Blog

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ DND-a PRELOG ZA 2013. GODINU

SIJEČANJ 2013.

Članovi Društva „Naša Djeca“ Prelog su analizirali rad DND-a Prelog u 2012. godini. Osmišljavali su aktivnosti i radionice, plan, realizaciju i dogovor s voditeljima aktivnosti i drugim volonterima.

VELJAČA 2013.

Sudjelovali smo na Fašničkoj povorci u našem gradu, u suradnji s Turističkom zajednicom, Dječjim vrtićem, Osnovnom školom i drugim udrugama u gradu Prelogu. Sva djeca su dobila plave balone na kojima je pisalo „Društvo Naša djeca Prelog“

 prel2 

TRAVANJ 2013.

Članovi DND-a su u suradnji s Udrugom studenata Grada Preloga i Udrugom mladih 28. travnja 2013. obilježili tradicionalni Sajam cvijeća u Prelogu. Održana je radionica izrade cvijeća od papira (origami tehnika) i krep papira. Djeca su izrađeno cvijeće poklanjala ostaloj djeci i posjetiteljima Sajma cvijeća. Voditelji radionice su bile Sanja Belić, Natalija Blažeka i Kristina Najman.

 prel3

 Ovako smo izrađivali cvijeće

SVIBANJ 2013.

Dana 23.05.2013.g. održana je Druga izborna skupština Društva “Naša djeca” Prelog i to u njihovim novim prostorima na adresi Glavna 51, Prelog. Na dnevnom redu su bila izvješća o radu, financijsko izvješće, izvješće Nadzornog odbora, Planovi za narednu godinu te izbor novog rukovodstva.

LIPANJ 2013.

Obilježili smo kraj školske godine zabavnim i prijateljskim druženjem uz bogatstvo društvenih igara.

U lipnju su članovi Društva „Naša djeca“ Prelog planirali i organizirali 5. Ljetne radionice Grada Preloga koje su počele 1. srpnja 2013. godine.

SRPANJ 2013.

Članovi Društva „Naša djeca“ Prelog su u suradnji s Udrugom studenata Grada  Preloga i Udrugom mladih, Knjižnicom i čitaonicom, OŠ Prelog, Domom kulture, DV-om Fijolica organizirali Pete ljetne radionice Grada Preloga. Cilj radionica bio je kreativno provođenje slobodnog vremena.

Provodile su se od 1. do 26. srpnja 2013. Djeci su bile ponuđene sljedeće radionice: likovna, dramska, kreativna, scenska, glazbena, folklorna, radionica talijanskog jezika, radionica „Volim se igrat i gibat“, radionica „Tu sam svaki petak – Kros liga“ i radionice u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga. Voditelji su bili: Sanja Belić, Natalija Blažeka, Mirjana Hržić, Maja Lesinger, Jasmina Malek  Križanec, Kristina Najman, Nataša Novak, Nina Zrna Pintarić, Stjepana Sokač, Vlasta Taradi. Na radionicama se okupilo oko 150-ero djece, a neka su polazila i više radionica.

Završna priredba 5. ljetnih radionica Grada Preloga održana je 26. srpnja 2013. na trgu ispred Doma kulture. Sve urađeno i izrađeno na radionicama prikazalo se na završnoj priredbi: ulomak iz Šegrta Hlapića Čarobna cipelica, dijalog polaznika radionice talijanskog jezika. Okolo bine bili su radovi likovne i kreativne radionice. U drugom djelu programa, po prvi se puta predstavio i Puhački orkestar Grada Preloga.

prel4

 Na likovnoj smo radionici izrađivali različite životinje iz kartona

 prel5

 Na kreativnoj smo radionici izrađivali i bojali keramičke figure

 prel6

 Radionica „Volim se igrat i gibat“

 prel7

 Radovi likovne i kreativne radionice

 prel8

Završna priredba

 prel9

 Puhački orkestar

KOLOVOZ 2013.

Društvo Naša djeca Prelog ponovno je okupilo ekipu koja je krajem kolovoza 2013. sudjelovala na Dječjim ljetnim igrama u Donjem Vidovcu. Ekipa Krijesnice iz Preloga, koju su činila djeca iz Preloga, osvojila je odlično četvrto mjesto. Njihove voditeljice bile su Brankica Mezga, Petra Hatlak i Sanja Belić.

