Blog

DRUŠTVO NAŠA DJECA ZADAR ZAPOČELO S IPA PROJEKTOM

U srijedu, 27. siječnja 2016. godine s početkom u 11:00 sati se održala početna konferencija projekta „Foster Children Right – promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji“ u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije.

Projekt je započeo 1. studenog 2015. godine, a traje 18 mjeseci, odnosno do 30. travnja 2017. godine. Nositelj projekta je Društvo „Naša Djeca“ Zadar, a partneri na projektu su Zadarska županija, Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA,  Caritas Zadarske nadbiskupije, Udruga odgajatelja Maraške te Volonterski centar Zadar. Vrijednost projekta je 130.186,90 EUR, sufinancirano iz programa IPA 2012 u postotku od 94,79%, a ostatak je sufinanciran od strane Zadarske županije i Grada Zadra. Ukupno trajanje projekta je 18 mjeseci a biti će implementiran kroz 4 radna paketa koja su podijeljena u 15 aktivnosti i 24 podaktivnosti.

Ciljana skupina su mala djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, osiguravatelji lokalnih zdravstvenih i socijalnih usluga, stručnjaci koji rade s malom djecom te organizacije civilnog društva koje se bave djecom. Krajnji korisnici su projektni partneri te lokalna zajednica.

Opći cilj projekta je osigurati učinkovitu provedbu EU standarda u provedbi prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji. Cilj će se postići kroz sve projektne aktivnosti, od partnerstva pa do osnivanja koordinacijskog tijela koje će okupljati dionike koji će biti ravnopravni partneri u osiguravanju dosljedne provedbe prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji. Također, edukacijom ciljanih skupina podići će se razina svijest i znanja o pravima djece s teškoćama, a kroz promotivne aktivnosti javnost će biti upoznata s problemima s kojima se susreću djeca s teškoćama i njhove obitelji.

Specifični ciljevi će nastojati osigurati da organizacije civilnog društva i jedinice lokalne i regionalne samouprave budu ravnopravni partneri u osiguravanju dosljedne provedbe prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji kroz obrazovanje i institucionalnu koordinaciju svih relevantnih dionika, te kroz jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, stručnjaka koji rade s malom djecom s teškoćama u razvoju i lokalne i regionalne samouprave kako bi se naglasila potreba za pravnim tretmanom male djece s teškoćama u razvoju i članova njihovih obitelji te za podizanje svijesti o ovoj temi na regionalnom nivou.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici svih partnerskih institucija, predstavnici raznih udruga i institucija te predstavnici medija. Konferenciju je otvorio župan Zadarske županije, Stipe Zrilić, nakon kojeg su se gostima obratili Sanja Peričić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Šime Erlić, pročelnik upravnog odjela za EU fondove u Gradu Zadru, koji su istaknuli važnost tematike projekta i osjetljivost ciljane skupine te Marijana Juravić, predsjednica Društva „Naša djeca“ Zadar koja je upoznala prisutne sa dosadašnjim radom udruge.  Marina Grbić, zaposlena na projektu kao stručnjak za djecu s teškoćama u razvoju, upoznala je prisutne sa ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima projekta.Svi partneri su zaključili da se nadaju da je ovaj projekt jedan od mnogih koji će uslijediti sa sličnom tematikom.