Blog

NAJAVA EDUKACIJE “100 LJUDI, 100 ĆUDI” 10. i 11. VELJAČE 2017.

Započeo je projekt  “100 ljudi, 100 ćudi” koji Savez društava Naša djeca Hrvatske provodi u partnerstvu s  osnovnim školama: OŠ DR. JURE TURIĆA, GOSPIĆ, OŠ LJUBO BABIĆ, JASTREBARSKO OŠ, JOSIP PUPAČIĆ, OMIŠ i  DRUŠTVOM NAŠA DJECA VINKOVCI. Projekt je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru “Natječaja prevencija nasilja nad i među djecom i mladima”.

U okviru projekta provest će se edukacija voditelja/mentora za radionice za djecu i mlade, te niz radionica za djecu i mlade na temu antidiskriminacije, stereotipa, predrasuda i uvažavanja različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba kako bi se djecu educiralo o važnosti prevencije nasilja.  Odgojem za mir i toleranciju izravno se radi na prevenciji nasilnog ponašanja među djecom i vršnjacima, posebice u školskom okružju. Osim radionica za djecu, u školama koje sudjeluju u projektu, postaviti  će se “sandučići” u koje će djeca, izložena nasilju  od strane svojih vršnjaka, moći ostavljati anonimne poruke za odrasle koji im mogu pomoći u rješavanju tog problema. Provedbom ovog projekta sudionike očekuju  razne komunikacijske vježbe, igre, medijacije, rasprave, parlaonice, plakati i izložbe kako bismo poticali kod djece odgovornost za  njihove postupke, mir, toleranciju i nenasilje. Projekt će se realizirati putem nekoliko aktivnosti:

1.        Edukacija voditelja/mentora iz osnovnih škola-partnera na projektu i
suradnika i članova Društava Naša djeca za radionice “Sto ljudi, sto ćudi”
(pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, učitelji, volonteri iz Društava);
2.        Provedba radionica za djecu “Sto ljudi, sto ćudi” u školama (za
učenike trećih i četvrtih razreda, te za učenike sedmih i osmih razreda
osnovnih škola);
3.        Postavljanje i uređivanje sandučića/punktova za prijavu nasilja u
osnovnim školama-partnerima na projektu;
4.        Informiranje i promocija projekta te senzibilizacija javnosti o
važnosti prevencije nasilja među djecom

Projekt započinjemo edukacijom „100 ljudi, 100 ćudi“ za voditelje/mentore iz osnovnih škola-partnera na projektu i Društava Naša djeca-suradnika na projekta koja će se održati 10. i 11. veljače (petak i subota) 2017. godine u Zagrebu u dvorani Chilloutka u Ilici 5 (u neposrednom centru i blizini smještaja). 

Cilj edukacije za radionice „100 ljudi, 100 ćudi“: osposobljavanje polaznika za provedbu radionica „100 ljudi, 100 ćudi“ među učenicima 3. i 4. razreda te 7. i 8.-ih razreda osnovnih škola-partnera na projektu te djece uključene u aktivnosti Društva Naša djeca-suradnika na projektu. Edukacija će sadržavati upoznavanje s projektom i projektnim aktivnostima, praktični rad u radionicama na teme stereotipa, predrasuda, nenasilnog rješavanja sukoba, komunikacijskih vještina, dramskih igara i vježbi kao i prijenosa iskustava dosadašnjih radionica „100 ljudi, 100 ćudi“ provedenih u okviru projekta prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska „Djeca i mladi ne priznaju granice/Otroci in mladi ne priznajo meja“. Nakon završene edukacije polaznici će dobiti konkretne smjernice za provedbu lokalnih radionica u školama-partnerima i Društvima Naša djeca-suradnicima na projektu. Izvoditelji radionica bit će iskusni predavači i voditelji radionica „100 ljudi, 100 ćudi“ u projektu „Djeca i mladi ne priznaju granice“.

Pogram edukacije možete preuzeti ovdje.