Blog

DJEČJI FORUM GRADA SAMOBORA ZAPOČEO SA SVOJIM AKTIVNOSTIMA

Osnovan krajem prošle godine, sa svrhom da već od ranih godina učenici samoborskih osnovnih škola počinju svladavati socijalne vještine i aktivno sudjelovati u životu grada u interakciji sa svojim starijim kolegama i sugrađanima, a u sklopu projekta Gradovi i općine – prijatelji djece, Dječji forum grada Samobora započeo je s aktivnostima koje će im u tome biti od velike koristi.

Tim povodom je u prostoru “Pop Up” kina na Autobusnom kolodvoru u Samoboru u srijedu, 28. veljače, organizirano prvo druženje predstavnika vijeća učenika osmih razreda samoborskih osnovnih škola, tijekom kojeg su se učenici najprije i međusobno upoznali, a zatim kroz kreativnu radionicu poslušali i prigodno predavanje magistre socijalne pedagogije Sonje Jarebice.

Svoje mlade sugrađane pozdravile su, uz voditeljicu Dječjeg foruma Bernardicu Petravić, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda, poželjevši im uspjeh u radu, uz poruku da svoje ideje i kreativnost pokušaju što bolje uobličiti i prezentirati, jer će ih Grad Samobor u njihovim nastojanjima i realizaciji svakako podržati, a potreban prostor osiguran im je u centru za mlade Bunker, u koji su uvijek dobrodošli.

Upravo tome namijenjene su ovakve radionice i predavanja, pri čemu im je Sonja Jarebica kroz temu Mala škola socijalnih vještina, kojom su se prvo pozabavili osmaši i dio njihovih starijih kolegica i kolega, istaknula najvažnije značajke kojima mogu ostvariti ne samo svoje želje, već i samouvjereno zakročiti u svijet odraslih i odgovornih građana, a to su samopouzdanje, upornost, prijateljstvo, međusobna suradnja i druge socijalne osobine koje bi, u vremenu u kojem živimo, trebale krasiti mlade ljude željne osobnog i društvenog napretka.

Predstavnici osmaša, među kojima nisu bili samo oni iz Svetog Martina pod Okićem, vjerojatno radi vremenskih neprilika, stečena iskustva će kroz učenička vijeća prenijeti dalje kolegama i nastavnicima u svojim školama.