Blog

DRUŠTVO “NAŠA DJECA” BELIŠĆE IZVJEŠĆE O RADU DND-a U 2016. GODINI

SIJEČANJ

Na prvom sastanku Izvršnog odbora objavili smo javni poziv za svu djecu grada Belišća te prigradskih naselja da dođu na Dječji maskenbal koji će se održati 6. veljače.
Vesela povorka djece i odraslih krenula je u 9:30 sati ispred PBZ-a preko Trga i tržnice do nastavno-sportske dvorane gdje je održan zabavni program, podjela nagrada i pokladnica.

VELJAČA

U subotu 6. veljače održan je jubilarni 20. Dječji maskenbal. Male maškare preuzele su vlast nad Belišćem. Maskirana povorka predškolske i školske djece krenula je iz središta grada, a uz zvuke Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, djeca su stigla u nastavno-sportsku dvoranu. Ondje je gradonačelnik Belišća Dinko Burić predao ključeve grada voditeljici karnevala Moniki Đogaš i time prepustio vlast najmlađim stanovnicima Belišća. U prigodnom programu, uz puno pjesme i plesa, sudjelovale su belišćanske mažoretkinje pod vodstvom Irene Fešiš, plesnom točkom predstavili su se učenici 1.c i d razreda, a sve okupljene posebno su nasmijali žongleri iz Kluba mladih Garaža.
Svi sudionici maskenbala bili su nagrađeni pokladnicama i slatkim nagradama, no posebne nagrade su dobili Kikići iz Dječjeg vrtića Maslačak koji su se maskirali u Charlie Chapline te 3. c razred osnovne škole, iz kojeg su se učenici maskirali u boce vode s porukom. Pojedinačne nagrade pripale su Marinu Vrtariću kao pijetlu, Leu Basraku koji je bio strašni Joker te Janu Šovagoviću koji se umaskirao u veliku kutiju s kokicama.
U komisiji za izbor najbolje maskiranih mališana bili su zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, učiteljica Melita Vujičić te Irena Fešiš. U ime DND-a Belišće, najboljima je nagrade uručio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

OŽUJAK

Početkom ožujka započeo je proljetni ciklus igraonica Društva „Naša djeca“ Belišće. Odaziv djece je u planiranom i očekivanom broju, iako je broj djece nešto smanjen zbog početka male škole jer je dio djece sada obuhvaćen tim programom.
Već na prvim igraonicama započelo se s tematskim aktivnostima vezanim uz proljeće i nadolazeći blagdan Uskrs.
Volonterke, odgojiteljice i studentice svaki put pripreme za djecu nove materijale, sadržaje i aktivnosti kako bi zadovoljile potrebe djece za igrom, stvaranjem, pokretom i vedrim raspoloženjem. DND Belišće se uključilo u manifestaciju „Uskrs u Belišću“ na kojoj su djeca, njih sedam čuvala veliko gnijezdo.

TRAVANJ

U Velikoj vijećnici grada Belišća 13. travnja održana je konstituirajuća sjednica Dječjeg vijeća grada Belišća. Ovo je drugi saziv Dječjeg vijeća a čine ga 14 vijećnika, odnosno učenika petih, šestih i sedmih razreda. Voditeljica DGV je Ivana Kovačević Ivanišić, nastavnica OŠ Ivana Kukuljevića Belišće.
U subotu, 16. travnja 2016., održana je izborna i izvještajno-programska Skupština Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske u Zagrebu. DND Belišće predstavljala je tajnica Društva, Sandra Glasovac. Skupštini je prisustvovalo 40-tak predsjednika i predstavnika društava, od 85 osnovnih Društava koji pripadaju Savezu.
Dosadašnja predsjednica Saveza zahvalila je na uloženom trudu svima, a posebno istaknula volonterski rad pojedinaca po osnovnim Društvima diljem Hrvatske i zalaganje istaknutih članova Društva koji rade za dobrobit djece i cijelog Saveza.
Društvo „Naša djeca“ Belišće dobilo je Zahvalnicu kao priznanje za svoj rad i uspješnu provedbu akcija i aktivnosti s djecom i za djecu u mandatnom razdoblju 2012.-2016. godine.
U ovom mjesecu održana je Redovna godišnja skupština Društva „Naša djeca“ Belišće gdje su članovi udruge i analizirali rad i aktivnosti društva.

