Blog

IZ IZVJEŠĆA O RADU DRUŠTVA NAŠA DJECA PAZIN ZA 2012.

U siječnju smo nastavili održavati naše redovne radionice za djecu predškolske i školske dobi: likovnu radionicu za školarce i predškolce, glazbenu radionicu, znanstveno-istraživačka radionicu i “Boravak + u kojem djeca mogu kreativnije te na sigurnom i toplom provesti vrijeme dok čekaju autobus ili drugi prijevoz kući. “Na Boravku +” može se: pisati zadaću, igrati razne društvene igre, crtati, risati, oblikovati, glumiti, pjevati, družiti se, igrati, stvarati… “Boravak +” vodi Doris Velan. S radom je nastavilo i psihološko savjetovalište “Kod Pepe-a” kontinuirano tijekom cijele pedagoške godine s grupnim i individualnim radionicama. Savjetovalište u svom radu daje naglasak na razvijanje socijalnih vještina i vještina regulacija emocija kod djece, razvijanju kreativnosti i potencijala djece.

p2

U veljači smo organizirali i održali Dječji maskenbal. Maškarana parada prošla je veselo kroz grad 17. veljače 2012. te se nastavila družiti u Spomen domu. Upriličili smo i radionicu za volontere Klasične gimnazije koju su se uključili u naš rad kroz projekt “Škola – prijatelj zajednice”. Na radionici su dosadašnjim volonterima podjeljene volonterske knjižice, a Miriam Dagostin je proglašena najboljom maloljetnom volonterkom DND Pazin.

S djecom iz odgojne skupine Zujalice Dječjeg vrtića “Olga Ban“ 19. ožujka 2012. obilježili smo Tatin dan prigodnim igrama na otvorenom te uz pjesmu i svirku u Društvu Naša djeca. U suradnji s Centrom za općekorisne funkcije šuma obilježili smo Dan šuma s djecom iz dva četvrta razreda tako što smo za njih organizirali razne aktivnosti u šumi i edukativno predavanje o važnosti drveća i šuma za ljude. Na ovogodišnjem Istrakonu naša je voditeljica Znanstveno istraživačke radionice u suradnji s našim volonterima održala radionicu i pričaonicu za djecu o Vulkanima pod nazivom Kovačnice boga Vulkana. Proveli smo i preventivni program prevencije ovisnosti pod nazivom “Rastimo zajedno” s djecom četvrtih, petih i šestih razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin i područne škole Trviž.

p3

Travanjska manifestacija koje je započela kao Lješnjakov dan razvila se u njegove Dane pa smo zajedno s Centrom za općekorisne funkcije šuma “Josip Ressel” Pazin i djecom posadili lješnjake u prostoru oko naših prostora, oko Osnovne škole V. Nazora Pazin i Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin.

p4

Svibanj je obilježila suorganizacija utrke Fameja povodom Međunarodnog dana obitelji s SD “Trickeri” Pazin, ŠRK “Vita” Pazin i Zajednice sportskih udruga grada Pazin u koju smo se uključili svojim volonterskim doprinosom. Nastavili smo i s projektom pod nazivom “Put po Kaštelu za 90 minuta” u suradnji s Etnografskim muzejom Istre. Tim projektom nudimo aktivnosti kroz koje učenici mogu pobliže upoznati povijest Istre “osluškivanjem” muzejskih eksponata i stvaranjem kroz različite medije (zvuk, slika, riječ, okus). Cilj radionice je upoznavanje istarske kulturne baštine, obogaćivanje tursitičke ponude Pazina, razvoj kreativnosti kroz razne izražajne medije te osviještavanje uloge pojedinca u očuvanju i njezi naše ostavštine te primjereno ponašanje u muzeju.

Krajem svibnja četvero djece iz Društva Naša djeca Pazin te voditeljica Doris Velan sudjelovali su na Međunarodnom dječjem kampu Raznolikost – povezanost i bogatstvo suživota uz granicu u sklopu projekta Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice u Odgojno-obrazovnom i rekreacijskom centru u Poreču.

p5

Povodom 15. dana Julesa Vernea, u subotu 23. lipnja 2012., volonterke DND-a Pazin održale su s djecom radionicu izrade kostima od industrijskog škarta te su im pričale Verneove priče za djecu. Radionica se održala u parku na Starom trgu u Pazinu, koji se pretvorio u Dječji kutak kapetana Nema.

U srpnju smo suorganizirali Školu plivanja na Zarečkom potoku s Gradskim društvom Crvenog križa i naše su se odgajateljice uključile u vođenje aktivnosti škole plivanja.

Dana 3. kolovoza 2012. tri su članice Društva Naša djeca Pazin sudjelovale na Pazin Gastro show-u tj. natjecanju u kuhanju istarskih specijaliteta od boškarina. Prihod koji se skupio ovom humanitranom akcijom doniran je DND-u za 18. rođendan.

U rujnu je održana prezentacija fotografija pazinskog alpiniste Saše Dobrića s njegove svibanjske ekspedicije u marokansko selo Taghia. Organiziralo ju je Društvo Naša djeca Pazin u suradnji s Planinarskim društvom Pazinka. Sudjelovali smo i u kampanji Hrvatska volontira povodom Svjetskog dana Mira. Zajedno s Udrugom za održivo življenje bojali smo automobilske gume za Bilfo park na pazinskom potoku.

p6

Dječjem tjednu ove smo godine organizirali predstave za djecu predškolske i rane školske dobi. U sklopu obilježavanja dječjeg tjedna djeca su pisala poruke odraslima koje su čitali i izgovarali megafonom na glavnom gradskom trgu, na postolju naziva “Vox mini populi”, te su igrali stare, pomalo zaboravljene igre. Naše su volonterke, uz to, djeci prvih razreda pričale ekološke priče o stablima te su zajedno s njima posadili tri stabla lješnjaka u prostoru bivše vojarne, a pomogli su nam učenici OŠ V. Nazora Pazin koji su još i donirali igračke.

Kroz projekt “Sretni Velikani obogatili smo Gradski park istarskih velikana. U park smo postavili vrtuljak i kombiniranu spravu s toboganom, ljuljačkom i penjalicom. U istopadu smo se susreli sa stotinjak djece iz mnogih Društava Naša djeca iz Hrvatske i Zveze prijateljev mladine Slovenije susrelo se u dječjem odmaralištu Virc na materadi u Poreču u okviru projekta “Djeca i mladi ne priznaju granice“. U studenom smo također u sklopu ovoga projekta sudjelovali i na Reviji jednominutnog filma u Zaboku i Tuheljskim Toplicama.

U prosincu smo sudjelovali u na Božićnom sajmu na kojem smo prodavali promotivne proizvode DND-a i proizvode za humanitarnu akciju “Jak kao Jakov za djecu oboljelu od malignih bolesti. Dočekali smo Djeda Božićnjaka koji je svim mališanima dječjeg vrtića “Olga Ban” poklonio mali poklon paket.