Blog

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ DND RAVNA GORA ZA 2013. GODINU

DND Ravna Gora započelo je novu 2013. godinu s novogodišnjim domjenkom za članove društva, a ujedno i tradicionalno zadnje nedjelje u siječnju organiziran je domjenak za roditelje novorođene djece. Prošle godine rođena su 22 mališana. Domjenku su se odazvali gotovo svi roditelji. Većina je došla sa bebama, što nas je vrlo obradovalo. Svakoj obitelji poklonili smo vrećicu sa logotipom društva i promotivni materijal te, ukoliko imaju više djece, čokolade za stariju djecu. Svi su počašćeni domaćim kolačima i sokovima. Međusobno su izmijenili iskustva kao roditelji i tako smo svi zajedno proveli jedno ugodno nedjeljno poslijepodne.

Dječju maskiranu redutu organizirali smo u bistrou Breza. Kolona maski kretala se ulicom kroz mjesto do bistroa gdje se nastavilo maskirano ludilo. Makirano je bilo puno djece. Igrali smo se nekoliko igara, plesali i pjevali. Svi zajedno počašćeni su krafnama i sokovima.

Do kraja svibnja organizirali smo jednom tjedno razne radionice u ravnogorskoj knjižnici. Uz voditeljicu svaki puta prisustvuje i nekoliko članica. Sa ovim radionicama postigli smo pun pogodak, jer nam se na pojedine radionice odaziva i preko tridesetak djece.

 dndrgizv3

Uz Dan obitelji i Majčin dan organiziran je domjenak za roditelje prvog razreda u SPC Goranka Ravna Gora. Učiteljica je s djecom pripremila lijepi program. Uz roditelje bilo je puno braće i sestara te djedova i baka. Društvo je svim majkama poklonilo ružu, a ni očevi nisu ostali praznih ruku. Za njih su djeca izradila posebne poklone. Svi zajedno počašćeni su sokovima i velikom tortom u obliku srca.

Ove godinu u ljetnoj školi za dužnosnike bile su potpredsjednica DND Biserka Burić, predstavnica DND u Savezu i članica IO Dragica Glad Dožaić. Ljetna škola održala se u Lovranu gdje smo se svi lijepo družili.

Organizirali smo 32. biciklijadu na igralištu škole. Na biciklijadi su sudjelovala djeca uzrasta od 1 godine i učenici nižih razreda. Djeca koja nisu došla sa biciklima stazu su prohodala, a mame su bebe provozale u kolicima. Na kraju su svi za nagradu primili bilježnicu, bananu i čokoladicu, a djeca i roditelji počašćeni su sokovima. Predstavnici MUP-a iz Delnica održali su na početku predavanje o biciklistima kao sudionicima u prometu, te podijelili promotivne materijale. Zajedno sa prof. Darkom Dožaićem crtali smo poligone za vožnju biciklima. Crtali su zajeno djeca, roditelji i članice DND. Tako smo ujedno proveli akciju crtanje po pločniku, koju inače imamo u planu provesti u Dječjem tjednu.

Redovito Šaljemo čestitke roditeljima novorođenog djeteta, te poklanjamo knjigu «Radosnica». Novčano smo pomogli učenicima četvrtog razreda za Školu u prirodi te smo nekolicini djece omogućili da odu na maturalni izlet.

dndrgizv4

DAN IGARA i Olimpijski dan obilježili smo zajedno na igralištu ispred škole. Sva djeca počašćena su jabukama i bananama. Uz djecu i članice igrale su se i neke mame. S početkom škole počele su i nove aktivnosti.

Prva aktivnost u novoj školskoj godini bila je «SLADAK POZDRAV PRVAŠIĆIMA». Prvi dan škole učenicima prvog razreda poklonjena je čokolada za sretan početak školovanja. Od ove godine uveli smo jednu novinu, a to je da prvog dana škole osim prvašića počastimo bombonima i sve ostale učenike, te polaznike vrtića.

dndrgizv2

DJEČJI TJEDAN ove godine započeli smo okupljanjem u školi, te 32. šahovskim turnirom koji je organiziran u suradnji sa Šah klubom «Goranka» Ravna Gora. Bili smo u posjeti Načelniku Općine. Organizirane su razne radionice, kvizovi i predavanja. U Dječjem tjednu započela je akcija «PORUKE DJECE ODRASLlMA». Poruke su bile izložene na panou u školi, a učenici koji su napisali najbolje poruke bilti su nagrađeni čokoladom.

16. Mala ravnogorska večer ove godine bila je nešto drugačija od ostalih. Naime 16. Mala ravnogorska večer bila je humanitarna pod nazivom «Našem Matiji – dječaku veselog osmjeha« i cjelokupan prihod prikupljen na dobrovoljnom prilogu predan je obitelji Kezele za liječenje malog Matije. Budući je Mala ravnogorska večer bila humanitarna, ove godine sudionici u priredbi i igrama primili su samo priznanje za sudjelovanje na 16. humanitarnoj Maloj ravnogorskoj večeri, a iznos koji inače utrošimo za poklone sudionicima priredbe također je predan obitelji Kezele. U ovu akciju, koju je pokrenuo DND uključila se i rasa Općina, škola i neki pojedinci, te su i oni financijski pomogli.

Sudjelovali smo na Smotri dječjeg stvaralaštva u Slatini. Kao i svake godine, tako smo i ove godine učenicima prvog razreda poklonili knjigu. Uz Dan prava djeteta (20. 11.) članovi DF postavili su izložbu u školi i održali tribinu o pravima djeteta. Prijavili smo Naj akciju pod nazivom «Našem Matiji – dječaku velikog osmjeha» i primili pohvalu.

S početkom nove školske godine počeli smo ponovno organizirati radionice u knjižnici i ponovno imamo velik broj djece koja nam dolaze, tako da smo radionice nastavili organizirati i za vrijeme školskih praznika.

U prosincu, za Dane dječje radosti organizirana je priredbe i podjela poklon paketa Djeda Mraza. Knjige, igračke i slatkiše nabavljamo same i zatim pakujemo, tako da djeca dobiju bogatije poklone, a sredstva za nabavu dala je Općina. Dio dobrovoljnog priloga prikupljenog od posjetitelja na priredbi i ove godine doniran je za projekat «Škola za Afriku». S djecom smo izrađivali božične ukrase te sudjelovali u kićenju jelke u centru Ravne Gore.

U sklopu Društva «Naša djeca» Ravna Gora djeluje ogranak DND na Staroj Sušici, te Ogranak na Starom Lazu. Članovi Ogranka redovito se uključuju u akcije koje organizira matično društvo, a odrade također i samostalne akcije.

Biserka Burić