Blog

PRESTIŽNI „GRIGOR VITEZ“ DODIJELJEN ZA DJEČJU KNJIŽEVNOST I ILUSTRACIJU U 2016.

Savez društava Naša djeca Hrvatske, osnivač i organizator najstarije dječje književne Nagrade u Hrvatskoj  i ove je godine uručio prestižnu 49. nagradu „Grigor Vitez“ za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2016. godini.

Svečana dodjela Nagrade održana je 21. ožujka 2016. godine u KC Vatroslav Lisinski (Mala dvorana) s početkom u 18.00 sati na Trgu Stjepana Radića 4.  Ove je godine, za nešto, drugačiji  program od uobičajenog, zaslužena umjetnička organizacija „Kazalište prijatelj“. Oni su izveli dijelove i odlomke iz predstave „Grigor Vitez: Igra se nastavlja“.

U 2016. godini u konkurenciji je bilo ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika.

Nagrade su ove godine uručene:

 • Ani Đokić za književni tekst za djecu u knjizi „BAO BAOBAB I MALA KIBIBI” Knjiga u centru, Zagreb
 • Sanji Pilić za književni tekst za mladež u knjizi „POŠALJI MI PORUKU!” Mozaik knjiga, Zagreb
 • Ani Kadoić za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama “ŠTO RADE ODRASLI” i “PETAR I TRAMVAJ” Kašmir promet, Zagreb
 • Marseli Hajdinjak za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici “SLAVUJ” Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb

Uz nagrade dodijeljene su i Pohvale Nagrade „Grigor Vitez” za 2016.:

 • Vandi Čižmek za autentične ilustracije u „Sirup protiv mačjeg kašlja“, Semafora, Zagreb i „Kumarov san“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb.
 • Ivani Guljašević za ilustracije u slikovnicama „Zaljubljeni žabac“ i „Bo-tuov bubanj“, Igubuka, Zagreb i u slikovnici „Alma dimnjačarka“, Mala zvona, Zagreb.
 • Tihomiru Horvatu za suvremeno književno oživljavanje Sigetske bitke u romanu za mlade „Mali ratnik“, Društvo hrvatskih književnika, Zagreb.
 • Igoru Knižeku za tekst u knjizi „Legenda o Hani i ratnicima Sedmog mora“, Sipar, Zagreb – za promicanje umjetničke bajke s elementima hrvatske tradicije i narodne baštine.
 • Željki Mezić za ilustracije u slikovnicama „Što ću biti kad odrastem“, Mozaik knjiga, Zagreb, „Toplo švedsko more“, Semafora, Zagreb i „Zagrljaj“, Knjiga u centru, Zagreb.
 • Posthumna pohvala Nadi Mihelčić za tekst u knjigama „Plavo staklo“ i „Pričice i pjesmice iz daleke Afrike“, Semafora, Zagreb – za promicanje humanosti, tolerancije i različitosti u književnosti za djecu i mladež.
 • Tomislavu Torjancu za ilustracije u slikovnici „Ogledalce“ Grigora Viteza, Mozaik knjiga, Zagreb.
 • Ivanu Vitezu za ilustracije u knjizi „S indijanskim plemenom Kroatana 1. i 2. dio“, Alfa d.d., Zagreb.
 • Piki Vončini za ilustracije u knjizi „Mačke“, Mala zvona, Zagreb i „Četiri godišnja doba“, Mozaik knjiga, Zagreb.
 • Aljoši Vukoviću za zbirku dijalektalnog haiku „… i nikad više (šibenski haiku za Zvonu i Iku)“, Naklada Panda, Zagreb – za promicanje vrijednosti haiku i dijalektalne poezije u književnosti za djecu i mladež.
 • Pohvala Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade za velik doprinos i afirmaciju književnosti za djecu i mlade.

Odluku o dobitnicima nagrada i pohvala Nagrade „Grigor Vitez” za 2016. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Ludwig Bauer, književnik, predsjednik Povjerenstva, doc.dr.sc. Marina Gabelica, dopredsjednica Povjerenstva, Andrea Petrlik Huseinović, ilustratorica, Sanja Polak, književnica, Snježana Krpes, prof. dipl. komparatist, tajnica Nagrade i Marina Žilić, mag. komparativne književnosti, koordinatorica Nagrade. Službeno obrazloženje Nagrade “Grigor Vitez” u cijelosti možete vidjeti ovdje: http://www.savez-dnd.hr/wp-content/uploads/2017/03/final_-Obrazloženje-NGV-za-2016..pdf        

Knjige objavljene u 2016. godini kandidirali su sljedeći izdavači i autori:

ALFA d.d., Zagreb, ARTUR j.d.o.o., Split, BOMBON d.o.o., Zagreb, ANA BILIĆ (UDOVIČIĆ), vlastita naklada, DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA, Zagreb, EDICIJA BOŽIČEVIĆ, Zagreb, FoMa, Zagreb, GOLDEN MARKETING – TEHNIČKA KNJIGA, Zagreb, HRVATSKO DRUŠTVO KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE, Zagreb, IGUBUKA d.o.o., Zagreb, KAŠMIR PROMET, Zagreb, KNJIGA U CENTRU, Zagreb, LIBRICON, Zagreb, MALA ZVONA, Zagreb, MATICA HRVATSKA ĐAKOVO, MOZAIK KNJIGA d.o.o, Zagreb, NAKLADA BOŠKOVIĆ, Split, NAKLADA LJEVAK, Zagreb, NAKLADA PANDA, Zagreb, PANOVA SVIRALA, Zagreb, REDAK, Split, SEMAFORA, Zagreb, SIPAR d.o.o, Zagreb, SLAGALICA, Dubrovnik, ŠKOLSKA KNJIGA d.d., Zagreb, UDRUGA OS, Zagreb, VBZ, Zagreb, VOŠICKI j.d.o.o., Koprivnica.

Nagrada „Grigor Vitez” najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj, a njezinu dodjelu ove godine podržali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Zagreb.

Nagradi su se odazvali i sponzori: Atlantic grupa, Stanić Beverages d.o.o., Butik torti, Slastičarnica „Vincek”, STIL pekarna, Kutjevo d.d. i Vino Buhač.

Savez društava Naša djeca Hrvatske osnovao je i po prvi put dodijelio godišnju Nagradu “Grigor Vitez” 1967. godine. Nagrada se sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradom „Grigor Vitez“ dosad je nagrađeno više od 85 domaćih književnika i ilustratora u preko 125 knjiga za djecu i mlade.

Hvala svima koji su bili s nama sinoć, čestitke svima od srca, a nama je kao i uvijek bilo odlično i ove godine nešto novije i drugačije, a tek što se već sprema za 50. dodjelu i pola stoljeća ove prestižne Nagrade. Vidimo se iduće godine.

 Fotografije: Mirko Cvjetko.