Blog

DVODNEVNA USKRŠNJA AKCIJA DJEČJEGA GRADSKOGA VIJEĆA GRADA PLETERNICE

Na inicijativu Dječjega gradskoga vijeća Grada Pleternice i njihove voditeljice Valentine Protić, 11. travnja 2017. godine održana je radionica tradicionalnoga bojenja pisanica u suradnji s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica i članovima Društva Naša djeca Pleternica u sklopu projekta Dnevni boravak za djecu i mlade koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Suradnja je ciljano ostvarena s Hrvatskim ženskim društvom kao osnivačem Dječjega gradskoga vijeća i Društva Naša djeca Pleternica. Radionica je održana u novootvorenom Centru udruga u Pleternici. Glavne voditeljice radionice bile su gospođa Marija Pfeiffer Karmišević i predsjednica Hrvatskoga ženskoga društva Pleternica, gospođa Dorotea Valenta. Radionicom je spojeno iskustvo i mladost, te su uskrsne pisanice bojane na tradicionalan način, lukom i voskom. Dječji su vijećnici prikupili potrebne materijale, zelene listiće maslačka, djetelinu, vlasac, ljuske od crvenoga luka, stare čarape, otopljeni vosak itd.

Obojene pisanice dječji su vijećnici odlučili pokloniti 12. travnja 2017. Domu za starije i nemoćne osobe Baketarić u Resniku pokraj Pleternice te ih razveseliti ugodnim međugeneracijskim druženjem. Time su pokazali veliko srce i poslali poruku da se sjetimo svojih najmilijih i najpotrebitijih, osobito u ovo blagdansko vrijeme. Korisnike doma i sveprisutne, na početku je pozdravila Marija Mrvelj, dječja gradonačelnica, nakon čega je uslijedio uskrsni program uključujući različite uskrsne priče i pjesme koje je pripremilo Dječje gradsko vijeće. Nakon programa i darivanja korisnika prigodnim dječjim čestitkama i pisanicama, slijedilo je ugodno i toplo međugeneracijsko druženje.

Ravnateljica doma, gospođa Katica Baketarić, izrazila je želju za novim posjetima Dječjega gradskoga vijeća na obostrano zadovoljstvo. Dječjim vijećnicima uručila je i slatke paketiće. Oduševljeni korisnici zapjevali su s djecom, pričali, šalili se, stekli nove prijatelje, igrali društvene igre, razgovarali o uskrsnim običajima, djetinjstvu.

„Orguljašica sam iz Kutjeva i zabavljam korisnike u domu već tri godine. Za Uskrs sam uvijek pravila gnijezda i družila se s obitelji. Pravila sam sama gnijezda od trave i cica maci. U crkvi sam svirala nedjeljom i blagdanima.“ – ispričala je djeci korisnica doma, Ana Mijatović.

Korisnici doma ispričali su djeci uskrsne običaje kojih se oni sjećaju. Bojenje jaja lukom, ciklom, travom, voskom, ukrašavanje slamom, samo su neki tradicionalni načini o kojima su dječji vijećnici mogli naučiti tijekom ovoga posjeta. Oduševljenje korisnika i djece nije se moglo skriti jer su neki od sreće i zaplakali. Dolaskom u njihov topli dom, dječji su vijećnici željeli ovim druženjem oživjeti neke tradicije povodom Uskrsa, uputiti se u njima nepoznato vrijeme, a korisnike vratiti u neka možda i zaboravljena vremena.  Stoga, sjetimo se naših najmilijih i pružimo ruke pomirenja.