Povodom Dana grada Belišća raspisali smo natječaj za likovne i literarne radove na temu „Grad prijatelj djece“ te smo poslali javni poziv djeci vrtića te nižih i viših razreda OŠ. Na natječaj se odazvalo jako puno skupina i razreda a naša stručna komisija je nagradila 22 likovna te 2 literarna rada . Radovi su bili izloženi u izlogu trgovine „Renome“ Belišće. Nagrađena djeca dobila su prigodne poklone na manifestaciji „Mome gradu s ljubavlju“.

U organizaciji Grada Belišća i Turističke zajednice Grada Belišća, a u sklopu nacionalne akcije pod nazivom „Zelena čistka“, 23. 4.  je u Belišću provedena akcija „Volim Belišće, ali čisto“. Oko 700 članova udruga i ustanova, volontera, građana sudjelovalo je u čišćenju, uljepšavanju i uređivanju Belišća i prigradskih naselja. Ispred naše udruge sudjelovale su Sandra Glasovac i Melita Vujičić.

SVIBANJ
14. svibnja u prijepodnevnim satima, unatoč lošem vremenu, središte Belišća je preplavila šarena povorka djece u tradicionalnoj aktivnosti Društva Naša djeca – Cvjetnom korzu.
Sudjelovalo je nekoliko stotina djece, polaznika Dječjih vrtića “Maslačak” Belišće i “Moj Bambi” Valpovo, učenika Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće, polaznika Male škole, subotnjih igraonica, polaznika plesnog tečaja Glazbene škole Valpovo – Belišće te najmlađih članova Udruge Zum – zum.
Prije nego je cvjetna povorka krenula u šetnju središtem Belišća, sve okupljene pozdravio je zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić. Unatoč kiši koja je počela padati tijekom prijepodneva, sudionici Cvjetnog korza predstavili su se i kroz prigodan dramsko– plesni program, koji je počeo nakon što su Dora Šrepfler i David Belcar otpjevali himnu DND-a Belišće, Dođi i ti. Program su vodile Monika Đogaš i Dora Ledinšćak, učenica 4.d razreda.
Zahvaljujući sponzorima, Osječko – baranjskoj županiji, gradu Belišću te donaciji anonimne obitelji, svi sudionici Cvjetnog korza počašćeni su sokovima, a Belišće je još jednom potvrdilo da je Grad prijatelj djece.
Krajem svibnja darivali smo polaznike male škole u Belišću i Veliškovcima slatkišima i sokovima na njihovim završnim svečanostima.

RUJAN

Društvo Naša djeca Belišće darivalo je sve đake koji su ove godine krenuli u prvi razred.
Prigodne poklončiće dobila su sva djeca koja škole pohađaju u Belišću, Veliškovcima i Vinogradcima. Učiteljice prvih razreda paketiće su podijelile nakon predstave pod nazivom “Vrijeme za bajku” u Centru kulture Sigmund Romberg koju je Osnovna škola Ivana Kukuljevića organizirala za prvašiće.
Pozvali smo djecu i roditelje na DAN DJEČJIH IGARA koji će se održao u subotu, 1. listopada 2016., od 9:30 sati na centru Belišća ispred dječjeg igrališta.
Uz jednostavne i zabavne igre, pružili smo djeci nekoliko prijepodnevnih sati igre, smijeha i zabave. Igra je osnovna ljudska aktivnost u djetinjstvu i izvrsna zabava tijekom cijelog života.
Igre koje su pripremljene za DAN IGARA su jednostavne i nisu bile natjecateljskog karaktera. U svim igrama sudjelovali su učenici nižih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće i djeca iz Dječjeg vrtića “Maslačak”.
U organizaciji igara sudjelovali su učitelji, odgojitelji, članovi Savjeta mladih grada Belišća te Damir Horvat, bacc. trenerske struke. Pokrovitelji su bili Grad Belišće i Romberg pub iz Belišća.

