Blog

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ DND RAVNA GORA ZA 2012.

U 2012. godini organizirali smo domjenak za roditelje novorođene djece. Većina obitelji je došla sa bebama što nas je vrlo obradovalo. Svakoj obitelji poklonili smo razne slikovnice, puzzle i igračke za djecu. Ugodno smo se družili uz domaće kolače i sokove međusobno izmijenjujući roditeljska iskustva.

Dječju maskiranu redutu organizirali smo u suradnji sa KUD-om «Gora» u veljači. Kolona maski kretala se ulicom kroz mjesto do Doma kulture gdje se nastavilo maskirano ludilo. Makirano je bilo oko stotinjak djece i nekolicima odraslih. Mali tamburaši, članovi KUD-a, također su bili maskirani i izveli su nekoliko tamburaških pjesama. Svi zajeno počašćeni su krafnama i sokovima. DND je svakoj maškari izdalo «Priznanje» za sudjelovanje u maskembalu. Petnajstak najboljih maskica nagradili smo malenim figuricama. Maskirano je bilo stotinjak djece i nekolicina odraslih.

rg4

Ove smo godine organizirali 31. biciklijadu na igralištu škole. Na biciklijadi su sudjelovala djeca uzrasta od 1 godine, te učenici nižih razreda. Djeca koja nisu došla sa biciklima stazu su prohodala, a mame su bebe provozale u kolicima. Na kraju su svi za nagradu primili maleni poklon paket, a djeca i roditelji počašćeni su sokovima. Predstavnici MUP-a iz Delnica održali su predavanje o biciklistima kao sudionicima u prometu, te podijelili promotivne materijale. Svaki sudionik od njih 43 je primio priznanje za sudjelovanje na 31. biciklijadi.

ožujku smo počeli organizirati tjedne radionice u ravnogorskoj knjižnici. Na pojedine radionice često se odazove preko tridesetak djece što je veliki uspjeh za našu knjižnicu.

rg2

Za Dan obitelji i Majčin dan organiziran je domjenak za roditelje prvog razreda u SPC Goranka Ravna Gora. Učiteljica je sa djecom pripremila lijepi program. Uz roditelje bilo je puno braće i sestara, te djedova i baka. Društvo je svim majkama poklonilo ružu, a ni očevi nisu ostali praznih ruku. Za njih su djeca izradila posebne poklone. Svi zajedno počašćeni su sokovima i velikom tortom u obliku srca.

Ovogodišnji Dan igara organizirali smo u suradnji sa školom. Organizirano je pješačenje na Staru Sušicu, a obilježen je i olimpijski dan. Prva aktivnost u novoj školskoj godini bila je «Sladak pozdrav prvašićima». Prvi dan škole učenicima prvog razreda poklonjen je paketić slatkiša za sretan početak školovanja.

Dječji tjedan ove godine smo započeli okupljanjem u školi, te 31. šahovskim turnirom koji je organiziran u suradnji sa Šah klubom «Goranka» Ravna Gora. Bili smo i u posjeti  Načelniku Općine te smo organizirali razne radionice, kvizove i predavanja. U Dječjem tjednu započela je akcija «Poruke djece odraslima». Poruke su bile izložene na panou u školi, a učenici koji su napisali najbolje poruke nagrađeni su slatkišima.

Uz Dan prava djeteta članovi Dječjeg foruma postavili su izložbu u školi i održali tribinu o pravima djeteta. Članovi DND-a Ravna Gora sudjelovali su i u projektu «Djeca i mladi ne priznaju granice/Otroci in mladi ne priznaju meja». Vezano uz projekat voditeljica Dječjeg foruma Nataša Možgon Kauazlarić i 3 člana Foruma sudjelovali su u kampu u Poreču.

Godine 2012. obilježena je 45. godišnjica postojanja i kontinuiranog rada društva, te je otkrivena ploča «Općina Ravna Gora – prijatelj djece». Održana je i 15. mala ravnogorska večer u čijem su programu sudjelovala djeca pjevači i plesači koje smo, uz naše goste, nagradili promotivnim materijalima DND-a Ravna Gora.

Sudjelovali smo i na 20. Kajkavijadi u Varaždinskim toplicama dok smo u prosincu, za Dane dječje radosti, organizirali priredbe i podjelu poklon paketa Djeda Božićnjaka. Dobroviljni prilog prikupljen od posjetitelja ove godine doniran je za projekt «Škola za Afriku». Sudjelovali smo u humanitarnoj akciji «Pružimo ruku Nenadu» i financijski je pomogli.

U sklopu Društva «Naša djeca» Ravna Gora djeluje ogranak DND na Staroj Sušici te Ogranak na Starom Lazu. Članovi Ogranka redovito se uključuju u akcije koje organizira matično društvo, a rade također i samostalne akcije.

rg1