Blog

PROGLAŠENI NOVI GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u ponedjeljak 24.11.2014. s početkom u 10,30 sati, u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano je godišnje Savjetovanje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koje je okupilo brojne predstavnike iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova te djece iz Dječjih vijeća koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj.

Sudionike su u ime odraslih pozdravili predsjednica Saveza DND Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, gospođa Jelena Pavičić-Vukičević ispred Skupštine Grada Zagreba, gospođa Valentina Otmačić iz Ureda UNICEF-a, gospodin Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, gospođa Dragica Marač, pročelnica za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije, gospođa Dubravka Marušić, načelnica Sektora za socijalnu politiku i politike za djecu, mlade i obitelj ispred Ministarstva socijalne politike i mladih. Savjetovanju su nazočile i gospođa Biserka Bucković, posebna viša savjetnica gradonačelnika Grada Zagreba, ispred Grada Zagreba, a ispred Ureda Predsjednika (pokrovitelja ovog događanja) gospođa Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica za društvene djelatnosti Predsjednika RH.

U ime djece sudionike Savjetovanja su pozdravili Karlo Škorić (iz DND Opatija) i Anja Kolarić (iz Dječjeg vijeća Zabok) koji su ujedno i predstavnici djece u Vijeću za djecu kojim koordinira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Svi su govornici još jednom potvrdili kako su djeca važna za budućnost našeg društva i koliko se ulaganje u djecu višestruko isplati.

IMG_5238

U nastavku Savjetovanja gospođa Dubravka Marušić predstavila je novu Nacionalnu strategiju RH za prava djeteta za razdoblje od 2014.-2012. godine, strategiju u koju je ušla i Akcija “Gradovi i općine – prijatelji djece”kao primjer dobre prakse podizanja kvalitete života djece na lokalnoj razini. Gospođa Marušić je naglasila važnost lokalne zajednice za ostvarivanje prava djeteta i stvaranje jednakih mogućnosti za svu djecu.

IMG_5266

Gospođa Valentina Otmačić potom je predstavila program UNICEF-a kojim se daje podrška najranjivijim skupinama djece. U svojoj interaktivnoj prezentaciji s prisutnom djecom je razgovarala i o tome da li su sva djeca u Hrvatskoj ravnopravna i što bi se trebalo napraviti kako bi sva djeca od početka imala mogućnosti da ostvare sve svoje potencijale.

IMG_5273

Predsjednica Saveza DND Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, podsjetila nas je na početke i dostignuća ove Akcije koja je navršila jubilarnih 15 godina. U akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ je trenutno uključeno 101 grad i općina, a njih 48 (s novoproglašenim dobitnicima) nosi vrijednu titulu gradova/općina – prijatelja u Hrvatskoj.

IMG_5283

O ovogodišnjem, 8. Susretu “Gradova i općina – prijatelja djece” u Zaboku govorila je gospođa Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok, posebno se osvrnuvši na zaključke volontera uključenih u Akciju. Akcija se, naime, velikim djelom provodi zahvaljujući volonterskom radu i entuzijazmu, a sami volonteri istaknuli su kako bi najviše željeli da javnost prepozna i vrednuje njihov društveno koristan rad.

IMG_5288

Volonteri su jedni od najvećih pokretača promjena u društvu, kao što su to i djeca. Naziv ovogodišnje međunarodne konferencije u Švicarskoj to i potvrđuje. Na konferenciji “Djeca su pokretači promjena u društvu” sudjelovala je delegacija djece i voditelja iz Dječjeg vijeća grada Opatije. Opatijski vijećnici predstavili su na Savjetovanju što su sve naučili u Švicarskoj i kako su prepoznati kao primjer dobre prakse dječje participacije u Opatiji.

IMG_5303

Nakon vrlo zanimljivog izlaganja opatijskih dječjih vijećnika uslijedilo je izlaganje gospođe Ivane Milas Klarić, pravobraniteljice za djecu, o preporukama Odbora UN-a za prava djeteta. U preporukama se navodi kako u RH treba osigurati dosljednu primjenu, praćenje i procjenjivanje provedbe propisa i Nacionalne strategije za djecu te bolju koordinaciju rada sektora i tijela na lokalnoj i državnoj razini. Odbor UN-a zabrinut je zbog negativnih učinaka mjera štednje koji utječu na naknade i usluge koje se pružaju obiteljima s djecom kao i zbog nepostojanja dječjeg proračuna. Ostale preporuke odnose se na pravo na privatnost, ime i državljanstvo, pristup primjerenim informacijama i još štošta što osigurava vidljivost djece u društvu. Zaključeno je kako je zakonodavni okvir dobar, ali da praksa zaostaje za njime. “Preporuke nisu obvezujuće, ali je njihovo poštivanje nadasve poželjno”, istakla je gospođa Milas Klarić.

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašene su Naj-akcije za 2014. Naj-akcije su projekti osmišljeni, organizirani i provedeni od strane djece, usmjereni na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Djeca vijećnici su ti koji detektiraju problem te osmišljavaju projekt kako ga riješiti. Naj-akcija je ukupno bilo  55 iz 40 gradova i općina, a Povelje za uzorno provedene i originalne akcije za djecu dobilo je 22 grada/općina.  Povelje su sa zadovoljstvom predstavnicima gradova i općina uručile mr.sc. Giovana Armano, predsjednica povjerenstva za dodjelu Naj-akcija, i gospođa Katarina Milković iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, članica povjerenstva.

U završnom svečanom dijelu savjetovanja proglašeni su gradovi i općine koji su se ove godine kandidirali za dobivanje prestižnog naziva „GRAD/OPĆINA – PRIJATELJ DJECE“, a to su: općine Lovran i Mrkopalj te gradovi Nova Gradiška i Split.

ČESTITAMO!

Fotografije: Mirko Cvjetko.

Sve fotografije sa Savjetovanja pogledajte i preuzmite na našoj Facebook stranici.