Blog

DRUŠTVO NAŠA DJECA POREČ POSIJALO SMIJEH NA 6. SUSRETU „STIHOVI NE PRIZNAJU GRANICE“

U teatrinu Zajednice Talijana Poreč u ponedjeljak su se u kasno poslije podne šestu godinu za redom rojili dječji stihovi na različitim jezicima, a čula se i dječja pjesma. Program „Stihovi ne priznaju granice“ koji je Društvo Naša djeca Poreč započeo prije šest godina u suradnji s osnovnim školama, kako bi poticao djecu na pisanje stihova na materinjim jezicima i tako gradio interkulturalnost naše zajednice, predstavilo je ove godine najuspješnijih 15 malih pjesnika i još 10 djece koja su na talijanskom i albanskom jeziku recitirala stihove pjesnika za djecu, te čak dva zbora – Mali zbor OŠ Poreč koji vodi Denis Mikatović Jugovac i zbor drugog c i drugog d razreda OŠ Poreč koji vode Snježana Stifanich i Lorena Beaković.

Ovogodišnja tema bila je „Sijači smijeha“, a u nju je prepuno gledalište teatrina uvela Dila, učenica drugog razreda O.Š. Poreč, pročitavši pjesmu Grigora Viteza „Gdje ćemo smijeh sijati“.

Djeca su ove godine bila puno više inspirirana zavičajnim govorom nego ranije, ali su nedostajali dječji radovi na materinjim talijanskom i albanskom jeziku. Vještini pisanja stihova učenike je u OŠ Poreč podučila školska knjižničarka Vesna Milanović, u OŠ Tar-Vabriga Daliborka Škofić te Mirjam Pran iz Slovenskog kulturnog društva Oljka. U procesu nastanka pjesama i pripremi programa kao mentorice bile su uključene i učiteljice i profesorice u OŠ Poreč: Sandra Labinac Bilić, Martina Vladišković Bernobić, Snježana Sumić, Stjepana Krivačić, Irena Arvaj, Nada Andonović, Marija Selar, Davorka Škarica.

Ester Grubica iz TOŠ Bernardo Parentin i Liza Kajtazi koja u OŠ Poreč drži zavičajnu nastavu na albanskom jeziku, pripremile su učenike recitirati vesele pjesme renomiranih dječjih pjesnika talijanske i albanske književnosti. Ove godine je podršku „Stihovima“ dala i Katedra čakavskog sabora iz Žminja, s pjesmom „Lipost“ malog pjesnika Nike Žarkovića iz Kaštel Novog, koja je objavljena u Zborniku „Kako ČA zvoni va Žminje 2016. godine.

Ukupno je ove godine u program „Stihovi ne priznaju granice“ bilo uključeno 90 djece, čijih je 13 pjesama odabrano za predstavljanje. Autori i autorice odabranih pjesama – ovogodišnji „Sijači smijeha“ su Sara Momić, Lamija Međedović, Kristian Dinić, Samuela Ajhner, Filip Andrić, Sara Prodan, zajednički rad Rejana Sulejmani, Noela Kocijančića i Chiare Vukadinović, Edi Peloža, Edvin Labinac, Filip Butković, Melani Sirotić, Daniel Đaković i Melanie Momić. Većinu pjesama su autorice i autori pročitali sami, a umjesto onih koji nisu mogli biti na susretu, pjesme su pročitali njihovi prijatelji.

Svake godine je i publika brojnija, a ovaj susret je sad već redovni program u kalendaru Zajednice Talijana Poreča, domaćina „Stihova“ od samog početka.