Blog

DRUŠTVO «NAŠA DJECA» BEDEKOVČINA U 2014. GODINI

Društvo „Naša djeca“ tijekom 2014. godine organiziralo je i realiziralo ili sudjelovalo u slijedećim aktivnostima:

ZADACI IZ STATUTARNE I PROGRAMSKE NADLEŽNOSTI DND BEDEKOVČINA

Održana je redovna godišnja skupština DND-a Bedekovčina (29. ožujka 2014.) na kojoj je predstavljena web stranica Društva – održane su 4 sjednice Izvršnog odbora – sudjelovali smo na redovnoj godišnjoj skupštini Saveza DND Hrvatske održanoj 20. lipnja 2014. u Tuheljskim Toplicama (član smo Saveza što potvrđujemo godišnjom uplatom članarine i u Savezu imamo članicu Skupštine, predsjednicu Društva) – surađivali smo s ostalim Udrugama, institucijama i drugim pravnih objektima u svrhu ostvarivanja prava djeteta, pomoći djeci u odgoju i razvoju, oblikovanja demokratskog ponašanja i organiziranja dječjih aktivnosti (DVD Bedekovčina, OŠ Bedekovčina i Brestovec Orehovički, Vrtić Bedekovčina, ŽUNE, Bedekovčanske mažoretkinje, Klub volontera SŠ Bedekovčina, UI Bedekovčina, Udruga umirovljenika Bedekovčina). Načelnik općine podržao je sve naše akcije.

REDOVITE AKTIVNOSTI DND-a U ZATVORENIM PROSTORIMA

DJEČJI FORUM ZA PRAVA DJETETA, MIR I SURADNJU

Dječji forum u Brestovcu Orehovičkom vodi učiteljica Višnja Borovčak. To je izvannastavna aktivnost u koju je uključeno 11 učenika. U svom radu upoznaju dječja prava i dužnosti kroz razne aktivnosti. Ove godine u centru im je bilo pravo na izražavanje i stvaralaštvo. Članovi su bili motivirani i odgovorni. Cijelu godinu provodili su projekt prikupljanja kartonske ambalaže i dva puta izradili čestitke za novorođene. Pripremili su kratak program za godišnju skupštinu DND-a.

IGRAONICA

Članica IO DND-a Martina Bartolec pripremila je dokumentaciju za „ Kraći dvosatni program rada opće igraonice DND-a Bedekovčina“. Program je upućen na verifikaciju Uredu državne uprave i nadamo se pokretanju igraonice u 2015. godini, na dvije lokacije.

DJEČJI ZBOR DND

Voditeljice zbora bile su Martina Jakuš i Barbara Jakuš. Probe su se održavale u prostorima dječjeg vrtića Bedekovčina, jednom tjedno. Zbog praznika i godišnjih odmora probe se prekidaju tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Koncert za roditelje pod nazivom „Sreća stanuje tamo gdje nas ljubav okružuje“ održan je 24. travnja 2014. u OŠ Bedekovčina. Nastupili su na priredbama uz Dan obitelji i na Dječjem fašniku. Nastupili su na rođendanskoj proslavi UI Bedekovčina. Posljednja proba bila je u prosincu kada su se voditeljice zbog privatnih i poslovnih obaveza odlučile za prekid rada zbora. Nadamo se nastavku rada u jesen i u potrazi smo za voditeljicama.

KLUB DOJILJA

Grupa za potporu dojenja MAJČIN DAR redovito se tijekom godine sastajala u ambulanti Bedekovčina. U nacionalnom tjednu dojenja i ove godine održano je druženje mama i djece na otvorenom kod fontane u Bedekovčini. Voditeljica je patronažna sestra Vesna Glas.

GODIŠNJE, SEZONSKE I PRIGODNE AKCIJE DND-a

MASKENBAL (1.3.2014.)

Ples i zabava malih maškara i njihovih roditelja, djedova, baka, uže i šire obitelji održao se u subotu 01. ožujka 2014. godine od 16.00 do 18.00 sati u Vatrogasnom domu Bedekovčina. Okupio se velik broj sudionika pa je i atmosfera bila vesela, razigrana, rasplesana i raspjevana. Općina Bedekovčina sve je prisutne počastila finim i mirisnim krafnama, a Društvo Naša djeca pobrinulo se za rashlađivanje veselih maškara voćnim sokovima. Zbor DND-a Bedekovčina nagrađen je velikim pljeskom prisutnih za svoj nastup sa nekoliko prigodnih pjesama i recitacija. Kao i na svakom maskenbalu i mi smo birali naj maskice, u čak sedam kategorija i jedna nagrada van kategorije. Nagrade su bile praktične i simbolične.

KONCERT ZA MAME I TATE (I SVE OSTALE ČLANOVE OBITELJI) (24.4.2014.)

