarnosti, uloge šire i lokalne zajednice u ostvarivanju prava djece iz Konvencije UN-a o pravima djeteta. A kako je riječ o aktivnostima od prvorazrednog značaja za zdravlje, rast i razvoj djece u lokalnim zajednicama, kao što su gradovi/općine, županije i regije namjera je Škole da se povežu stručnjaci i organizacije koji provode akciju „gradovi – prijatelji djece“ i socijalnih pedijatri i zdravstvene organizacije kako bi se što snažnije istaknuo javnozdravstveni značaj ovih aktivnosti.  Ujedno, škola ima zadaću prikazati europske i hrvatske modele provedbe programa „gradovi – prijatelji djece“, što je bi moglo pobuditi interes upravo Vas županija.  Akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece“ osmislili su, pokrenuli i vode u Hrvatskoj od 1999. godine Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Njezin je cilj stvaranje  zdravog, sigurnog,  poticajnog okružja  za rast i razvoj djece u lokalnoj zajednici, a neke od posebnosti su da programski obuhvaća sva područja života, potreba i aktivnosti djece. Trenutno u akciji sudjeluje 110  gradova i općina,  a 51 grad / općina imaju prestižan status prijatelja djece. Jedan od važnih uvjeta za dobivanje tog statusa je i aktivno sudjelovanje djece u životu svojih lokalnih zajednica kroz aktivnosti u Dječjim vijećima i Dječjim forumima. Djeca aktivno sudjeluju i pri donošenju odluke o dodjeli počasnog naziva svome gradu ili općini. Hrvatski program „Gradovi i općine – prijatelji djece“ svrstan je među tri najbolja u Europi, a Hrvatska je i aktivna članica Europske mreže gradova prijatelja djece.

Ovogodišnjom Europskom školom socijalne pedijatrije Hrvatska se uključuje u europski i širi međunarodni prostor. Na konferenciji će govoriti brojni domaći i strani stručnjaci iz spomenutih područja, a očekuje se 60-tak sudionika iz europskih zemalja, susjednih zemalja te iz svijeta. Okupljanjem inozemnih predavača iz Španjolske, Francuske i ostalih zemalja,  svim sudionicima želi se omogućiti prijenos europskih, ali i hrvatskih ideja i iskustava.

Za polaznike i sudionike Škole bit će organiziran prijam i domjenak u Palači Dverce u organizaciji pokrovitelja Grada Zagreba te besplatan studijski posjet u Grad Zabok – prijatelj djece i Muzej krapinskih neandertalaca u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom Zabokom i Društvom Naša djeca Zabok.

Glavni organizatori za domaće sudionike iz Hrvatske i sudionike iz susjednih zemalja (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Crna Gora) omogućili su sudjelovanje na Školi uz povlaštenu kotizaciju od 100 EUR-a.

Osim sudjelovanja možete prijaviti i POSTER PREZENTACIJE!

U privitku je vrlo bogat program Škole, a sve informacije i on-line obrazac za prijavu možete pronaći na linku:  

www.essp2016.com