LISTOPAD

BELIŠĆE Društvo „Naša djeca“ Belišće i ove se godine uključilo u obilježavanje Dječjeg tjedna od 3. do 9. listopada.
Tijekom cijelog tjedna bilo je mnoštvo aktivnosti s djecom i za djecu. U Maloj vijećnici grada Belišća zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonijom Andrašek Barić srdačno je dočekao članove Dječjeg vijeća grada Belišća s voditeljicom Ivanom Kovačević Ivanišić te članice Društva Naša djeca na čelu s predsjednicom Ivanom Belcar povodom Dječjeg tjedna u Belišću.
Članovi Dječjeg vijeća predstavili su zamjeniku gradonačelnika svoje prijedloge i želje za još kvalitetnije uvjete života najmlađih stanovnika Belišća i prigradskih naselja. Puno pitanja bilo je vezano za sportski život grada te je na zadovoljstvo zamjenika gradonačelnika, ali i učenica i učenika, bilo govora o brojnim sportskim manifestacijama koja će se u budućem razdoblju odvijati u sklopu osvajanja titule Belišće – Europski grad sporta 2017. godine.
Nakon ugodnog razgovora i konstruktivne rasprave, predstavnicima su podijeljeni prigodni pokloni. Potom je u predvorju zgrade Gradske uprave otvorena izložba dječjih likovnih radova pod nazivom „Odrasli, čujte i nas“ na kojoj su sudjelovala i djeca iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ s odgojiteljicama, roditeljima i ravnateljem vrtića Zdenkom Glasovcem.
Program Dječjeg tjedna nastavljen je projekcijom crtanom filma za učenike drugog razreda u Velikoj vijećnici grada Belišća u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće.
U aktivnost crtanja kredama na centru i ispred škole te vrtića uključila su se djeca nižih razreda OŠ te svih vrtićkih skupina.
Program Djeca djeci nastavljen je u srijedu kada su u vrtić došli 1.d i 2.d sa učiteljicama Anitom i Karmen kako bi plesom, pjesmom i igrokazima razveselili naše najmlađe. U centru kulture održana je predstava Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka „JA MAGARAC“. Ulaz je bio besplatan za svu djecu. U četvrtak je u naš grad stigla Igraonica „Moltonko“ iz Osijeka s predstavom „Neobično gladna gusjenica“. Prva predstava bila je za djecu vrtića a druge dvije za prve i druge razrede OŠ. Ulaz je također bio besplatan.
U petak su četiri šesta razreda osnovne škole sa svojim nastavnicama posjetila Muzej “Belišće”.
Učenike je dočekao voditelj Muzeja Tomislav Kuna koji im je predstavio djelatnost belišćanskog Muzeja, što se u njemu nalazi te ponešto o osnivačima Belišća, obitelji Gutmann. Učenici su potom obišli prostore obje zgrade Muzeja te s velikim interesom proučavali povijest svog mjesta.
Isti dan učenici trećih i četvrtih razreda te učenici područne škole Vinogradci posjetili su DVD-Belišće. Vatrogasci su pokazali što rade i kako i ti možeš postati vatrogasac.
U subotu je DND sudjelovao na Festivalu bundeva.
U organizaciji Dječjeg tjedna sudjelovali su: Grad Belišće, OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, Dječji vrtić Maslačak, Centru za kulturu Sigmung Romberg, DVD-u Belišće, Gradska knjižnici i čitaonici, Muzej Belišće te vrijedni pojedinci.

