Blog

EDUKACIJA O PREVENCIJI VRŠNJAČKOG NASILJA ZA SUDIONIKE IZ KUTINE, NAŠICA I SPLITA

Projekt “100 ljudi, 100 ćudi” Savez društava “Naša djeca” Hrvatske kojim se treću godinu prevenira nasilje među vršnjacima provodi se i ove godine u partnerstvu s osnovnim školama: OŠ Mate Lovraka iz Kutine, OŠ kralja Tomislava iz Našica, OŠ Visoko iz Splita, te u suradnji s DND Kutina, DND Našice i Gradom Splitom. Projekt je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U okviru projekta provest će se niz aktivnosti za djecu i mlade na temu antidiskriminacije, stereotipa, predrasuda, uvažavanja različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba. Prva aktivnost koja će se provoditi je  edukacija voditelja/mentora za radionice za djecu i mlade. Odgojem za mir i toleranciju izravno se radi na prevenciji nasilnog ponašanja među djecom i vršnjacima, posebice u školskom okružju. Provedbom ovog projekta sudionike očekuju razne komunikacijske vježbe, igre, medijacije, rasprave, parlaonice, plakati i izložbe kako bismo poticali kod djece odgovornost za njihove postupke, mir, toleranciju i nenasilje.

Projekt započinjemo edukacijom „100 ljudi, 100 ćudi“ za voditelje/mentore iz osnovnih škola-partnera na projektu i Društava Naša djeca-suradnika na projekta koja će se održati 2. i 3. ožujka (petak i subota) 2018. godine u Zagrebu.

Polaznici će se osposobiti za provedbu radionica „100 ljudi, 100 ćudi“ među učenicima osnovnih škola-partnera na projektu i djecom koja su uključena u aktivnosti Društva Naša djeca. Edukacija će sadržavati upoznavanje s projektom i projektnim aktivnostima, praktični rad u radionicama na teme stereotipa, predrasuda, nenasilnog rješavanja sukoba, komunikacijskih vještina, dramskih igara i vježbi kao i prijenosa iskustava dosadašnjih radionica „100 ljudi, 100 ćudi“ provedenih u okviru projekta prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska „Djeca i mladi ne priznaju granice/Otroci in mladi ne priznajo meja“. Nakon završene edukacije polaznici će dobiti konkretne smjernice za provedbu lokalnih radionica u školama-partnerima i Društvima Naša djeca-suradnicima na projektu. Izvoditeljice radionica su iskusne predavačice Zvjezdana Balija i Sanja Škorić.