Blog

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ DRUŠTVA „NAŠA DJECA” DONJI MIHOLJAC

Tijekom 2017. godine održavale su se sve (već tradicionalne) radionice DND-a: Plesna skupina „Princeze”, Kreativna radionica, Plesna skupina „Pahuljice”, Plesna skupina „Stars” i Dječji zbor „Djeca ljubavi”. U moru kreativnosti naše kreativke Nine, ističe se prošlogodišnja kreativna radionica povodom Valentinova. Naša su se djeca pretvorila u prave slastičare – ručicama punim ljubavi izradili su ukusne čokoladne kuglice! DND je postao i ostao slatko mjesto.

Dana 26. veljače 2017. godine vesela su i nasmiješena lica preplavila naš Grad. U našem Miholjcu su održao tradicionalni maskenbal u organizaciji Društva „Naša djeca”. Vesela maskirana povorka prošetala je ulicama grada, sudjelovala u prigodnom programu na gradskoj tržnici te se počastila ukusnim krafnama. Kao i svake godine, zahvaljujemo našim dragim gostima: DV Pinokio, Gradskoj limenoj glazbi te OŠ „August Harambašić” Donji Miholjac.

Da su DND-ovci pravi prijatelji, pokazuje i odnos Društva „Naša djeca” Slatina i Društva „Naša djeca” Donji Miholjac. Prvo se početkom ožujka održala njihova godišnja skupština na kojoj su naše Melisa i Katarina bile dragi gosti. Ne zaboravimo napomenuti da su nam naši prijatelji iz Društva „Naša djeca” Slatina uzvratili posjet, a mi smo ih rado ugostili!

Druge subote u mjesecu Radio Donji Miholjac u 10 sati emitira emisiju pod nazivom „Djeca smo”. Emisija se uređuje i stvara u suradnji s osnovnim školama s našega prostora i DND-om. Ovim putem, zahvaljujemo RDM-u na stalnoj podršci i nadamo se jednako kvalitetnoj suradnji i u budućnosti.

Možemo se pohvaliti i da smo bili mali suorganizatori jednog velikog sportskog događaja u našoj državi – Tour of Croatia. Ovom događaju dali smo mali doprinos u vidu organizacije mini biciklijade. lako je hladno vrijeme pokvarilo naše planove, naši članovi i djeca velikim su osmijesima i mahanjem zastavicama pozdravili zvučna imena današnjeg biciklizma. Našlo se tu i malo okrijepe koju su dijelili naši članovi.

Dana 13. svibnja 2017. godine članice naših plesnih skupina Pahuljice” i „Stars” i njihove voditeljice sudjelovale su na 3. dječjoj smotri folklora „Mi smo djeca vesela” u organizaciji KUU „Franjo Ebling” iz Svetog Đurđa. Zahvaljujemo se KUU „Franjo Ebling” na pozivu i našim roditeljima na organizaciji prijevoza!

Dana 14. svibnja 2017. godine, uz biciklijadu i obiteljski piknik, obilježili smo Dan obitelji. Uz pratnju PP Donji Miholjac, kojoj se ovim putem zahvaljujemo od srca, uputili smo se biciklima do Stare Drave te smo se nakon kratkog predaha vratili u dvorište DND-a. Tamo su nas dočekali sokovi i palačinke. Nastavili smo u ležernom tonu – na dekicama, skačući u vrećama, igrajući badminton, igrajući školice, nogomet…

Uključili smo se u Facebook kampanju u sklopu projekta „100 ljudi, 100 ćudi” s ciljem poticanja nenasilnog rješavanje sukoba, tolerancije i međusobnog razumijevanje. Od 15. do 25. svibnja na Facebook zid Saveza ostavljali smo svoje inspirativne poruke i slogane s oznakom #stoljudistocudi kako bi svijet učinili ljepšim mjestom za život.

Dana 21. svibnja održala se ona najljepša i najdirljivija DND priredba, priredba koja nosi naziv „Za moju mamu”. U kino dvorani okupio se velik broj ljudi, posebno naših najdražih mama. Jedino što možemo reći je veliko HVALA svima: članovima DND-a na volonterskim satima, roditeljima na strpljivosti i podršci koju nam daju, našoj najdražoj i prekrasnoj djeci i njihovoj neizmjernoj ljubavi prema DND-u, našem prijatelju Luki Puljiću na tonskoj podršci i glazbenoj pratnji te našem članu Antoniju Cmelaku na predivnim fotografijama koje su ove trenutke zauvijek sačuvale od zaborava.

