Blog

GRUPA ZA PODRŠKU DJECI I RODITELJIMA DJECE S DIJABETESOM – “SLATKI SAMOBORCI”, OBILJEŽILA SVJETSKI DAN DIJABETESA

Od svibnja ove godine u našem gradu djeluje i grupa naziva “Slatki Samoborci”, osnovana kao podrška djeci i roditeljima djece koja se bore i najčešće do kraja života žive s dijabetesom, bolesti koju, ne bez razloga, zovu i “tihim ubojicom”. Kako u liječenju šećerne bolesti veliku ulogu imaju edukacija i samozbrinjavanje, grupa “Slatki Samoborci” je u četvrtak, 12. studenoga, u predvorju kina, a u povodu Svjetskog dana dijabetesa, okupila djecu dijabetičare i njihove roditelje kako bi se povezali, razmijenili informacije i iskustva te se podružili uz slatke i zdrave kolače spravljene bez šećera.

Uz akciju mjerenja šećera u krvi, djeca i roditelji mogli su razgovarati i s liječnicama Zvonimirom Papeš Ibriščević i Angelikom Tičinović Ivančić, specijalisticama školske medicine, koje su im se pridružile na ovom predstavljanju slastica.

Grupu “Slatki Samoborci” pokrenula je Ksenija Kolman Goreta, majka šestogodišnjeg djeteta koje boluje od dijabetesa, s ciljem da okupi i ostale roditelje s područja Samobora i okolice čijoj je djeci dijagnosticirana šećerna bolest te da kroz suradnju s odgajateljima i učiteljima pokušaju kroz edukaciju i radionice malim bolesnicima život učiniti što kvalitetnijim i normalnijim u krugu vršnjaka i odraslih.

Aktivnosti grupe “Slatki Samoborci” podupiru Grad Samobor i Dječji vrtić “Izvor”, a cilj im je dobiti još širu podršku koja će njihovoj djeci pomoći u socijalizaciji i olakšati im svakodnevicu.