Ekipa se odlično provela i družila, a sljedeće godine Prelog će biti domaćin Dječjih ljetnih igara Donjeg Međimurja.

 prel10

 Natjecali smo se u različitim igrama

prel11

 Na kraju smo se zajedno slikali – ekipa Krijesnice s diplomom

RUJAN 2013.

Dana 13. rujna 2013. članovi Društva „Naša djeca“ Prelog poveli su djecu na 7. Susret gradova i općina prijatelja djece u Opatiju. Susret djece i odraslih u Opatiji bio je u duhu teme „Dječja participacija“.   Iz DND-a Prelog išla su tri člana (Brankica Mezga, Natalija Blažeka, Kristina Najman) i četvero djece iz Dječjeg gradskog vijeća Prelog.

Na susretu se okupilo dvjestotinjak djece i odraslih iz 23 grada i općine iz cijele Hrvatske kao i predstavnici ministarstava, županija, gradova, općina te institucija koje se bave pitanjima odgoja i obrazovanja djece te dječjim pravima. Nakon svečanih uvodnih govora, predavanja i Velikog mjuzikla za male umjetnike “Footloose na opatijski način”, odrasli su prisustvovali radionicama na temu dječje participacije gdje su razmjenjivali iskustva iz svojih lokalnih zajednica na temu ”Uloga odraslih i društvene zajednice u unaprjeđenju sudjelovanja djece”. Nakon radionica potpisana je Deklaracija odraslih o dječjoj participaciji, koja će se uputiti nadležnim ministarstvima i institucijama.

Za to vrijeme za djecu su bile organizirane različite radionice i potraga za blagom. Nakon zajedničkog ručka, djeca sudionici su za uspomenu ponijeli slatke poklone “Kraša” i “Milenij hotela”, kamelije koje su sami izradili, zajedničku fotografiju te “opatijsko blago” – kamenčiće s opatijskih plaža.

 prel12

 Uspomena na opatijski pogled

 prel13

 Članovi DND-a s djecom

Dana 29. rujna 2013. godine na Dan srca članovi DND-a u suradnji su s HZJZ-om, DV-om Fijolica i Udrugom studenata Grada Preloga organizirali radionicu za djecu – izrada poruka i srca od papira te izrada papirnih kruna od srca. Voditelji su bili Sanja Belić, Natalija Blažeka i Kristina Najman.

 prel14

Djeca su izrađivala srca od papira s porukama

 prel15

 Glave krase i krune od srca

 LISTOPAD 2013.

Članice Društva “Naša djeca” Prelog imale su štand na trgu za Dane kruha u Prelogu, 5. listopada 2013. Uspješno su prodale sve kolače koje su svojim vrijednim rukama ispekle članice DND-a te mame i bake djece iz Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma.

Članice DND-a koje su prodavale kolače bile su Brankica Mezga, Sanja Belić, Natalija Blažeka, Jasminka Hozjak, Ivana Martinec, Kristina Najman i Ljubica Židov.

 prel16

Prodaja kolača za Dane kruha

Društvo Naša djeca Prelog je obilježilo i Dječji tjedan. 2013. je godine Dječji tjedan je počeo u ponedjeljak, 7. listopada 2013. na Međunarodni dan djeteta i završio u nedjelju, 13. listopada 2013.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna i ove godine bili su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu te organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu.

Moto Dječjeg tjedna i 2013. godine bila je lijepa i prepoznatljiva izreka, koja izražava odnos odraslih prema djeci: „Ljubav djeci prije svega!“ i „Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“.

