Blog

HRVATSKO-ŠVICARSKI PROGRAM SURADNJE-“ODGOJ ZA VOLONTIRANJE I ODRŽIVI RAZVOJ U ŠKOLAMA”

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske je u svibnju prošle godine pokrenuo projekt “Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama”  u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.  Provedbu projekta nastavljamo  edukacijom u Zaboku, u dvorcu Gjalski, a  sudionici edukacije su iz Gospića, Slatine i Zaboka, uz radni dio edukacije očekuje ih i bogat popratni sadržaj. Prvi dan četvrtak 23. siječnja predstaviti će se projekt “Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama” te primjeri dobre prakse (Gospić, Slatina, Zabok i Opatija). U petak polaznike očekuje predavanje voditeljice Dječjih vijeća Sanje Škorić na temu dječjih prava i dječje participacije. Nakon predavanja slijede radionice na temu Konvencije UN-a o pravima djeteta . U drugom dijelu dana slijedi predavanje gđe. Ane Rosandić iz udruge “Priroda za sve” koja će se baviti održivim razvojem i pravima okoliša, Agendom 2030 i 17 Globalnih ciljeva za održivi razvoj. Nakon predavanja također slijede radionice. Treći dan edukacije je posvećen temi volonterstva, odnosno, odgoja za volontiranje, a predavanje će održati Jasenka Borovčak tajnica DND-a Zabok. Od pratećih sadržaja navodimo projekciju filma “Na rubu izumiranja” u suradnji sa udrugom Gokul, Zabok.

Program edukacije pogledajte na: Program

Na linku pogledajte kako je bilo i  na predstavljanju projekta:

https://udruge.gov.hr/vijesti/svecano-predstavljeni-projekti-vrijedni-vise-od-43-milijuna-kuna-u-okviru-tjedna-odrzivog-razvoja/5000

VIŠE O PROJEKTU:

“Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama”

Projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske provodi u partnerstvu s dvije osnovne škole iz Gospića i Slatine ( OŠ dr. Jure Turića, Gospić i OŠ Eugen Kumičić, Slatina ), te Društvom „Naša djeca“ Zabok. Cilj projekta  je edukacija, jačanje kompetencija i podizanje svijesti učenika i djelatnika u školama, kao i volontera iz OCD za razvoj volontiranja, održivih lokalnih zajednica te aktivno sudjelovanje. Korisnici projekta se educiraju putem radionica, konferencija, brošura, studijskih putovanja te supervizijom, a rezultati projekta bit će osmišljanje i provedba volonterskih akcija u njihovim lokalnim sredinama, jačanje kapaciteta školskog volonterskog odgoja, održivog razvoja i participacije u svoje nastavne sadržaje. Projektom će se ojačati i međusektorska suradnja škola, udruga i lokalnih zajednica na informiranju i senzibilizaciji djece i građana za važnost volontiranja i odgoja za održivi razvoj svake zajednice.