Održan je u auli OŠ Bedekovčina. Članovi zbora izvodili su dječje pjesme i recitacije, a u goste su nam došli dječja i kadetska formacija Bedekovčanskih mažoretkinja te dječja grupa FA „Žuna“.

DAN OBITELJI (18.5.2014.)

Dvanaestu godinu zaredom okupili smo se kako bi obilježili Dan obitelji. Program za djecu i roditelje pripremili su naši stalni suradnici (FA Žune, Bedekovčanske mažoretkinje, Zbor UI „Bedekovčanski pušlek“) , na čelu s našim malim „Bombončekima“. Kazališna predstava „Doktor smijeha“ bila je poklon svim obiteljima, a djeca su dobila i igračke i cvjetiće oblikovane od balona.

DJEČJI TJEDAN I SVJETSKI DAN DJETETA (6. – 12.10.2014.)

Dana 6.listopada započeli smo dječji tjedan u suradnji sa Domom zdravlja KZŽ i patronažnom sestrom Vesnom Glas, DND je, treću godinu za redom, organizirao „Susret generacija“. Okupili smo se u Domu zdravlja Bedekovčina. Djeca iz Dječjeg vrtića i gitarist Adam Svečnjak pripremili su kratak program. DND je za sudionike organizirao kreativnu radionicu oslikavanja staklenih boca za mlijeko koju je vodila volonterka Jelena Gorički. DND i djelatnici Doma zdravlja prisutnima su organizirali bogati domjenak Vrtić je pripremio srčeka na poklon, a Udruga umirovljenika pridružila nam se i darivala sudionike programa slatkišima. Tradicionalni „ pozdrav djeci svijeta“ proveden je u školama i vrtiću izlaskom u mjesto, prema ideji Saveza DND-a. Dana 7.10. načelnik općine i predstavnici DND-a posjetili su i darivali su prvašiće. Uz čestitke za početak školovanja i pismo podrške roditeljima svaki učenik kući je ponio loptu i magnetić u obliku smajlića. Je, počela je škola, ali uz igru se sve lakše rješava. Isti taj dan predstavnici VU obje osnovne škole bili su kod načelnika s mentoricama Majom i Ljubicom. U okviru GOO-a učenici su upoznati s načinom kandidiranja i biranja za funkciju načelnika općine te s ustrojstvom i funkcioniranjem općine. Pročelnica općine upoznala nas je s osnivanjem Savjeta mladih i ulogom tog tijela u podizanju razine kvalitete života mladih u općini. Susret četvrtih razreda održan je u OŠ Bedekovčina. DND je osigurao prijevoz i užinu za sve sudionike susreta. Učenici MŠ Bedekovčina i PŠ Poznanovec izveli su nam kreativan program, a zatim su učiteljice organizirale i vodile kreativne i radionice o dječjim pravima. Kiša nas je omela u sportskim susretima, ali dogodine ćemo se kretati više.Sudjelovala su 73 učenika, 6 učiteljica, pedagoginja OŠ Bedekovčina i predsjednica DND-a. Pozdravio nas je načelnik općine. Za uspomenu djeca su ponijela razredne lopte, poklon DND-a, a učiteljice su darivane prigodnim praktičnim darovima. U suradnji sa OŠ, SŠ i vrtićem počeli smo provođenje akcije „Pun kofer prijateljstva“ za djecu Gunje koju je pokrenulo DND Vinkovci.

DANI DJEČJE RADOSTI U PROSINCU (SV. NIKOLA) (06.12.2014.)

Sportska dvorana u Bedekovčini i ove je godine bila puna. Ova akcija DND-a najposjećenija je. Mnogo roditelja i djece uživalo je u umjetničkom programu koji su pripremili voditelji i djeca udruga Općine, te Vrtića Bedekovčina. Djeca izvođači darivani su od strane DND-a, kao i voditelji koji su ih pripremili. Zbog velikog odaziva darove, koje pripremi i financira općina Bedekovčina, opet su dijelila dvojica sv. Nikola (tata Vlado i Tata Mario). Prostor dvorane ukrašen je dekoracijama koje su u vlasništvu DND Bedekovčina. U dogovoru s općinom pokušali smo riješiti pitanje razglasa. Humanitarni koncert sastava „Kumovi“ našoj je udruzi uprihodio 1.500,00 kuna. Zalaganjem načelnika razglas je nabavljen za isti iznos. Time smo riješili pitanje „nečujenja“ izvođača. Ovaj puta (na prijedlog općine) DND je nabavio žetone koje je svako dijete na ulazu u dvoranu dobilo. Time su naši Nikole mogli podijeliti darove bez velike strke jer je svatko znao da će dobiti svoj poklon bez guranja.

