Blog

NASTAVNICI I VOLONTERI IZ GOSPIĆA, SLATINE I ZABOKA SPREMNI ZA RADIONICE S DJECOM NAKON EDUKACIJE U ZABOKU

U Zaboku je održana trodnevna edukacija nastavnika, volontera i stručnih suradnika u sklopu projekta „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ u okviru švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Edukacija je započela u četvrtak, 23.01. predstavljanjem projekta i primjerima dobre prakse osnovnih škola i DND-ova, partnera na projektu. Dvanaest sudionica iz Gospića, Slatine i Zaboka su kroz radionice i edukaciju sljedeća dva dana prošle teme dječjih prava i participacije, održivog razvoja i odgoja za volontiranje. Edukaciju na temu dječje participacije provela je Sanja Škorić iz DND Opatija, temu održivog razvoja Ana Rosandić iz udruge Priroda za sve, te Jasenka Borovčak iz DND Zabok na temu odgoja za volontiranje. Popratni sadržaj edukacije omogućila je udruga Gokul koja je za sudionike pripremila film „Na rubu izumiranja“.

Kako se ovaj projekt provodi u partnerstvu s osnovnim školama dr. Jure Turić iz Gospića i Eugen Kumičić iz Slatine, Društvom „Naša djeca“ Zabok, te u suradnji s Društvima „Naša djeca“ Gospić i Slatina, u ovim će se sredinama u narednom razdoblju provoditi radionice i volonterske akcije s djecom. Radionice koje će se provoditi su na teme pohađane edukacije, a namijenjene su djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Savez DND ovim putem zahvaljuje domaćinima DND Zabok, Dvorcu Gjalskom na gostoprimstvu, udruzi Gokul na popratnom sadržaju, svim sudionicama edukacije kao i voditeljicama radionice.

 

O PROJEKTU:

“Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama”

Projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske provodi u partnerstvu s dvije osnovne škole iz Gospića i Slatine ( OŠ dr. Jure Turića, Gospić i OŠ Eugen Kumičić, Slatina ), te Društvom „Naša djeca“ Zabok. Cilj projekta  je edukacija, jačanje kompetencija i podizanje svijesti učenika i djelatnika u školama, kao i volontera iz OCD za razvoj volontiranja, održivih lokalnih zajednica te aktivno sudjelovanje. Korisnici projekta se educiraju putem radionica, konferencija, brošura, studijskih putovanja te supervizijom, a rezultati projekta bit će osmišljanje i provedba volonterskih akcija u njihovim lokalnim sredinama, jačanje kapaciteta školskog volonterskog odgoja, održivog razvoja i participacije u svoje nastavne sadržaje. Projektom će se ojačati i međusektorska suradnja škola, udruga i lokalnih zajednica na informiranju i senzibilizaciji djece i građana za važnost volontiranja i odgoja za održivi razvoj svake zajednice.