Blog

IZVJEŠĆE DRUŠTVA NAŠA DJECA OGULIN ZA 2014. GODINU

Slobodno možemo reći da nam je kalendarska 2014. godina zaista bila jako uspješna, radna i nadasve plodonosna misleći na provedene mnogobrojne aktivnosti Društva, mnogobrojne nagrade i priznanja, putovanja, kao i održana brojna događanja i manifestacije.

Godinu smo započeli sa veselom akcijom oslikavanja zidova dječje ambulante Doma zdravlja Ogulin, gdje smo dva vikenda oslikavali zidove hodnika, čekaonice kao i same ambulante, te na taj način slikicama i veselim crtežima razveselili naše mališane, roditelje ali i zdravstvene djelatnike.

U Ogulinu je 2. veljače održana 20. redovna Skupština Hrvatskog mažoret saveza, koja je okupila oko 50 članova iz 20 gradova Lijepe naše, i koja je unatoč jako lošem vremenu i zaleđenim cestama uspješno odradila svoju zadaću. Gosti su nakon radnog dijela skupštine razgledali uži dio grada, muzej i Ivaninu kuću bajke.

Dana 16. veljače bili smo gosti na dječjem maskenbalu u Opatiji pod nazivom “18.dječji karnevalski korzo”, a na kojem su svoje maskirane odore i kostime pokazale ogulinske mažoretkinje i djeca iz kazališne grupe Jaglac.

U Ogulinu je 23. veljače održan jedan od najuspješnijih dječjih maskenbala, koji je okupio preko 1000 sudionika, a koji je održan uz pomoć članova Puhačkog orkestra DVD Ogulin, mažoretkinja, plesne skupine, djece iz svih programskih aktivnosti društva, a velike grupe maske došle su nam iz DV Ogulin i DV Josipdol, sa svojim tetama. U dvosatnom programu podijeljen je veliki broj krafni, slatkiša, kuhane čokolade i balona.

U ožujku su naši članovi Dječjeg gradskog vijeća u II sazivu, održali 4. sjednicu i obilježili 2. rođendan DGV grada Ogulina.

Ogulin je 23. ožujka bio domaćin Regionalnog prvenstva mažoretkinja zapadne Hrvatske, i koje je okupio 13 mažoret sastava iz 7 gradova, i gdje su ostvareni dobri rezultati naših mažoretkinja (seniorke 4 mjesto, juniorke 2 mjesto, kadetkinje 3 mjesto).

Početkom travanja vijećnici Dječjeg gradskog vijeća grada Ogulin sa svojim voditeljicama posjetili su župana Karlovačke županije. Cilj posjeta bio je izvijestiti župana i suradnike o odrađenim i planiranim aktivnostima drugog saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Ogulina, od ožujka 2013. do ožujka 2015. godine.

U travnju smo se uključili, sa svojim vrtićem i osnovnim školama, te Savezom i drugim DND-ovima u projekt Budi NEovisan – prevencija ovisnosti kod djece u osnovnim Društvima Naša djeca, u raznim kategorijama stvaralaštva – dječja poruka, slogan, crtež, strip, fotografija i priča.

Od 11. do 13. travnja djeca Dječjeg foruma Klek sa voditeljicom nazočili su u Selcu na 17. susretu forumaša Hrvatske, na temu Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava. Susretu je nazočilo ukupno 50 sudionika iz 13 dječjih foruma. U programu rada djeca su predstavljala svoje programe, organizirala su izložbe a svaki grad je predstavio svoju povijest te gastronomiju kraja iz kojega dolaze. Cilj ovog projekta je da se u lokalnim sredinama promiče borba protiv siromašva, i socijalne isključenosti te doprinos u ostvarivanju prava djeteta na način da ih se kroz aktivnosti upozna s problemima i potrebama svojih vršnjaka u lokalnoj zajednici, ali i problemima i Europi i svijetu.

Svibanj smo započeli u Vinkovcima na Državnom prvenstvo mažoretkinja Republike Hrvatske, gdje smo ostvarili zavidne rezultate u jakoj konkurenciji, nastup kadeta 7 mjesto i juniorki 6 mjesto, a solo nastupom juniorke Marija Ceranić ostvarila je 2. mjesto u državi i pravo nastupa na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj.

