Blog

DRUŠTVO NAŠA DJECA ZABOK ORGANIZIRALO MNOGOBROJNE AKTIVNOSTI U DJEČJEM TJEDNU 2013.

DRUŠTVO NAŠA DJECA ZABOK ORGANIZIRALO MNOGOBROJNE AKTIVNOSTI U DJEČJEM TJEDNU 2013.

Posjet gradonačelniku

Na sam Međunarodni dan djeteta, koji se obilježava prvi dan Dječjeg tjedna, djeca, aktivistice i volonterke DND-a Zabok posjetile su gradonačelnika Ivana Hanžeka i zamjenicu Nevenku Gregurić. Djeca su, kao i uvijek, u ležernoj atmosferi predstavila postignuća Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma Bonkasy te su se predstavile i članice novoosnovane likovne grupe. S par prigodnih riječi nazočnima se obratila predsjednica zabočkog DND-a Sonja Borovčak, koja je istaknula veliku važnost DND-a pri organizaciji slobodnog vremena djece u gradu Zaboku, a koja se bez pomoći Grada ne bi mogla ostvarivati. Djeca su iskoristila priliku i postavila gradonačelniku nekoliko aktualnih pitanja o javnoj rasvjeti, dječjim igralištima, sportskoj dvorani…Dogovoren je ponovni susret s gradonačelnikom povodom konstituirajuće sjednice Dječjeg gradskog vijeća koja će se održati 18. listopada u Gradskoj vijećnici.

Čitaj mi!

citaj-mi

Društvo Naša djeca Zabok u suradnji s Gradskom knjižnicom Ksaver Šandor Gjalski pokrenulo je u Dječjem tjednu Kampanju „Čitaj mi!“ – kampanju za poticanje čitanja od najranije dobi, a povodom 2013. – Europske godine čitanja na glas. Družili smo se i čitali na glas djeci i roditeljima kako bi ih potaknuli da u što većoj mjeri čitaju svojoj djeci. Teta čitačica bila je naša vrijedna volonterka Nikolina Tustić, a nadamo se da će nam se u budućnosti pridružiti i „novi“ čitači i čitačice. Bilo nam je jako lijepo i ugodno, a sva su djeca na poklon dobila slikovnice. „Čitaj mi!“ će se i dalje odvijati svakog ponedjeljka od 17 sati u Gradskoj knjižnici.

Zabavne igre na Trgu

zabavne-igre_2

Već tradicionalno povodom Dječjeg tjedna DND Zabok u suradnji s Dječjim vrtićem Zipkica i Osnovnom školom K.Š. Gjalskog organiziralo je zabavne igre na glavnom trgu u Zaboku. Igre su bile izuzetno dobro prihvaćene, djeca su uživala u igrama i zabavljala se te su na kraju i zaplesala. Oko 250 djece budno su pratile tete i učiteljice te volonterke DND-a Zabok koje su za njih pripremile i vodile igre.

Edukacija volontera

Edukacija_volntera_1

Za volontere Srednje škole Zabok, Gimnazije AGM i Škole za umjetnost, dizajn grafiku i odjeću koji će pomagati u Igraonici „Kutić slikovnica“ organizirana je edukacija u Društvu Naša djeca Zabok. Bilo je zabavno, naučili su nešto novo, a puno toga će još i naučiti kroz cijelu godinu igrajući se i družeći se s djecom u Igraonici. Voditeljica edukacije bila je Zvjezdana Balija, kreatorica programa, a osim u Igraonici, vrijedni volonteri i volonterke pomagat će i u ostalim aktivnostima DND-a Zabok.

Predstava „Mamurluk“

Predstava_Mamurluk_1

U okviru projekta „Budi neovisan“ za više razrede OŠ K.Š. Gjalskog organizirana je predstava „Mamurluk“. Predstava kroz oči adolescenta zaviruje u mračnu stranu posljedica konzumiranja alkohola. Bilo je poučno i zabavno, a veliko oduševljenje djece izazvao je poznati glumac Franjo Jurčec.

Predstava_Mamurluk_3

Radionica Dječjeg foruma Bonkasy

radionica_djecji-forum_1

Radionica „Dečko koji može sve“, koju je vodila voditeljica Dječjeg foruma Romana Turk Tisanić imala je za cilj razviti empatiju, uvažavati sličnosti i razlike među djecom, senzibilizirati djecu na učinke isključivanja iz društva, a naglasak je stavljen na prihvaćanje i razumijevanje djece s teškoćama u razvoju. Prikazan je kratak film pod nazivom “Dečko koji može sve” u kojem dječak Kristijan, koji je rođen bez ruke, govori o svom životu, o tome što mu u fizičkom smislu predstavlja problem, u čemu je sve uspješan, tko su mu prijatelji i kako vidi svoju budućnost. Razgovaralo se o filmu i raspravljalo o tome kako je dječak prihvaćen u svojem razredu i sredini te postoje li u njihovoj školi ili sredini osobe koje se po nečemu bitno razlikuju od većine te što znači pojam etiketiranje i na koji način se etikete koriste u društvu.

Likovna radionica

likovna_radionica_3

Na likovnoj radionici povodom Dječjeg tjedna bilo je vrlo zabavno, a polaznici su izradili strip pod nazivom „Čudovište iz DND-a“. Likovne radionice se nastavljaju i dalje subotom od 10 sati u DND-u Zabok – stara zgrada policije, a voditeljica je Sonja Pavlina.

Ku-Ku-Ri-Ku event

kukuriku_igre_2

Dječji tjedan je završen sportskim igrama na Trgu K.Š. Gjalskog. Usprkos hladnom vremenu djeca i roditelji zagrijali su se igrajući nogotenis, slalom utrke na rolama i biciklima, a uživali su i u crtanju na pločniku.