Naš DND zbor „Djeca ljubavi” po drugi je puta sudjelovao na Vedrofonu, beliščanskom dječjem festivalu zborova. Ovoga puta za autorsku pjesmu zahvaljujemo Ivani Petriševac na stihovima, Silviji Ježić-Knežević na glazbi te Alenu Stefanu na glazbenom aranžmanu. Tako je nastala pjesma „Kontrabas u glavi” koja je osvojila ogromnu nagradu – Bijeli belišćanski listić, nagradu za najbolju novu skladbu festivala. Druga pjesma s kojom smo se predstavili bila je „Gdje je onaj cvjetak žuti”, a otpjevala ju je naša Žizi uz pratnju zbora. Zahvaljujemo se organizatorima Vedrofona, našoj prekrasnoj voditeljici i OS Ante Starčevića Viljevo na još jednoj prijateljskoj suradnji. Ipak, najveće HVALA našoj prekrasnoj djeci!

Bili smo suradnici i na obilježavanju Svjetskog dana sporta i rekreacije (3. lipnja). Hvala svima koji su se odvažili i došli, bilo da su vježbali ili bili moralna podrška. Hvala voditeljima programa vježbanja: Lovorki Muminović, Ivani Rožić i Dinku Puljiću, našoj koordinatorici Tatjani Kolarić, našem DND DJ-u Danijelu Franjkoviću, fotografu Vedranu Rožicu i ravnatelju škole Vedranu Aladiću koji nam je ustupio dvoranu.

S obzirom da je unazad par godina bio slab odaziv na našim organiziranim razmjenama školskih knjiga, DND se ove godine odlučio za nešto drugačiji pristup. Otvorili smo Facebook grupu „Razmjena knjiga”. Roditelji su se mogli pridružiti grupi te si na taj način olakšati prodaju ili potražnju za školskim knjigama. Bilo je vrlo uspješno!

DND-ovci su i ove godine pokazali veliko srce. Organizirali smo humanitarnu akciju za gladne šapice iz Azila Osijek. Za svaku donaciju, naša djeca su izradila prigodne zahvalnice. Zahvaljujemo svim građanima koji su nas podržali i sudjelovali u našoj humanitarnoj akciji Pomozimo gladnim šapicama!

Veliko srce pokazali smo i kao pomoćnici u predivnom i hvalevrijednom događaju, humanitarnom koncertu „Hodaj, Martina” za našu dragu sugrađanku, koji je organizirao LC „Mihael” Donji Miholjac. Otvorili smo naše prostorije za drage izvođače, a i naši volonteri uključili su se u organizaciju i provedbu ovog humanitarnog koncerta. I u naše ime, hvala svima koji su pomogli!

Slatinski DND pozvao je naše voditeljice zbora za članice stručnog žirija na „Festivalu slatlnsklh talenata 2017.” Ovo je njihov drugi Festival koji se pokazao kao jedna izuzetno uspješna manifestacija zahvaljujući velikom angažmanu njihove predsjednice i članova. Na “vruću” stolicu sjela je naša Melisa. Nadamo se da je zadovoljila kriterije i pomogla u odabiru najboljeg izvođača.

Naše drage Ines i Melisa sudjelovale su, kao predstavnice Društva „Naša djeca” Donji Miholjac, na seminaru za osnivače i voditelje Dječjih vijeća. Seminar je organizirao Savez Društava „Naša djeca“ Hrvatske, a održao se u Vinkovcima.

Dana 10. rujna 2017. godine bijele majice preplavile su naš grad – obilježili smo Hrvatski olimpijski dan, Dan igara. Događaj su otvorila djeca zabavnim igrama koje su organizirale volonterke DND-a (potezanje konopa, gađanje lopticom, ,,školica“…). Nakon zagrijavanja događaj se preselio na sportske terene gdje su se predstavili sportski klubovi (tenis, stolni tenis, odbojka, košarka, rukomet, šah, hrvanje i taekwondo) i rekreacije (zumba, taeboo, cross-fit, yoga, Gong-zvučna kupka) koje djeluju u našem gradu.

