Blog

“BUDI NEOVISAN” – RADIONICE FORUM-KAZALIŠTA U KUTINSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

Društvo Naša djeca Kutina u 2013. godini provodi projekt prevencije ovisnosti kod djece i mladih pod nazivom „Budi neovisan“, uključivši se u projekt Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske. Cilj tog projekta je promicanje zdravih stilova života i kreativnih aktivnosti u slobodno vrijeme djece i mladih kao potreban i koristan oblik prevencije ovisnosti i neprihvatljivog ponašanja djece i mladih.

kutina1

Kako bi se djeci i mladima svratila pozornost na negativne utjecaje ovisnosti od alkohola, cigareta, droga, kockanja, Interneta, računalnih igara, u okviru projekta provode se i radionice forum-kazališta na teme ovisnosti. Za tu su svrhu djeca iz Dramske skupine Društva Naša djeca Kutina i voditeljica Snježana Krpes pripremili dvije radionice forum-scene, za stariju i mlađu dob učenika, u kojima su prikazane situacije u kojima su djeca i mladi izloženi lošim utjecajima i navikama poput alkoholizma, pušenja i vršnjačkog nasilja.

kutina6

Tako su članice dramske skupine Petra, Helena, Lucija, Sara, Barbara i Eva u cjelodnevnom posjetu kutinskim školama izvele forum-scene za učenike 1.c razreda Srednje škole Tina Ujevića, 8.c razreda OŠ Stjepana Kefelje te 8.c i 4.a i 4.b razreda OŠ Mate Lovraka te njihove razrednike i stručno osoblje škole, ukupno 100-tinjak osoba.

kutina2

Forum-kazalište je vrsta kazališta potlačenih čiji je idejni tvorac brazilski redatelj Augusto Boal, u kojemu gledatelj intervenira, igra i nije samo pasivan promatrač tlačenja. Radionice forum-kazališta izazvale su interes i zanimanje kod učenika koji su se po prvi put susreli s ovakvom vrstom kazališta u kojemu publika može aktivno sudjelovati. Učenici su prikazanu scenu tlačenja (npr. nagovaranje vršnjaka na pušenje marihuane i nagovaranje na prvu cigaretu) mogli zaustavljati i mijenjati, tražeći sva moguća rješenja problema ili da se tlačenje ne dogodi. Radionice forum-kazališta izvrsna su metoda kojom djeca i mladi mogu razvijati samopouzdanje, samopoštovanje,  socijalne vještine koje su potrebne da bi mogli reći „NE“ sredstvima ovisnosti i neprihvatljivim oblicima ponašanja, poput sveprisutnog nasilja među vršnjacima.

kutina7

Zahvaljujemo na uspješnoj suradnji svim učenicima, razrednicima, pedagozima i ravnateljima kutinskih škola koje smo posjetili i uključili u ovaj projekt. U ime Društva Naša djeca našim domaćinima je zahvalila tajnica DND-a Kutina, gospođa Milka Mikulić, uručivši im prigodne zahvalnice.