Blog

HRVATSKA VOLONTIRA! – ZABOK VOLONTIRA!

U razdoblju od 19. do 24. svibnja 2014. godine, u organizaciji Hrvatske mreže volonterskih centara diljem cijele Hrvatske održana je manifestacija „Hrvatska volontira“ čiji je glavni cilj promocija i daljnji razvoj volonterstva. Volonteri iz više od 60 hrvatskih gradova sudjelovali su u više od 300 volonterskih aktivnosti kako bi svojim doprinosom potakli izgradnju sretnije i bolje zajednice. S obzirom na to da se ovogodišnje izdanje manifestacije ”Hrvatska volontira” odvijalo u svijetlu poplava koje su pogodile Hrvatsku i susjedne zemlje, velik broj planiranih volonterskih aktivnosti preusmjereno je na organiziranje i slanje humanitarne pomoći za krizna područja.

Manifestacija ”Hrvatska volontira” je, unatoč nastalim okolnostima, izvedena upravo kao podsjetnik na vrijednosti dobrovoljnog angažmana građana uvijek, a posebno u izvanrednim okolnostima. Broj organiziranih, ali i samoinicijativnih volonterskih aktivnosti povezanih s prikupljanjem pomoći poplavljenim područjima nije moguće izmjeriti, ali pokazuje nam da smo društvo koje prepoznaje istinske ljudske vrijednosti i da smo spremni dati svoj doprinos. 

Zabok volontira!

Društvo Naša djeca Zabok sa svojim vrijednim suradnicima iz Volonterskih klubova Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Srednje škole Zabok, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću te djece i roditelja iz DND-ovskih programa Čitaj mi!, Igraonice „Kutić slikovnica“ i dječjeg zbora „Zabočki mališani“ povodom manifestacije „Hrvatska volontira“ u akciji „Prijatelj prijatelju“od 19. do 24. svibnja sakupili su prekrasne slikovnice, knjige i igračke za djecu koja zbog bolesti borave na dječjem odjelu u Općoj bolnici Zabok. Volonterke DND-a odnijele su igračke i slikovnice na Odjel za pedijatriju koje su došle u ruke upravo onima kojima su namijenjene – bolesnoj djeci na odjelu i odmah izmamile osmijehe na njihovim licima, što je i cilj akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

S obzirom na novonastalu situaciju u našoj zemlji, dio igračaka bit će poslan djeci u poplavljenim područjima, a važno je naglasiti da su se sve srednje škole:  Gimnazija AGM, Srednja škola Zabok i ŠUDIGO istovremeno uključile u humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za poplavljena područja. U akciju je bilo uključeno sveukupno 50 volontera i volonterki koji su pokazali veliko srce, humanost i solidarnost. 

Manifestacija „Hrvatska volontira“ organizirana je već četvrtu godinu za redom, a mobilizirala je ogroman broj organizatora volontiranja i volontera u zajedničkom isticanju značaja volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Vođeni vrijednostima kao što su uzajamnost, povjerenje, pripadnost, osnaživanje, solidarnost, humanost, volontiranjem doprinosimo općem dobru i zadovoljavamo ljudsku potrebu za sudjelovanjem u društvu, a zajedničkim snagama imamo priliku graditi zajednicu koja može i želi više! Naša misija uključivanja djece i mladih u volonterski rad i volonterske inicijative u potpunosti je uspjela – rekla je tajnica DND-a Jasenka Borovčak, ovogodišnja koordinatorica manifestacije “Hrvatska volontira” u Zaboku.