Događaj su zajednički organizirali Zajednica športskih udruga grada Donjeg Miholjca, Sportska rekreacija i Društvo „Naša djeca” Donji Miholjac. Svima se zahvaljujemo na ovome predivnom danu! Još jednom hvala Tatjani Kolarić, predsjednici Zajednice športskih udruga, koja je prepoznala našu ideju.

Dana 17. rujna 2017. godine proslavili smo rođendan našega Grada. Vrijedni volonteri DND-a organizirali su Rođendaonicu. Kao na svakom pravom rođendanu, prvo smo se počastili sokićima i ukusnim muffinima, a potom nam je došao naš prijatelj Mađioničar Jozo. Svi su bili oduševljeni – djeca, roditelji, a i mi organizatori. Hvala volonterkama DND-a koje su ispekle ukusne muffine.

Društvo “Naša djeca” Donji Miholjac i 2017. godine je prvi tjedan u listopadu (2. – 8.) obilježio Dječji tjedan.  Dječji je tjedan, kao i svake godine, obilježen mnoštvom aktivnosti. U ponedjeljak su članovi zbora „Djeca ljubavi”, stavljanjem prigodnih tekstova o pravima djece, započeli obilježavanje DND- ovcima najdražeg tjedna. Tekstove su pripremila djeca polaznici Dramsko-stvaralačke radionice. Osim toga, pogledali smo prezentaciju o pravima djece. U utorak su djevojčice na Kreativnoj radionice izrađivale kolaže na kojima smo zajedno naglašavali vrijednost i jedinstvenost svake djevojčice. U srijedu su djeca DV „Pinokio” i plesne skupine „Pahuljice” ukrašavala pločnike grada. Polaznici Dramsko-stvaralačke radionice u četvrtak su snimili radio-emisiju o potrebi i važnosti obilježavanja Dječjeg tjedna. Petak, posljednji dan Dječjega tjedna, u goste nam je došao naš dogradonačelnik Tomislav Brusač. Tijekom cijeloga tjedna, djecu su pisala što VOLE, a što im NEDOSTAJE u našem gradu. Poruke i prijedloge je rado poslušao i prihvatio naš dogradonačelnik. Ovim putem zahvaljujemo našoj djeci zbog koje postojimo, zahvaljujemo roditeljima koji nas podržavaju, a posebno velika zahvala ide Radiju Donji Miholjac, gradonačelniku Goranu Aladiću i dogradonačelniku Tomislavu Brusaču. Hvala što pratite i podržavate naš rad!

Povodom Mjeseca Hrvatske knjige, u suradnji s Narodnom knjižnicom grada Donjeg Miholjca, 24. listopada, kreativna radionica održana je u prostorijama knjižnice pod nazivom „Izradi sam(a) svoju slikovnicu”. Nakon edukativne radionice uslijedila je ona kreativna. Nakon pročitane priče H. C. Andersena ‘Kraljevna na zrnu graška’ djeca su imala zadatak biti pravi ilustratori i na temelju priče izraditi svoju slikovnicu. Bili su vrlo kreativni, a od radova je načinjena mala izložba. Zahvaljujemo Mariji Petrović Rašić i našoj Nini Devčić na ideji i provedbi.

Na dvije kreativne radionice u studenom djeca su izrađivala interaktivne igre, a to se pokazalo kao vrlo dobra ideja. Sve je popraćeno natjecanjem u igrama koje su djeca sama izradila. Djeca su igre izradila od recikliranih materijala, a djeca su naučila da igračka nije samo ono što se kupi.

I prošle godine bili smo suorganizatori ovog prekrasnog događaja – Adventa u Donjem Miholjcu. Adventske i božićne događaje započeli smo ukrašavanjem božićnog drvca u centru grada. U petak, 1. prosinca 2017., djeca Donjega Miholjca ukrasila su božićno drvce na gradskome trgu. Ukrašavanje su započeli naši dragi vrtićarci iz DV Pinokio, a dovršila djeca, njihovi roditelji i članovi DND-a Donji Miholjac. Svako dijete drvce je ukrasilo svojoj kuglicom, a njihovim osmijesima nije bilo kraja.

U subotu, 2. prosinca, jedna ekipa volontera otišla je s djecom u Slatinu na gostovanje kod naših prijatelja DND Slatina. Djeca polaznici plesne skupine „Stars” i zbor „Djeca ljubavi” sudjelovali su na priredbi „Ide zima”. Sveti Nikola počastio ih je slatkim paketićima, a DND toplom čokoladom. Hvala Snježani Pačarić i DND-u Slatina na pozivu! Po povratku iz Slatine, animirali smo paljenje prve adventske svijeće ispred našeg dvorca.