Među aktivnostima koje su se provodile u Dječjem tjednu u gradu Prelogu, 2013.  godine posebno ističemo sljedeće:

– na glavnom trgu, djeca i odrasli, zajedno su uputili poruku mota Dječjeg tjedna,

– djeca su sudjelovala i u igri „Potraga za Priločkim blagom“, a najbrži su nagrađeni prigodnim nagradama,

– delegacija djece iz Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća te članovi DND-a bili su u posjeti Gradonačelniku gdje su prezentirali svoj dosadašnji rad,

– radionica za djecu „Ribica duginih boja“,

– na Međunarodni dan djevojčica, bio je susret Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća te prijatelja iz Društva Naša djeca Donji Vidovec u sklopu kojeg je održano predavanje na temu „Dječja prava – Sigurnost djece na internetu” u suradnji s Udrugom studenata grada Preloga – Marko Đurić i Sanela Horvatić,

– predstava za djecu – ulomak iz Šegrta Hlapića, „Čarobne cipelice“ i puhački orkestar grada Preloga u Domu kulture grada Preloga,

– kazališna predstava „Veliko putovanje maloga puža“, u Domu kulture grada Preloga.

Aktivnosti Dječjeg tjedna organizirali su članovi DND-a u suradnji s DV-om Fijolica, OŠ Prelog i Draškovec, Udrugom studenata Grada Preloga i Udrugom mladih. Voditelji su bili Brankica Mezga, Sanja Belić, Natalija Blažeka, Kristina Najman i Sanela Horvatić.

 prel17

 Okupili smo se radi zajedničkog slikanja nakon kruga prijateljstva i igre „U potrazi za priločkim blagom“

 prel18

 Radionica „Ribica duginih boja“

 prel19

 Dječje vijeće i Dječji forum Grada Preloga u posjeti gradonačelniku Grada Preloga

STUDENI 2013.

Pripremali smo se za aktivnosti u prosincu, na sastancima u našim prostorijama.

PROSINAC 2013.

Društvo Naša djeca Prelog je u prosincu organiziralo likovne i kreativne radionice – izrada božićnih i novogodišnjih ukrasa. Organizirale su se i započele s radom radionica „Mali šahisti“ i „Kreativni sanjari“.

DND Prelog je također obilježio blagdan Svetog Nikole, biskupa – zaštitnika djece, pomoraca i putnika koji je svečano i radosno proslavljen. Društvo „Naša djeca „Prelog, župnik župe Sv. Jakoba u Prelogu su zajedno s Gradom Prelogom i dječjim pjevačkim zborom „Maleni“ organizirali susret sv. Nikole i djece u Crkvi sv. Jakoba gdje su za djecu i roditelje priredili pjesme i igrokaz.

Na kraju je sv. Nikola uz pomoć „anđela“ i svojih suradnika podijelio toliko iščekivane darove svoj prisutnoj djeci koje je osiguralo Društvo „Naša djeca“ Prelog. Djeca su uz slatkiše dobila i slikovnice.

 prel20

Priredba i podjela darova povodom dana sv. Nikole

Dana 21. prosinca 2013. godine na trgu ispred Doma kulture Grad Prelog i Društvo „Naša djeca“ Prelog organizirali su doček Djeda Mraza i podjelu darova djeci.

Dječji forum Grada Preloga je organizirao igrokaz Dubravka Jelačića Bužimskog “Zbrka igrokaza oko tri Djeda Mraza” koji je bio uvod u dolazak “pravog” Djeda Mraza.

 prel21

 Organizatori i izvođači igrokaza „Zbrka igrokaza oko tri Djeda Mraza“

 prel22

 Spektakularan dolazak Djeda Mraza na trg

 prel23

 „Pravi“ Djed Mraz sa svojim malim Djeda Mrazima

 Aktivnosti Dječjeg vijeća Grada Preloga

Dječje je vijeće tijekom 2013. godine organiziralo i provodilo različite edukativne i kreativne radionice, radili su na projektima, prikupljali mišljenja i prijedloge, promotivne aktivnosti, prijedloge o potrebama djece i mladih, o radu gradskih ustanova i poduzeća s aspekta interesa djece, kapitalnim projektima od značaja za djecu, planovima razvoja školstva, programima izvannastavnih aktivnosti i programima obilježavanja blagdana i važnih datuma u školi i Gradu Prelogu.

Mali su vijećnici posjetili odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec (siječanj, 2013.) i Caritasov dnevni boravak (siječanj, 2013.) gdje su se družili s djecom u igri i na radionicama.

Prisustvovali su 9. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske u Rovinju gdje su osvojili naj-projekt „Tu sam svaki petak“ (20.4.2013.).

