Blog

Društva „Naša djeca“ pružaju psihosocijalnu podršku djeci Banovine nakon razornog potresa

Na inicijativu Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i u koordinaciji Društva “Naša djeca” Zabok za djecu i roditelje iz mjesta pogođenih potresom, a koja borave na privremenom smještaju u hotelu „Kaj“ u Mariji Bistrici, Hotelu “International” u Crikvenici, te u privatnim smještajima u Vinodolu, Opatiji, Lovranu i Rijeci organizirane su kreativne radionice, proslave rođendana te program pripovijedanja bajki za djecu „Bajkaonica“.

Za djecu iz Petrinje, Gline i Siska svaki tjedan provode se kreativne radionice, program „Bajkaonica“ i rođendaonice u kojem educirane pripovjedačice i volonteri iz društava „Naša djeca“ Zabok, Bjelovar, Sv. Križ Začertje, Crikvenica, Vinodol, Opatija pričaju bajke za djecu, organiziraju kreativne aktivnosti, igraonice, rođendaonice i ostale animacijske sadržaje kako bi im pomogle da se lakše nose sa doživljenim stresom i boravkom daleko od svog doma.

Uključeni volonteri i djeca iz Društava „Naša djeca“ redom izjavljuju sljedeće: „Zahvalni smo i sretni što možemo doprinijeti, barem jednim djelićem svojeg vremena da našim prijateljima u mjestima razorenim potresom, olakšamo nakratko ove teške trenutke.“

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske od prvog dana razornog potresa na području Banovine zajedno s brojnim volonterima iz svoje mreže Društava „Naša djeca“ započeo je s pružanjem prvih oblika psihosocijalne podrške za djecu i roditelje raseljene po cijeloj Hrvatskoj.

Formirani su stručnih i kreativnih timovi Saveza DND-a i Centra „Rastimo zajedno“ za psihosocijalnu podršku djeci i roditeljima na terenu, također i na području Petrinje, Siska, Gline, Crikvenice, Vinodola, Opatije, Rijeke. Timovi će svoj rad proširivati i na druga područja gdje se u privremenom privatnom smještaju nalaze iseljena djeca i roditelji.

Kako opasnost i traumatska situacija još traje u ovoj fazi podrške potrebno je djecu i roditelje slušati, umjereno poticati da pričaju, suosjećati, normalizirati znakove stresa i traume te podržati dobre načine nošenja sa stresom i traumom svakog djeteta i roditelja.

Prilikom posjeta djeci i roditeljima smještenim u hotelu „Kaj“ u Mariji Bistrici, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske, Sonja Borovčak naglasila je važnost aktivnosti koje Društva „Naša djeca“ provode za djecu u trenutnoj kriznoj situaciji: „Sve vrijedne humanitarne akcije mreže Saveza DND Hrvatske koju čini više od 100 lokalnih Društva Naša djeca, dogovaraju se s koordinatorima na terenu i nastavit će se i dalje prema potrebama djece i roditelja. Veliki trud i suosjećanje svih naših volontera se nastavlja u skladu s našom vizijom po kojoj brinemo o djeci od 1950. godine pokazujući da i u najtežim trenucima ova najstarija organizacija za djecu, koja već 70 godina brine za djecu, ima svoje veliko srce diljem Hrvatske“

Savez i Društva „Naša djeca“ na području cijele Hrvatske pokrenula su sljedeće humanitarne akcije ciljano za različite potrebe djece i obitelji sa stradalih područja:
DND Bjelovar je prvo organizirao akciju „Ajmo, djeca za djecu“, a od 11.1.-31.1. započeo humanitarnu akciju „Djeca djeci“ u kojoj djeca i roditelji prikupljaju školski pribor za školarce u dogovoru s ravnateljima razrušenih škola, potreban za početak nastave na tom području dok je DND Miholjac u istoj akciji „Djeca djeci“ razveselio šarenim paketićima brojnu djecu s područja Banovine.
DND Crikvenica provodi radionice animacije za najmlađe koji su iseljeni privremeno u Crikvenicu i organizira rođendane za djecu koja su napustila svoje domove, vraćajući im osmijeh na lice.
DND Koprivnica prikuplja poklone i daje lutkarske predstave za djecu iz Dječjeg doma Sisak, smještenih u SOS selu Lekenik, pod sloganom „Obnovimo razrušena djetinjstva“.
DND Križ, LAG Moslavina i Savez DND Hrvatskom akcijom „Djeca Moslavine djeci Banovine“ u suradnji s DND Kutina, Čazma i Križ te gradovima Garešnicom i Popovačom od 11.-31.1. uz pomoć djece vršnjaka i njihovih roditelja prikuplja, pakira i daruje „Kutijice prijateljstva“ za djecu iz Petrinje, Gline, Siska i okolice, koja su trenutno ostala na tom području kraj svojih razrušenih domova u mobilnim objektima.
DND Opatija provodi akciju „Darujmo srcem“ kojom prikupljaju dječje igračke, didaktične materijale i knjige za djecu s pogođenih područja, pišu poruke podrške svojim vršnjacima te provode program Bajkaonice i kreativne radionice za djecu i obitelji na području Opatije, Lovrana i u Hostelu „Dharma“ u Rijeci.
DND Vinodol započinje s kreativnim radionicama i psihološkom podrškom za djecu i roditelje smještene u privatnom smještaju na području svoje općine, dok je Općina Vižinada već jednu pošiljku poslala i nastavlja s prikupljanjem „Paketića dobrote“ za djecu iz općine Lekenik, Petrinje i Gline.

Navedene aktivnosti oslanjanju se na veliki angažman volontera u Društvima „Naša djeca“ te pozivamo građane Hrvatske da svojim donacijama osiguraju potrebnu psihosocijalnu podršku djeci koja su ostala bez svojih kuća, škola, igrališta, bez svog djetinjstva.

Vašu donaciju za sretnije djetinjstvo djeci iz potresom pogođenih područja možete uplatiti na žiro-račun Saveza DND Hrvatske IBAN broj: HR5823600001101338005, opis plaćanja: “Za djecu Banovine”, poziv na broj: datum uplate.

HVALA VAM ŠTO ZAJEDNO BRINEMO ZA NAŠU DJECU!