IGRAONICE

Već dugi niz godina Društvo Naša djeca Belišće organizira igraonice za djecu koja ne pohađaju vrtić. Održavaju se subotom u vremenu od 10 do 12 sati. Namijenjene su djeci od 4 do 6 godina i potpuno su besplatne. U njima rade odgojiteljice, odgojiteljice-pripravnice, studentice a sve na volonterskoj osnovi – bez novčane naknade.
Jesenski ciklus Igraonice započeo je s radom 15. listopada 2016. godine u 10,00 sati u prostoru Dječjeg vrtića “Maslačak”.

PROSINAC
U sklopu svojih aktivnosti Društvo Naša djeca Belišće svake godine u prosincu sudjeluje i priprema programe te dariva djecu koja sudjeluju u njihovim aktivnostima.
U subotu (3. 12.) djecu polaznike Igraonice darivao je sv. Nikola prigodnim slatkišima (22 djece). U programu Advent u Belišću DND je sudjelovao i na blagdan sv. Nikole kada su 1. C, 1. D, 2.D te 5.D zajedno sa svojim učiteljicama, Dajnom, Anitom i Karmen pripremili prigodni program. Program je vodila Dora Ledinšćak, a članice DND-a su svoj djeci (ukupno 70 djece) podijelile poklon pakete, koje je sponzorirala Udruga.
U subotu, 10. prosinca 2016. godine, održana je tematska i izvještajno-programska skupština Saveza DND Hrvatske u Hrvatskom centru za dječju knjigu u Zagrebu. Prvu Skupštinu u novom mandatu 2016.-2020. otvorila je predsjednica Saveza DND Aida Salihagić Kadić. Na samom početku podsjetila je na nekoliko važnih obljetnica koje se obilježavaju ovih dana. UNICEF slavi 70. rođendan 11. prosinca, dok je DND Varaždin na dan održavanja Skupštine obilježio 65 godina djelovanja. Također, Savez DND 12. prosinca slavi svoj 66. rođendan.
Glavna tema Skupštine bila je „Programi za održivi razvoj u Društvima Naša djeca“, a vezana je uz UN-ovu kampanju 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj. Savez DND Hrvatske se među prvima uključio u ovu kampanju koju provodi s gradovima i općinama i Društvima Naša djeca. Na Skupštini je predstavljeno nekoliko postojećih projekata DND za održivi razvoj kroz koje su predstavljeni neki od 17 ciljeva. Ti su projekti usmjereni djeci i pridonose ostvarenju ciljeva za održivi razvoj. Na ovoj Skupštini sudjelovala je tajnica Društva Naša djeca Belišće Sandra Glasovac koja je i član skupština Saveza.

U nedjelju, 18. prosinca 2016. godine, zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić te zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, u pratnji Djeda Božićnjaka, posjetili su prigradsko naselje Bistrince, Djeca su s velikom radošću dočekala Djeda Božićnjaka i predstavnike Grada Belišća, a u znak zahvale pripremili su prigodan program u obliku božićnih recitacija, pjesama i plesa. U Bistricima je priredbu osmislila odgojiteljica Ivana Belcar. Predstavila su se djeca dramsko plesne skupine DND-a njih 15. U petak 23. prosinca također je organizirana priredba za svu djecu Grada. U 15 sati na Trgu božićnu priredbu pripremili su najmlađi, djeca polaznici subotnjih igraonica te dramsko plesna skupina DND-a. Program je vodila Dora Ledinšćak učenica 5. razreda. Nakon pjesme, plesa i kratkih igrokaza DND je darivao svu djecu koja su nastupala poklon paketima.

 
Pokrovitelji i suorganizatori: Grad Belišće,Osječko-baranjska županija, Harburg Freudenberger Belišće, DS Smith d.o.o Belišće.
Medijski pokrovitelji: Belišćanski list, Glas Slavonije, Gradski radio Belišće, Hrvatski radio Valpovština, Slavonska televizija, Valpovština info.