Blog

IMAMO POBJEDNIČKU PRIČU OVOGODIŠNJE BAJKAONICE

Stručni žiri odabrao je pobjednika Bajkaonice za pet, a to je priča DND-a Sveti Križ Začretje pod nazivom „Neispričane priče…kojima nema kraja“. Pročitajte je ovdje!

Sigurno se pitate što to izdvaja priču DND-a Sveti Križ Začretje od ostalih priča. Srećom, članice Povjerenstva zabilježile su sljedeća razmatranja i dojmove:

Vladimira Velički:

Moj izbor je priča “Neispričane priče… kojima nema kraja!”. Razlog ovakve odluke je uporaba simbolike i metafore kojom se, više nego izravnim navođenjem, može ukazati na problem različitosti i to na način da svatko (i djevojčice s maramom, i nespretne balerine, i svi ostali “izopćenici”) na neki način može sebe u tome pronaći i to znatno više nego da se govori samo o jednom liku i jednome problemu. Bajkovitost priče čini ju dobrom za pripovijedanje, pa vjerujem da ćemo uživati u izvedbi.

Ksenija Rožman:

„Neispričane priče….kojima nema kraja!“ jedina je u meni pobudila uz osjećaj bajkovitosti i onaj iz čitanja bajki svima poznati osjećaj – „što će biti dalje“ i „neka sve sretno završi“… Osim toga, mislim da neizravno poučavanje uz korištenje simbolike pruža više prilike za život nekog djela, nego izravno realistično prikazivanje. Ne treba isticati koliko je dobrodošla i širina doživljaja ovog sadržaja jer, osim što upućuje na toleranciju različitih, upućuje i na važnost razvoja čitateljskih navika, ljubavi prema knjizi. Sigurno ću iskoristiti ovu priču u radu sa svojim dramskim skupinama i zato – hvala!

Magdalena Mlinar Blaić:

„Neispričane priče…kojima nema kraja!“, DND Sveti Križ Začretje, sam izabrala jer je definitivno pouka priče ostala ista. Glavna poruka da je važno je prihvatiti različitost i da se ne treba voditi nečijem vanjskim izgledom nego njegovim srcem je vidljiva i u ovoj priči. Zanimljiv mi je pristup temi kroz lik knjige a ne čovjeka. I napisana je tako da mi je bila zanimljiva za čitati.

Čestitamo od srca DND Sveti Križ Začretje! 

No to nije sve jer najbolji dio pripovijedanja tek slijedi. “Neispričane priče…kojima nema kraja!” putovat će u Bajkaonicama od 12.-16.11.2018., u interpretaciji umjetnika Zijaha Sokolovića po osnovnim školama u Kutini, Zagrebu, Petrinji, Čakovcu i Ravnoj Gori. Jedva čekamo.