Ogulin je 10. svibnja bio domaćin 10. Susreta djece Dječjih vijeća Hrvatske, a sam Susret održan je u znaku važnih obljetnica posvećenih djeci – 15 godina od akcije Gradovi i općine prijatelji djece i 25 godina od donošenja Konvencije UN o pravima djece. Ukupno je bio nazočno 16 predstavnika DGV iz gradova Hrvatske, a nakon svečanog otvorenja na kojem su nastupile mažoretkinje, dječji zbor Klinci Ogulinci, učenici glazbene škole pri OŠ I. B. Mažuranić Ogulin i dječji sastav KUD-a Klek Ogulin, djeca su predstavljala svoje projekte, održane su 4 radionice, a svojim gostima omogućili smo i turistički obilazak našeg lijepog i bajkovitog grada.

Dana 18. svibnja na izletištu Kneja, van grada Ogulina obilježili smo Dan obitelji. Jako smo ponosni na ovu našu već tradicionalnu akciju jer svake godine u nju se uključuje sve više udruga i pojedinaca, Usprkos nešto prohladnom vremenu i ove godine program je bio bogat sportskim aktivnostima, pjesmom, plesom i glazbom, ukupno je bilo oko 4o-tak udruga i ustanova koje su došle i sudjelovale u istom.

I naše Društvo u svibnju mjesecu uključilo se je u prikupljanje humanitarne pomoći za Slavoniju. Pomogli smo novčanom donacijom u hrani, dječjim potrepštinama, pelenama i slično.

Svibanj smo završili u Opatiji gdje smo nazočili završnom susretu projekta Budi NEovisan na proglašenju rezultata natječaja, gdje je naša predstavnica Malih novinara DND i učenica Prve osnovne škole Ogulin, Elena Manojlović sa svojom mentoricom Nadom Božičević, osvojila prvo mjesto u kategoriji priča pod nazivom Moderni zečji problemi.

Dana 16. lipnja posjetili smo i Sabor RH i to djeca iz Dječji foruma Klek Ela Ćićak i Danijel Ceranić sa voditeljicom Anđelkom Salopek koji su u Saboru predstavili projekt Rehabilitacijski centar za jahanje za djecu sa posebnim potrebama.

Dana 20. lipnja članovi naše kazališne grupe Jaglac izveli su kazališnu predstava Alisa u Zemlji čudesa, a uz pomoć plesne skupine Tanje Metikoš i juniorskog tima ogulinskih mažoretkinja.

Lipanj smo završili još jednim humanitarnim nastupom naših mažoretkinja za stradale u poplavama u Slavoniji.

U rujnu mjesecu, od 11. do 14. rujna, u Rumunjskoj, u Targovistu održano je 16. Europsko prvenstvo mažoretkinja, gdje je naša Marija Ceranić, članica juniorskog tima mažoretkinja, i jedina predstavnica grada i županije, izvela solo nastup juniorki i koja je osvojila zapaženo 5. mjesto u svojoj kategoriji. Moramo napomenuti da je Marija imala i najbolji rezultat od svih hrvatskih predstavnica mažoretkinja.

Tijekom ljeta, tj. od 15. srpnja do 22. srpnja bili smo sudionici i XLV Astronomske ljetne škole u Josipdolu, a u organizaciji Zvjezdarnice Zagreb. Školu je pohađalo 3o-tak učenika osnovnih i srednjih škola, a naši predstavnici Malih astronoma iz DND bili su Sandro Šprajc i Patrik Vukojević sa mentorom Rajkom Sušnjem.

Ovogodišnja proslava Dana Grada, 14. rujna, bila je ove godina posebno značajna za našu udrugu i za akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici” jer je naša Opća bolnica Ogulin tj. odjel pedijatrije dobio zasluženo priznanje “Odjel pedijatrije prijatelj djece” i na koji Naslov smo izuzetno ponosni, jer tu akciju provodimo na odjelu od samog početka akcije. To je samo još jedan pokazatelj dobre suradnje zdravstvenih djelatnika i volontera našeg društva kako aktivnim angažmanom i podrškom u radu pomažu da se što humanije provodi program humanizacije bolničkog liječenja djece.

Obilježavanje Europskog tjedna kretanja na temu “Naše ulice – naš izbor”, 21. rujna, obilježeno je u našem gradu organiziranjem već poznate Bicikličokoromobilijade. Riječ je o natjecanju, po kategorijama, predškolaca i učenika osnovnih škola u vožnji spretnosti i brzine u raznim prometalima: biciklima, rolama i romobilima.   Svaki sudionik dobiva čokoladu a najuspješniji i skromne poklone. I ove godine pomoć smo imali od djelatnika Policijske postaje Ogulin i članova Auto škole Belaks.

Dana 26. rujna bili smo nazočni u Zaboku na 8. susretu Gradova i općina prijatelja djece, i na kojem su se predstavila djeca iz DGV Ljubica Vukelja, Rikard Polić te Petar Angelov sa svojom voditeljicom Anđelkom Salopek.

