Blog

FESTA SVETOG VLAHA I DAN GRADA DUBROVNIKA

Sveti Vlaho zaštitnik je grada Dubrovnika i čašćen kao njegov parac – zagovornik. Proslava Feste sv. Vlaha (Blaža) 3. je veljače i tada se kolone ljudi, mladih i starih, slijevaju u Grad. Oblače se narodne nošnje, najsvečanija odijela, a gospođe i sinjorine ne žale uložiti vrijeme i trud u svoje sređivanje prije odlaska na Stradun. Gradom se vijore barjaci mnogobrojnih dubrovačkih i susjednih župa.

Našem zaštitniku u čast, Društvo Naša djeca Dubrovnik više od dva desetljeća, organizira izložbu literarnih i likovnih radova učenika dubrovačkih osnovnih škola. Izložba s 40 literarnih i 57 likovnih radova , točno u podne, danas je otvorena u OŠ Marina Getaldića – Centar.

Dok su sunčeve zrake prodirale kroz staklene površine prekrasne stare gradske škole, zgradom su se širili zvuci Himne sv. Vlaha i unijeli svečani spokoj među sve prisutne. Predsjednica DND-a Dubrovnika, gospođa Ankica Ćuić, sve ih je srdačno pozdravila i zahvalila svima koji su doprinijeli da do ove izložbe dođe.

Učenici čiji su radovi izabrani kao najbolji ( po 3 literarna i likovna rada za uzrast od 1. do 4. razreda, te po 3 za uzrast od 5. do 8. razreda) pročitali su i predstavili svoj rad, a potom primili i nagrade koje im je uručila gospođa Eržebet Đanić, aktivistica DND-a, bivša djelatnica Škole Centar. Nagrađeni učenici bili su sretni, uzbuđeni i priznali su nam, da se nisu nadali da će im rad ući u uži izbor njihove škole, a o nagradi nisu ni razmišljali. Uzbuđenje, sreću i ponos nisu krili ni roditelji i učiteljice nagrađenih učenika. Koliko im je važan rad djece – učenika govori i činjenica da su na otvaranje mnogi došli u punom sastavu: cijela obitelj (čak i mala djevojčica sa ćućom u ustima) i cijeli razred iz OŠ Marna Držića sa s svojom učiteljicom.

Ovaj lijepi događaj svojom glazbom uveličali su i učenici Glazbene škole Luka Sorkočević. Ivo Baule na gitari svirao je „Malu melodiju“ Slavka Fumića ( pripremao ga prof. Pero Škobelj), a Nina Zvone, cello, i Lucija Brautović, flauta, svirale su „Ledenu priču“ Nene Čorak (pripremala ih prof. Đive Kušelj).

U postavljanju izložbe sudjelovale su učiteljice Žaneta Zgorelec i aktivisti DND-a: Vesna Boras, Ratko Jovović, Miljenko Mračić, Marina Brčić i Miomira Velikonja (tajnica DND-a) koja je „glavni krivac“ što je današnji album bogat fotografijama.

Još jedanput HVALA svima koji su se uključili u ovu dugogodišnju aktivnost DND-a. Izložbu možete pogledati do 6. veljače.

NAGRAĐENI RADOVI

LITERARNI RADOVI

Niži razredi

1. ZVONIMIR MIKOGLAV, 3.c. OŠ MARINA DRŽIĆA

2. MARTA CAPUT, 3.a. OŠ MARINA GETALDIĆA – CENTAR

3. ANDRIJA CETINIĆ, 3.c. OŠ MARINA DRŽIĆA

Viši razredi

1. ANA LJUBIČIĆ, 6.d. OŠ IVANA GUNDULIĆA

2. MARKO BATINIĆ, 5.r. OŠ ANTUNA MASLE – ORAŠAC

3. NIKOLINA DRUŽIĆ, 7.a. OŠ MARINA GETALDIĆA

LIKOVNI RADOVI

Niži razredi

1. KARMEN VIDAK, 4.a. OŠ MOKOŠICA

2. ANTUN BOJANOVIĆ, 4.b. OŠ MOKOŠICA

3. ANA LEA HERCEG, 3.b. PŠ MONTOVJERNA

Viši razredi

1. ANA GRGIĆ, 6.c. OŠ MOKOŠICA

2. NIKA LAZO, 5.a. OŠ MARINA DRŽIĆA

3. KARMEN PULIĆ, 6.b. OŠ LAPAD