U sklopu projekta „Budi Neovisan“ održali su karaoke i Juice radionicu (17.5.2013.) gdje su svi zajedno družili i zabavljali s bezalkoholnim pićima.

Tijekom ljetnih praznika odvijao se projekt „Tu sam svaki petak“ – organizirani slobodni sportsko-društveni događaj koji uključuje boravak u prirodi, fizičku aktivnost trčanja, sudjelovanje u natjecanju s vršnjacima te druženje (srpanj, kolovoz, rujan).

Vijećnici su se družili i natjecali na Dječjim ljetnim igrama u Donjem Vidovcu (kolovoz).

U sklopu dječjeg tjedna vijećnici su bili jedni od organizatora i sudionici u aktivnostima povodom Dječjeg tjedna. Posjetili su gradonačelnika Grada Preloga (listopad), organizirali su radionicu „Ribica duginih boja“ (listopad), organizirali su i sudjelovali na predavanjima “Sigurno korištenje interneta” (listopad) i „Poremećaji u prehrani pubertetske dobi“ (15.11.2013.).

U prosincu si imali radionice o dječjim pravima (prosinac). Na početku i na kraju školske godine članovi se uvijek okupljaju radi zajedničkog druženja. Izađu u kino ili na pizzu.

 prel24

Ekipa koja je sudjelovala u projektu „Tu sam svaki petak – Kros liga“

 prel25

 Posjet Caritasovom dnevnom boravku

 prel26

Biranje novog predsjednika Dječjeg vijeća

 Aktivnosti Dječjeg foruma Grada Preloga

Mali forumaši iz Dječjeg foruma Grada Preloga održavaju sastanke i radionice za upoznavanje prava djeteta, obrađuju teme o miru, toleranciji i suradnji. Priređuju i sudjeluju u izložbama, kvizovima, priredbama, javnim nastupima, radionicama. Sudjeluju u humanitarnim projektima. Surađuju s drugim dječjim forumima i pripremaju se za godišnji susret Dječjih foruma Hrvatske.

Forumaši su tijekom 2013. godine organizirali humanitarnu akciju “Pomozimo žrtvama poplave Pušćine” (ožujak) gdje su pripremili priredbu i prodaju izrađenih kreativnih predmeta. Također su organizirali i humanitarnu akciju “Skupljanje novaca za djecu” (travanj) kada su sakupljenim novcem kupili najpotrebnije stvari i posjetili siromašne obitelji.

Na radionici za Majčin dan forumaši su izrađivali cvijeće za majke (svibanj). Zajedno s Dječjim vijećem sudjelovali su u projetku „Budi Neovisan“ te pripremili karaoke u sklopu Juice radionica (17.5.2013.).

Zabavljali su se na izletu gdje su se kuglali i otišli na pizzu (lipanj). Oslikavali su zidove Dječjeg vrtića Fijolica Prelog (lipanj) kako bi uljepšali dvorište vrtića.

U srpnju su sudjelovali u aktivnostima na ljetnim radionicama Grada Preloga te organizirali i sudjelovali u završnoj priredbi.

U dječjem tjednu forumaši su sudjelovali na radionicama i aktivnostima (rujan) kao i za Dan srca (listopad).

Sudjelovali su u radionicama Knjižnice i čitaonice grada Preloga te organizirali priredbu „Zbrka igrokaza oko tri Djeda Mraza“ (prosinac).

 prel27

 Karaoke u sklopu Juice party-a – projekt „Budi neovisan“

 prel28

 Prodaja u humanitarne svrhe

prel29

 Forumaši u izlasku – kuglanje i odlazak na pizzu

Plan DND-a Prelog je ostvariti što više projekata, akcija i radionica za djecu, stoga je krajem 2013. počela provedba niza besplatnih radionica pod nazivom „Recept za sretno dijete“. Jednom do dva put tjedno redovno se organiziraju sljedeće radionice: “Mali šahisti”, “Kreativni sanjari”, “U igri zajedno” i “Waldorfska pričaonica i igraonica”.

DND Prelog je zadovoljan svojim dosadašnjim radom i postignutim rezultatima. Nadamo se da je zadovoljstvo obostrano.