Blog

GODIŠNJE IZVJEŠĆE RADA DRUŠTVA NAŠA DJECA BJELOVAR

Društvo Naša djeca Bjelovar i Dječje gradsko vijeće grada Bjelovara zajedničkim snagama i ove godine organizirali su tradicionalni Mali fašnik, na kojem je sudjelovalo preko 1200 mališana vrtićke, predškolske i školske dobi. Osim dječjih vrtića i osnovnih škola s područja grada Bjelovara, ove godine pridružile su nam se i osnovne škole susjednih nam općina. Vesela  maskirana povorka prošetala je užim središtem grada i na samom kraju spalili su Fašnika u dvorištu Gradske uprave.  Tužidjeda Ljenoguzića, optužili su  za sve nedaće i nevolje koje su im se dogodile u 2014. godine.  Glavni suci i krvnici ovogodišnjem Fašniku bili su članovi Dječjeg gradskog vijeća.

U subotu, 28.2.2015. u prostorijama DND-a Bjelovar održana je kreativna radionica pod nazivom Proljetna šuma. Radionicu je organizirala  Klik Media  u prostorijama DND-a Bjelovar. Mališani su imali priliku zabavljati se s raznim društvenim igrama i izrađivati prigodne proljetne ukrase. Osim kreativnog izražavanja, imali su i priliku fotografirati se kao pravi mali manekeni pred objektivom fotografkinje Marine Brestovečki Mrkoci.

U srijedu, 1. travnja 2015. godine, s početkom u 10 sati održana je uskrsna radionica i pričaonica  „Zekine pustolovine“ ,  u prostorijama DND-a Bjelovar. Voditeljice radionice bile su volonterke DND-a Bjelovar. Uz veselu atmosferu svi zajedno krenuli su u zekine pustolovine čitajući priče i izrađujući prigodne uskrsne ukrase. Vještim ručicama djeca su ukrasila zekinu košaricu u koju su stavila šarenu pisanicu, ukrašenu  prema  vlastitoj želji. Ukrašene uskrsne dekoracije  djeca su ponijela svojim obiteljima. Ukrašenim zekinim košaricama i veselim zečevima razveselili smo i mališane na Dječjem odjelu Opće bolnice Bjelovar.

Povodom Svjetskog dana šuma i voda, te prvog dana proljeća Društvo Naša djeca Bjelovar objavilo je likovno-literarni natječaj „Voda, šuma, proljeće i mi“. Natječaj je završio 15.travnja 2015. godine. Pristiglo je mnoštvo likovnih i literarnih radova, čiji su autori djeca vrtićke, predškolske i školske dobi. Sponzor natječaja bila je Školska knjiga. Nagrađena su tri likovna ostvaraja dječjih vrtića, četiri likovna ostvaraja osnovnih škola, dva literarna ostvaraja osnovnih škola, te jedan skupni literani ostvaraj dječjeg vrtića. Osim prigodnih nagrada, autori i mentori nagrađenih radova dobili su zahvalnice i priznanja. Svečana dodjela nagrada i izložba dječjih ostvaraja održala se 24.travnja 2015. godine u predvorju Doma za umirovljenike Vita Nova. Ovim natječajem, uz suradnju i potporu osnovnih škola i dječjih vrtića, osim kreativnog stvaralaštva, željeli smo potaknuti djecu na ekološko promišljanje i jačanje ekološke svijesti, očuvanje prirode i njenih ljepota,  kao i očuvanje planete Zemlja. S obzirom da je tema natječaja, vezana uz ekologiju, našim domaćinima  uručili smo mali znak pažnje, za čiju smo izradu reciklirali plastične boce i izradili šarene eko cvjetiće.

U petak, 29. svibnja 2015. godine održan je 6. Cvjetni korzo u Bjelovaru. Ovu tradicionalnu manifestaciju ogranizira Društvo Naša djeca Bjelovar uz potporu Grada Bjelovara. Ove godine Cvjetni korzo održao se je na Starom rukometnom igralištu “Partizanovo”, gdje su veseli sudionici, nakon svečane povorke gradom, zajedno otplesali uz pjesmu Limači. Svečani mimohod razigrane povorke prošao je užim središtem grada, kako bi se skupine predstavile svojim sugrađanima. Slatki sponzor Cvjetnog korza bio je Koestlin d.d. Bjelovar i Jamnica d.d. Zagreb. Svaka skupina dobila je zahvalnicu, koju im je uručio dječji gradonačelnik Nikola Beljan.

Link na snimku Cvjetnog korza 2015.  https://www.youtube.com/watch?v=nXMK_n5bWH4

U realizaciji aktivnosti “Za osmijeh djeteta u bolnici”, volonterke Društva Naša djeca Bjelovar Kristina Bajza, Sanja Vranješević, Minela Šporčić i Branka Mikačević, uz veliku potporu i suradnju susretljivih djelatnika dječjeg odjela Opće bolnice Bjelovar, oslikale su sobe u kojima borave mališani na dječjem odjelu. Pepa Pig, pčelica Maja i Pavo, Pocoyo i prijatelji, Štrumpfovi, Tweety i Kitty junaci su, koji će mališanima na spomenutom odjelu praviti društvo i barem malo uveseliti njihov boravak, za vrijeme bolesti.

