Blog

IZA NAS JE 20 GODINA DJEČJIH SUSRETA U REPUBLICI HRVATSKOJ, POGLEDAJMO KAKO JE BILO NA JUBILARNOM DVADESETOM SUSRETU

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske održao je JUBILARNI 20. SUSRET DJEČJIH FORUMA HRVATSKE na temu „Dječji forumi u prilog promicanja socijalne uključenosti te očuvanja nacionalnog i lokalnog identiteta“ koji se održao u Poreču u odgojno obrazovnom i rekreacijskom centru Virc od 24. do 26. kolovoza 2018. godine. Susret se odvio pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Udruge gradova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Grada Poreča i Zvjezdarnice Višnjan, a u partnerstvu s VIRC-om i Zvezom prijateljev mladine Maribor. Svim ovim putem još jednom zahvaljujemo. Susret je bio odlično medijski popraćen, što u lokalnim, a što u nacionalnim medijima kao što je bilo gostovanje Dječjeg foruma Kutina i predstavnice Saveza u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Na Susretu je sudjelovalo više od pedesetero sudionika – djece i mentora iz jedanaest aktivnih Dječjih foruma iz cijele Hrvatske. Tih 11 Dječjih foruma su u Poreč stigli iz Dubrovnika, Kutine, Lovrana, Nove Gradiške, Opatije, Ravne Gore, Slatine, Tuhlja, Varaždina i Zaboka.

Kroz interaktivne i tradicijske radionice sudionici susreta upoznali su se s igrama, igračkama, napjevima, plesovima, povijesnim i kulturnim znamenitostima, običajima, hranom i životom djece i naših predaka okolice Dubrovnika, Lovrana, Slavonije, Gorskog kotara, Hrvatskog zagorja, Varaždina. Osim bogatstva i raznolikosti kulturnog nasljeđa hrvatskih krajeva,upoznali su se i s utjecajima i multikulturalnim sličnostima naše zemlje i ostalih europskih zemalja te su stekli vještine za razbijanje stereotipa i predrasuda te naučili brojne tradicijske igre, upoznali se sa znamenitim osobama iz povijesti, izradili vremensku kapsulu za svoje vršnjake u 2068-te su se upoznali s napjevima i izradom igračaka koje se prenose iz generacije u generaciju. Gosti susreta bili su Društvo Naša djeca Poreč koji su predstavili nasljeđe i ostavštinu Poreštine.

Od 1992. do danas, gotovo svake godine, održavaju se godišnji Susreti najaktivnijih Dječjih foruma Hrvatske s ciljem da djeca i njihovi mentori prezentiraju što i kako rade u svojim Dječjim forumima, razmjenjuju iskustva, stječu nova znanja kroz interaktivne radionice, izložbe, prezentacije, istraživački rad. Nezaobilazni dio susreta forumaša su igra, zabava  i druženje. U ovih 20 godina susreta Dječjih foruma Hrvatske više od 1000 djece i 500 mentora iz različitih dijelova Hrvatske bili su sudionici tih susreta.

Dječji forumi imaju dugogodišnji značajan doprinos promicanju dječjih prava i aktivnog sudjelovanja djece, to je i ovogodišnji susret samo dodatno potvrdio! Već se veselimo idućem!