ČESTITKA DND-a RODITELJIMA NOVOROĐENOG DJETETA (svaka 2 mjeseca)

Ove godine uspješno smo nastavili ovu akciju u suradnji s Općinom Bedekovčina i Domom zdravlja KZŽ (patronažna sestra Vesna Glas). Svaka dva mjeseca susreli smo se s najmanjim stanovnicima naše općine (I, II,V,VII,IX i XI mjesec). Roditelje upućujemo u tajne i radosti roditeljstva Za poticaj primili su darove općine i čestitku, koju za njih izrade djeca DF-a, škola općine ili vrtića, za život u sretnoj i poticajnoj obitelji, te CD iz programa UNICEFa „Prve 3 su najvažnije“ (poklon DND).

HUMANITARNA AKCIJA „KOFER PUN PRIJATELJSTVA“

Vrtić Bedekovčina (1.210,00kn), OŠ Brestovec Orehovički (735,00kn) i OŠ Bedekovčina (200,00kn) i DND Bedekovčina (420,00 kn). uključili su se u akciju koju je, za područje cijele Hrvatske, pokrenulo DND Vinkovci. Cilj akcije je bilo osigurati za svako dijete s poplavljenih područja jedan kofer s najosnovnijim stvarima (odjeća, obuća, higijenske potrepštine). Prikupljeno je 2.565,00 kuna. Za navedeni iznos opremljena su i u Gunju poslana 4 kofera ( za Ajsela I.-5 godina; Elmedina V. – 8 godina; Nadiu K. – 12 godina i Amru P. – 14 godina). Iako je akcija pokrenuta u Dječjem tjednu potpuno je završena u siječnju. Posebno zahvaljujem volonterki Jeleni koja je puno truda uložila u traženje odjeće i obuće na sniženjima tijekom prosinca.

UKLJUČIVANJE U AKCIJU: OPĆINA- PRIJATELJ DJECE

Cilj akcije je motivirati odrasle u gradovima i općinama Hrvatske da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta. Dana 24. travnja predstavnice DND-a (Ljubica) i općine Bedekovčina (Suzana Hajdaš) nazočile su Savjetovanju koje je održano u Zagrebu. Cilj je bilo informirati i osnažiti jedinice lokalne samouprave da se uključe u akciju. Program akcije predstavljen je na Vijeću općine koje je prihvatilo uključivanje te je 15.rujna načelnik općine imenovao Koordinacijski odbor koji broji 17 članova. KO sastao se u 2014, dva puta (21.11. i 12.12.). Članovi su prihvatili svoje obaveze na popunjavanju Startnog upitnika za samoocjenjivanje općine Bedekovčina. Dana 26. rujna predstavnici općine i DND-a (Ivana Novosel i Ljubica Gorički) predstavljale su našu općinu na 8. Susretu GOPD koji je održan u Zaboku.

SURADNJA S DRUŠTVIMA ŽUPANIJE

DJEČJA LIKOVNA KOLONIJA „STUBAKI 2014“, DND STUBIČKE TOPLICE (23.8.2014.)

Lana Kozina i Tihana Tovernić (obje iz Brestovca) predstavljale su naše Društvo s voditeljicom Ivom Švenda na koloniji i radile tehnikom grataž likovni rad. Tehnika je dosta zahtjevna ali su se naše predstavnice potrudile u skladu za zadanom temom i napravile lijepu sliku. Kolonija je održana ja jezeru Jarki, a cijelo vrijeme pratila nas je kiša,a s nama su bili ribiči i odrasli slikari. Gošća je bila i predsjednica DND. Sudjelovali smo četvrti puta.

LIKOVNA KOLINIJA KUMROVEC (27.9.2014.)

Marinela Pavetić iz Poznanovca i Ema Duž iz Brestovca s voditeljicom Lucijom oslikavale su akrilnim bojama dio hodnika u OŠ Kumrovec. Motivi su bili jesenski. Naš rad može se vidjeti u školi.

„KINČ MOJE BABICE“ SV.KRIŽ ZAČRETJE (13.12.2014.)

Andrea Benkotić iz Bedekovčine i Maja Čmarec iz Brestovca bile su s voditeljicom Mirjanom Huljak u Začretju. Ove godine učile su izrađivati zvjezdicu upotrebom heklanke (kukičanje) i korištenjem pamučnog konca. Spretne ruke izradile su lijepe radove, a pribor su mogle ponijeti kući da tehniku i dalje usavršavaju.

MEDIJSKA POPRAĆENOST AKTIVNOSTI – redovito objavljivanje vijesti na web stranici općine Bedekovčina i na web stranici DND-a

Bedekovčina


https://sites.google.com/site/dndbedekovcina/home – povremeni članci u Zagorskom listu – informiranje o akcijama na web stranici OŠ Brestovec Orehovički

Izvješće izradila: Ljubica Gorički,

predsjednica