Blog

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OBITELJI U PLETERNICI

Društvo naša djeca Pleternica u suradnji s Gradom i na inicijativu gradonačelnice Antonije Jozić organizirali su po peti puta edukaciju o dječjim pravima u sklopu projekta usmjerenog podršci obitelji i zaštiti i promicanju prava djece „Svijet kroz dječje oči“ 2. dio. Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a Grad Pleternica je partner u projektu. Edukacije su se održale u vidu tribine na kojoj sudjelovali učenici od 1. – 4. razreda, a ova peta održana je uz Međunarodni dan obitelji koji se obilježava 15. svibnja.

Ovogodišnje obilježavanje ima za cilj podizanje svijesti o ulozi obitelji i obiteljske politike pri promicanju zdravog života za održivu budućnost, a posebna tema je uređenje dječjeg igrališta u parku koje će omogućiti zajedničko druženje djece i roditelja te poticanje na fizičku aktivnost i boravak vani. Djeca su pozvana da iznesu svoje mišljenje, želje te i sami sudjeluju o uređenju igrališta namijenjenog upravo njima, što je i jedno od prava djece propisano Konvencijom o pravima djeteta. Putem ovakvih tribina djeca osnažuju svoju ulogu u društvu te sami izražavaju svoje želje i mišljenje.

Društvo naša djeca Pleternica 15. svibnja, obilježavali su Međunarodni dan obitelji u okviru kojeg su se izvodile predstave za roditelje. Polaznici kazališnih radionica Društva izveli su dvije kratke predstave za svoje roditelje, a pridružili su im se sa zanimljivim programom i članice Plesne sekcije “Cvjetići glazbe”. Nakon kratkog programa održan je kviz kao prvo od tri predviđena obiteljska druženja u sklopu projekta“Svijet kroz dječje oči“ 2.dio. Na kvizu za obitelj sudjelovali  su djeca i roditelji (njih 27 obitelji). Odgovaralo se na pedeset pitanja, a na kraju je najviše bodova osvojila obitelj Stipić i to 39 bodova od mogućih 50. S dva boda manje drugo mjesto su podijelile obitelji Strnak i Varžak. Po završetku kviza svi zajedno su se još počastili uz kolače, sokove i kavu.