Međunarodni dan volontera, koji se obilježava 5. prosinca, ove je godine za nas bio poseban. Naša volonterka Katarina Ćosić dobila je Nagradu za volonterski angažman pojedinca koju dodjeljuje Volonterski centar Osijek. Osim toga, dobili smo i priznanje za primjer uključivanja volontera u zajednicu za naš prvi advent.

Dana 10. prosinca održana je naša tradicionalna božićna priredba. Kino dvorana je bila popunjena do zadnjega mjesta, kao i naša srca. Naša djeca predstavila su se pjesmama, plesnim koreografijama i recitacijama i još jednom pokazala kolika se ljepota, dobrota i talent krije u tim malim ljudima. Voditeljice su neizmjerno ponosne i zahvalne svoj djeci. Hvala i svim dragim gostima, roditeljima, gradonačelniku Goranu Aladiću, župnom vikaru, časnoj sestri, ravnateljici Dječjeg vrtić Pinokio i djelatnicama vrtića, učiteljicama i svima koji su svojim dolaskom uveličali našu priredbu. Hvala Elvisu Živkoviću iz KUD “Matija Gubec” Donji Miholjac koji je strpljivo odrađivao ozvučenje na generalnoj probi i priredbi. Hvala Foto Kamenić, koji svaku našu priredbu svojom kamerom sačuva od zaborava.

Dana 16. prosinca zbor „Djeca ljubavi”, plesna skupina „Pahuljice” i plesna skupina „Stars” uspješno su odradili još jedan nastup. Ovoga puta animirali su podjelu božićnih paketića za Udruženje obrtnika. Ne moramo ni spominjati da su bili odlični!

Hvala Udruženju obrtnika Donji Miholjac na pozivu, Ivani Sabolek na tonskoj pratnji našeg zbora i Elvisu Zivkoviću na još jednom odrađenom razglasu. Nastupili smo i na trećem danu adventskog sajma ispred dvorca. Osim što je naš zbor „Djeca ljubavi” svojim veselim glasićima ugrijao okupljene građane, Društvo „Naša djeca” je, uz Mjesni odbor grada Donjeg Miholjca, osigurao i podijelio slatke paketiće za naše male građane. Zahvaljujemo se INA-i d.d. na donaciji sredstava za slatke paketiće, ali i na svoj drugoj pomoći i podršci koju nam pruža.

Prvo darivanje – Naš Savez društava Naša djeca Hrvatske, u suradnji s partnerom Beiersdorfom provodi akciju “NIVEA božićno darivanje” i svake godine daruje djecu koju DND-ovci diljem Hrvatske predlažu. Mi smo, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Donji Miholjac, predložili jednu obitelj. Radi zaštite osobnih podataka reći ćemo samo da se radi o djevojčici (7) i dječaku (13) koji su ljetos ostali bez majke, a čiji je otac, nažalost, nedavno ostao bez posla. Društvo “Naša djeca” Donji Miholjac se uključilo svojim donacijama. Tako smo, zahvaljujući sredstvima koje su raznim akcijama prikupila naša djeca polaznici DND-a i privatnim donacijama građana, kupili prekrasne poklone i izmamili osmijehe na dječja lica. Da ne ostane samo na poklonima i da ovaj Božić bude potpun, pobrinule su se naše dugogodišnje članice koje su ispekle prekrasne i prefine božićne kolačiće. Osim tajnice DND-a Gordane Badovinac i dopredsjednice Melise Franjković uručivanju poklona obitelji pridružile su se (već se usuđujemo reći) male volonterke DND-a Lucija Milevoj, Rebecca Mitrović, Petra Balog i Nikolina Sigurnjak. Darivanje se nastavilo. Nepodijeljeni božićni paketići odvezeni su i podijeljeni djeci Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda. To je posebna odgojna ustanova za djecu s teškoćama u razvoju u kojoj ima i djece s našeg područja. Na kraju smo ponovno potvrdili staru “Dobro je činiti dobro.”

I tako, dan po dan, kraj godine je tu… Ponosni smo što Grad činimo ljepšim mjestom za život i zahvaljujemo se svima koji nam u tome pomažu, ponajviše našoj djeci i njihovim roditeljima. Pratite nas i 2018. godine!