Blog

GRAD SAMOBOR – 2. SMOTRA DJEČJIH ZBOROVA U ORGANIZACIJI HPD JEKA

U subotu, 7. studenoga, održana je u dvorani samoborskog kina 2. smotra dječjih zborova. Prepunu dvoranu ispunili su roditelji, bake i djedovi te mnogobrojni mališani koji su došli uživati u veseloj dječjoj pjesmi. Organizator ovog događanja je po drugu godinu zaredom Hrvatsko pjevačko društvo Jeka, točnije mali gradski dječji zbor Jeka.

Zborovi koji su nastupili pokazali su svoje do sada usvojeno znanje iz područja glazbe. Želja organizatora je da kroz zajedničko druženje i pjevanje stvore prilike i ostave mogućnosti za suradnjom među zborovima te tako njeguju i poštuju međusobno prijateljstvo. Upravo prijateljstvo je i bilo tema ovogodišnje smotre. Svaki zbor imao je 10 minuta programa koji su popunjeni pjesmama na izbor, a barem jedna od tih pjesama morala je biti o prijateljstvu. Tako su se na repertoaru našle pjesme o Medi Mišku, Dječjim srcima, Što je to smiješak i pjesmica zanimljivog naziva Kad odrastem bit ću dijete. Svaki zbor mogao je nastupiti uz klavirsku ili pratnju nekog drugog instrumenta.

Želja organizatora se ispunila, jer su na smotri koja je revijalnog, a ne natjecateljskog karaktera, nastupili gotovo svi samoborski zborovi te dva vanjska – ukupno dvjestotinjak mališana i to redom: Dječji zbor župe sv. Anastazije -Samoborski krijes, pod ravnanjem voditeljice Lovorke Grbac, Dječji zbor Smješak i njihova voditeljica Vesna Radinčić, Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj Petrinja – Dječji zbor kojim je ravnala njihova voditeljica Vesna Brebrić, KUD Rakov Potok – Dječji zbor Mali slavuji i njihova voditeljica Saša Vezmar, Hrvatsko pjevačko društvo Jeka i njihov voditelj Josip degl’ Ivellio.

Svi oni krenuli su zajedno u stvaranje tradicije održavanja ove manifestacije drugu godinu zaredom, a organizator je omogućio na njihovo veselje da pokažu ono što marljivo uče tokom godine. Svi sudionici obećali su nastupiti i dogodine, kada bi se u ovu manifestaciju trebale uključiti i sve osnovne škole sa samoborskog i svetonedeljskog područja sa svojim zborovima.

Smotra je ove godine organizirana tehnički besprijekorno, iza čega leži golem trud velikih članova Hrvatskog pjevačkog društva Jeka koji su uložili izniman trud i volju u ovaj projekt i zaslužuju sve pohvale.

Kraj programa kulminirao je zajedničkim pjevanjem svih sudionika, a njih dvjestotinjak zajedno sa svojim voditeljima zapjevalo je pjesmu o prijateljstvu. Nakon refrena i publika im se pridružila uz dirigiranje voditeljice Dječjeg zbora Smješak Vesne Radinčić, pjevušeći lako pamtljiv refren o prijateljstvu: “Prijatelj je lijepa pjesma, radost će ti uvijek dati, svaku bol i svaku tugu pjesma će ih srećom zvati”.

Smotru kroz programe financijski podupiru Grad Samobor i Zagrebačka županija. U ime Grada Samobora smotri je nazočila zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Maja Gračanin.