Dan igara službeno se obilježava 22. rujna, stoga je Dan igara na razini cijele Hrvatske, a u okviru projekta NIVEA i Saveza društava Naša djeca Hrvatske »Neka odrastanje bude dječja igra« održan u subotu, 19. rujna 2015. godine.

U našem gradu Bjelovaru, organizator Dana igara je Društvo Naša djeca Bjelovar, uz podršku Grada Bjelovara i Dječjeg gradskog vijeća grada Bjelovara. Dan igara održao se na Starom rukometnom igralištu (Partizanovo), gdje su mališani zajedno sa svojim roditeljima i volonterima DND-a Bjelovar i DGV-a Bjelovar imali priliku zaigrati igre koje su igrali naši stari. Imali su priliku skakati u vrećama, nositi krumpir u žlici, igrati školice, skakati gumi-gumi i potezati uže. Spretni i zaigrani mališani pokazali su vrhunska umijeća u spomenutim igrama, što je nama volonterima daljnji poticaj za organiziranje što više manifestacija ovakvog tipa.

Društvo Naša djeca Bjelovar još je u lipnju objavilo likovni natječaj za djecu vrtićkog, predškolskog i školskog uzrasta na temu „Bjelovar, moj grad“, povodom Dana grada Bjelovara koji obilježavamo sutra, 29. rujna kao spomen na oslobađanje grada na spomenuti dan 1991. godine.Cilj ovog likovnog natječaja bio je potaknuti djecu na kreativno izražavanje kojim su iskazali veliku ljubav i privrženost svome gradu. Predstaviti sugrađanima kako izgleda naš grad gledan dječjim očima, koje vide samo ono najljepše i najbolje. Imamo izložbu predivnih likovnih radova o našem gradu, imamo predivnu djecu koja su to nacrtala i naslikala uz vodstvo svojih mentora, stoga i u budućnosti nastojimo očuvati i njegovati dječje likovno stvaralaštvo……. Svečana dodjela nagrada i priznanja svim nagrađenim i pohvaljenim sudionicima spomenutog natječaja održala se u KMC Bjelovar, u organizaciji Društva Naša djeca Bjelovar, uz potporu Dječjeg gradskog vijeća grada Bjelovara i Grada Bjelovara.

Pod motom „Ljubav djeci prije svega“ Društvo Naša djeca Bjelovar tradicionalno u suradnji s Dječjim gradskim vijećem grada Bjelovara, Gradom Bjelovarom, dječjim odjelom Narodne knjižnice Petar Preradović i Bjelovarskim kazalištem prvi puni tjedan u listopadu organizira Dječji tjedan. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Dječji tjedan započinje „Međunarodnim danom djeteta“ (ponedjeljak – prvi dan u Dječjem tjednu). Ove godine Dječji tjedan započeo je u ponedjeljak, 5.10.2015. godine zajedničkim okupljanjem djece i odraslih, na Trgu Eugena Kvaternika, gdje su djeca pisala i crtala poruke odraslima, te su na kraju svi zajedno načinili krug i glasno uzviknuli „LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA“.

U utorak, 6.10.2015. godine, u sklopu Dječjeg tjedna, održan je ZID festival (festival zabave i druženja), na kojem svake godine sudjeluje Društvo Naša djeca Bjelovar i Dječje gradsko vijeće grada Bjelovara. Naš štand svim posjetiocima bio je vrlo zanimljiv, posebice onim najmanjima, jer su imali priliku zaigrati razne društvene igre, modelirati domaćim plastelinom, crtati i pisati kredama, skakati preko užeta. Osim igara dijelili su se i baloni, te promotivni letci.

U srijedu, 7.10.2015. godine, u sklopu Dječjeg tjedna, u prostorijama DND-a Bjelovar održane su radionice „Zdravo i fino“, koje  imaju za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece.

Na samo Silvestrovo, točno u podne najmlađi stanovnici Bjelovara, dočekali su Novu godinu uz ples, pjesmu i obilje veselja!

Po prvi puta u gradu Bjelovaru organiziran je doček dječje Nove godine, u suradnji Društva Naša djeca Bjelovar, Grada Bjelovara, Dječjeg gradskog vijeća Bjelovar i Dječjeg foruma Bijeli vitezovi.  Doček je organiziran u dvorištu Gradske uprave od 11:30 sati do 12.30 sati. Organizatori su za mališane priredli dječji šampanjac, topli čaj,  bombone i frulice.  Najmlađe Bjelovarčane zabavljala je popularna grupa Petica, a točno u podne, kada su voditelji DF-a, predsjednica DND-a, te dječja gradonačelnica zajedno s gradonačelnikom grada Bjelovara i njegovim zamjenicama odbrojavali sekunde do dolaska Nove godine, u samo dvorište „uletila“ su kola JVP .

Bjelovar, praćena vatrogasnom sirenom,  u kojima su našim mališanima stigli Djeda Božićnjaci.  Sreći, veselju i plesu  nije bilo kraja.

Sve aktivnosti DND-a Bjelovar nalaze se na službenoj stranici DND-a

http://dnd-bjelovar.hr/index.php