Blog

GRIGORIJANCI U METROPOLI ODUŠEVILI MALIŠANE

Zagreb, 09. listopada 2018. – Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske je obilježio Dječji tjedan (01. 10. – 07. 10. 2018.) programom „Grigorijanci u metropoli“. Program je održan u godini obilježavanja pedesete obljetnice najstarije domaće nagrade za dječju književnost i ilustraciju, a cilj mu je afirmirati umjetnike koji se bave dječjom književnosti, poticati djecu na čitanje i kreativno izražavanje, te popularizirati Nagradu Grigor Vitez.

Održano je 6 radionica i književnih susreta s dobitnicima Nagrade “Grigor Vitez: književnicama Sanjom Pilić, Snježanom Babić Višnjić i Sanjom Lovrenčić te ilustratorima Zdenkom Bašićem, Tomislavom Tomićem i Andreom Petrlik Huseinović.

Djeca, osim što su imala priliku uživo upoznati književnike i ilustratore koji se pojavljuju u njihovoj lektiri, sudjelovala su i u kreativno-likovnim radionicama. Voditelji su djeci vrlo uspješno prenijeli  strast za čitanje, pisanje i likovno izražavanje. Podijelili su svoja iskustva pa su tako djeca mogla naučiti kako nastaje slikovnica, kako napisati napetu priča, a su zajedno pisali i crtali o svojim željama, strahovima, kućnim ljubimcima i čudesnim planetima.

Grigorijanci u metropoli su započeli u ponedjeljak radionicom Sanje Pilić, književnice za djecu, dobitnice 3 Nagrade „Grigor Vitez“. „Moram pohvaliti ovaj program jer djeca imaju mogućnost da se izravno upoznaju s dobitnicima Nagrade „Grigor Vitez“, kako s književnicima za djecu tako i sa ilustratorima“ – rekla je Sanja Pilić.

U sklopu programa, od 01. do 07. listopada 2018. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu se mogla pogledati  i izložba naziva „50. godina Nagrade Grigor Vitez“ na kojoj su bila nagrađena književna djela Nagradom „Grigor Vitez“ od 1967. godine do danas.

Radionice su se održavale u Hrvatskom centru za dječju knjigu, Starčevićev trg 4, Dječjoj knjižnici „M2“, Medveščak 71 i u Knjižnici Medveščak (dječji odjel) Zvonimirova 17.

Savez DND zahvaljuje partnerima Knjižnicama Grada Zagreba, pokroviteljima Gradu Zagrebu – Gradskom uredu za obrazovanje i osnovnim školama Ivan Gundulić, Matko Laginja i Ivan Goran Kovačić, čiji su učenici sudjelovali na likovno-kreativnim radionicama.

Foto: Mirko Cvjetko