U listopadu smo obilježili Dječji tjedan. Posjetili smo rodilište i odjel pedijatrije Opće bolnice, oslikavali smo pločnike i kolnike grada, uključili se u akciju “Daj 10 za dječja prava u svijetu”, održali redovnu sjednicu DGV, družili se sa gradonačelnikom grada, a u suradnji sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom omogućili smo djeci i roditeljima da pogledaju dječji film Čudnovate zgode Šegrta Hlapića. Organizirali smo, već tradicionalno, humanitarni koncert pod nazivom Večer mažoret plesa, gdje smo dio prihoda namijenili za kupnju nekoliko inhalatora za potrebe dječje ambulante Doma zdravlja Ogulin. Zadnji dan u Dječjem tjednu organizirali smo obiteljski izlet na planinu Klek.

U listopadu bili smo gosti DND Opatija, ogranak Lovran, na Maloj marunijadi, sa nastupom mažoretkinja te sudjelovanjem na njihovim radionicama a sve u sklopu manifestacije Marunada u Lovranu.

Studeni je bio u znaku akcije Kofer pun prijateljstva, u koju su se uključila sva djeca iz naših programskih aktivnosti, ogulinskih osnovnih škola, a i mnogi pojedinci. Uspjeli smo prikupiti 6 kofera, te smo iste osobno dostavili u Gunju 13. studenog gdje smo se družili sa našim domaćinima, djecom i roditeljima. S obzirom da se je u Akciji prikupilo i više od navedenog za kofere, svu prikupljenu donaciju od higijenskih potrepština, igračaka, slikovnica, ruksaka, školskog pribora i ostalog ostavili smo u igraonici Ganja za potrebe sve djece. Po povratku iz Gunje posjetili smo i Vinkovce te Vukovar.

Dana 20. studenog povodom 25. godišnjice Konvencije UN o pravima djeteta, organizirali smo i predavanje za učenike IV i V razreda, kao i za učitelje, a predavači su bili naši volonteri: Kristina Sušanj, voditelj DF te Anđelka Salopek, voditelj DGV. Jedan dio predavanja održali su i naši mladi vijećnici DGV Ena Ćićak i Lovro Domitrović.

U prosincu smo obilježili blagdan Svetog Nikole gdje smo za djecu grada, u izvođenju kazališne grupe Jaglac, izveli tri kazališne predstave a posjetili smo i male bolesnike na odjelu pedijatrije bolnice.

U vrijeme božićnog darivanja, a uz pomoć kompanije NIVEA Beiersdorf, uspjeli smo osigurati poklone za dvije ogulinske obitelji.

U programu Adventa, mažoretkinje su odradile nekoliko svojih nastupa u Ogulinu, Pisarovini te Josipdolu.

U društvu su radile po tjednom rasporedu sljedeće programske aktivnosti: dječje kazalište sa voditeljicom Martinom Zorić, mali novinari sa voditeljicom Nadom Božičević, dječji forum sa voditeljicama Anđelkom Salopek i Kristinom Sušanj, dječje gradsko vijeće sa voditeljicama Anđelkom Salopek i Ljerkom Salopek Bacanović, mali astronomi sa voditeljem Rajkom Sušnjem, mažoretkinje sa 5 timova, seniorski, juniorski, kadetski A i B, mala škola-dječji tim i trenericama: Nives Francetić, Davorka Tonković, Marija Ceranić, Antonela Francetić, Lara Tonković, Antonija Majetić, Marija Francetić, Anamaria Glad i Antonela Kirasić, te akcija Za osmijeh djeteta u bolnici.

Tijekom godine odradili smo 5 sjednica IO, redovnu godišnju skupštinu DND, mnoge roditeljske sastanke, razne posjete i slično.

Možemo zaključiti da je svake godine suradnja Društva s roditeljima, ostalim udrugama, vrtićima i školama, raznim udrugama, društvima, ustanovama   te Gradom Ogulinom, sve kvalitetnija i bogatija.

Smatram da možemo biti zadovoljni dosadašnjim radom, usprkos sve manjim financijskim sredstvima i vječitom borbom u prikupljanju donacija, pisanju i javljanju na natječaje, ali da trebamo i dalje osmišljavati nove programe (ili pokušati vratiti neke „stare akcije“ – prvenstveno mislimo na Dan igara i na Cvjetni korzo), osnivati nove radionice te poboljšavati rad postojećih i angažirati što veći broj djece i volontera na uključivanju u rad istih.

Izvješće sastavila Ljiljana Kaurić,

predsjednica DND Ogulin.