Blog

IN MEMORIAM: DR. SC. EMIL PARAVINA

Krajem 2018. godine napustio nas je dr. sc. Emil Paravina, višegodišnji profesionalni tajnik Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske. Rođen je 14. kolovoza 1929. godine u West Allisu, Sjedinjene Američke Države. U ranom djetinjstvu s obitelji se preselio u Zagreb. Njegovo djetinjstvo i odrastanje bilo je prekinuto ratnim strahotama.

Nakon završene osnovne škole opredijelio se za pedagoški poziv. Završio je Učiteljsku školu u Zagrebu te stekao zvanje učitelja. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je pedagogiju i psihologiju te stekao zvanje profesora pedagogije i psihologije (1961.). Magistrirao je iz područja povijesti pedagogije (1977.) te doktorirao iz područja pedagogije slobodnog vremena (1981.) na istom visokom učilištu.

U srednjoškolskim danima, prema vlastitom kazivanju, saznao je iz novina da je osnovan UNICEF, svjetska organizacija za pomoć djeci svijeta. Upravo to, kao i ratne strahote koje je preživio, usmjerilo ga ja prema ideji promicanja, zagovaranja i ostvarivanja prava SVAKOG djeteta.

Kraće vrijeme, po završetku srednje škole, radio je kao učitelj. Godine 1950., osnivanjem Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, stupio je u radni odnos tajnika. S istog mjesta je umirovljen 2012. godine. Stekao je više od šezdeset godina radnog staža i profesionalnog djelovanja za djecu i s djecom. Tijekom djelovanja u Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske ostvario je bogatu djelatnost. Iskazao se u različitim stručnim poslovima, od administrativnih do znanstvenih. Bio je inicijator različitih akcija i aktivnosti s djecom i za djecu, predavač na seminarima za stručno usavršavanje volontera i nastavnika, autor različitih priručnika za neposredan rad odraslih s djecom, inicijator, samostalno ili sa suradnicima, različitih projekata (izvaninstitucionalne aktivnosti za djecu, Centar za vanškolski odgoj, Sedmi kontinent, enciklopedija Svijet oko nas, pokretanje časopisa Umjetnost i dijete, programa Dječji forumi za ostvarivanje prava djece, akcije za „Za osmijeh djeteta u bolnici“, „Gradovi i općine prijatelji djece, Zajedno s djecom svijeta) i sl. Posebno se angažirao na ideji promicanja prava djeteta te razradi koncepcije edukacije djece iz područja prava djeteta. Objavio više od stotinu publikacija te skoro dvije stotine priloga u časopisima i novinama. Tematika objavljenih radova bila je veoma široka: od slobodnog vremena djece i mladih, igre, pionirske organizacije do prava djeteta. Generacije djece i učitelja pamtit će njegovu knjigu Pet minuta razonode, zbirku malih spretnosti i vještina, zadataka za dosjetljive, matematičkih zamki, računskih poslastica, priča za oštroumne koje su desetljećima osmišljavale slobodne vrijeme velikog broja djece.

Bio je jedan od osnivača Izviđačke organizacije u Hrvatskoj. Djelovao je i u Hrvatskom pedagoško-književnom zboru. Bio je član Prosvjetnog savjeta Hrvatske, Vijeća za djecu i brojnih drugih savjetodavnih tijela, kao i radne skupine za izradu Konvencije UN-a o pravima djeteta (za područje slobodno vrijeme djece).

Na njegovu inicijativu i suradnika iz domaćih i međunarodnih organizacija među prvima je sudjelovao u organizaciji konvoja s djecom i majkama iz ratom zahvaćenih područja Slavonije u prihvatne prognaničke centre u Zagreb, i dalje u Crikvenicu, Opatiju, Selce, u kojima je djeci i majkama pružana psihosocijalna pomoć i podrška.

Samozatajan, radišan, marljiv, poletan, tolerantan, trajno posvećen ideji promicanja prava djeteta te izgradnji mir, osobine su koje su ga krasile. Dobitnik je više društvenih priznanja među kojima se posebno ističu dva: Specijalno priznanje povodom Međunarodne godine djeteta (1979.) te priznanje Prijatelj djece (2006.). koje mu je uručeno prigodom šezdesete godišnjice UNICEF-a. Među rijetkima je dobitnicima te prestižne nagrade iz Republike Hrvatske.

Emil Paravina ostavio je velik trag u različitim područjima svog djelovanja. Njegovo ime ostaje zlatnim slovima zapisano u povijesti Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske te cjelokupnoj društvenoj potpori djece u našoj zemlji.

Branimir Mendeš

Post a comment

I accept the Privacy Policy