Blog

GRADONAČELNIK ZAHVALIO SVIMA KOJI SU DOPRINIJELI DA SPLIT POSTANE GRAD PRIJATELJ DJECE

Splitski gradonačelnik Ivo Baladasar, zajedno sa svojom zamjenicom Aidom Batarelo primio je danas članove Koordinacijskog odbora „Split – grad prijatelj djece“ u povodu dodjele tog statusa gradu Splitu.

Naime, titula je Splitu dodijeljena u ponedjeljak, 24. studenog 2014. godine, u Zagrebu odlukom Središnjeg koordinacijskog odbora Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, kojem činu su prisustvovale Aida Batarelo, zamjenica splitskog gradonačelnika, Anđelka Visković, savjetnica gradonačelnika za obrazovanje i predsjednica Koordinacijskog odbora te splitske učenice Deni Marinović, predsjednica Dječjeg Gradskog vijeća i Karla Leontić, članica Dječjeg foruma „Splitska dica“.

Zahvaljujem Koordinacijskom odboru, kao i svima koji su surađivali na ovom projektu te posebno Anđelki Visković, koja godinama radi na ovom projektu i koja je željela ostati u Gradskoj upravi upravo zbog toga da završi ovaj projekt i da Split dobije status koji mu i pripada, kazao je gradonačelnik Baldasar.

Zamjenica Batarelo je istakla da se na dobivanju ovog statusa dugo i sustavno radilo.

U radu na ispunjavanju svih kriterija uloženo je preko 100 milijuna kuna, što je mnogo više nego ulažu i neke, mnogo razvijenije zemlje od Hrvatske, kazala je zamjenica Batarelo, posebno ističući ulaganja u dječje vrtiće.

Savjetnica Visković je zahvaljujući svima koji su bili uključeni u ove aktivnosti te naročito gradonačelniku Baldasaru rekavši da je on s vodstvom grada pokazao da su mu djeca važna i odmah podržao projekt, podsjetila da se Split pristupio ovoj akciji 2007. godine. Prve aktivnosti su počele 2010. godine, a Koordinacijski odbor je osnovan 2011. godine.

Akciju provodi Savez društava ‘Naša djeca’, koji je partner UNICEF-a, čija je intencija stvaranje svijeta po mjeri djece. Akcija koja se provodi u Hrvatskoj spada u tri najbolje u Europi iz čega je razvidno koliko su teški kriteriji koje se mora zadovoljiti da bi se dobio status. Riječ je o 123 kriterija podijeljenih u deset područja i u svakom tom području je prolaznost ako se ima 80 posto zadovoljenih kriterija. Titulu dodjeljuje Središnji koordinacijski odbor, kojem smo završno izvješće predali 30. rujna, nakon čega je odbor proveo niz radnji radi ocjene stanja te obišao 47 lokacija u terenskom izvidu u Splitu, predstavila je savjetnica Visković aktivnosti na dobivanju statusa, ukazavši na veliki doprinos ljudi iz brojnih službi Gradske uprave, od socijalne skrbi do sporta, potom Policijske uprave, KBC-a Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb, Park šume „Marjan“….Koordinacijski odbor u Splitu ne bi mogao odraditi kvalitetno svoj posao da u Splitu nemamo bogatstvo ustanova, institucija i udruga, koje kvalitetno rade sa djecom te samu djecu koja su spremna sudjelovati u tim aktivnostima, ali ih i voditi, zaključila je Visković.

Na kraju se svima obratila učenica Deni Marinović, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća.

Hvala svima vama što podržavate da smo postali Grad – prijatelj djece. Jako sam ponosna da sam dijete grada – prijatelja djece, jer će se moje, kao i ideje mojih kolega iz Dječjeg gradskog vijeća moći prenositi u stvarnost. Želim da sva djeca u Splitu dobiju na važnosti. Mi smo budućnost ovoga grada. Mi ćemo sutra sjediti na vašim mjestima i želim da ih ohrabrimo. Želim da imamo budućnost, rekla je Deni Marinović, nakon čega je gradonačelniku Baldasaru uručena povelja „Grad Split-prijatelj djece“.