Blog

IZDVOJENE AKTIVNOSTI PROVEDENE U DND-u TUHELJ IZ IZVJEŠTAJA ZA 2016. GODINU

AKCIJE i AKTIVNOSTI

Grad/općina prijatelj djece

Provođene su akcije i aktivnosti za dobrobit djece. Aktivno je radilo Dječje vijeće i Dječji forum te su djeca aktivno sudjelovala u davanju prijedloga i inicijativa. Sudjelovali smo na godišnjem susretu Gradova i općina prijatelja djece u Ogulinu. Na susretu su bili Veronika Iveković, Veronika Barlović i Anja Petrinec uz predsjednicu DND Snježanu Romić i tajnicu Vlatku Matečić. U sklopu akcije provodi se niz kraćih akcija i aktivnosti kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi djece mjesta.

Dječji forum

Organiziraju se susreti i radionice subotama u dogovoru s voditeljicom i pripremaju projekte, raspravlja o dječjim pravima. Nije se sudjelovalo na godišnjem susretu Dječjih foruma.

Dječje vijeće

Djelovalo je tijekom godine u petom u šestom mandatu. Radom u radionicama dječji vijećnici proširivali su saznanja o dječjim pravima i obvezama, uključivali se u sve aktivnosti u mjestu. Anja Petrinec, Leona Žnidarec i Snježana Romić bile su predstavnice Tuhlja u Zaboku na godišnjem susretu Dječjih vijeća Hrvatske.

Dječji fašnik

U petak 5.veljače organiziran je drugi Dječji fašnik. Maske su se družile uz veselo predstavljanje, igre, uz glazbu i ples. Odabrane su Naj-maske, uz nagrade i slastice koje je osigurala Općina Tuhelj.

Dan obitelji

U svibnju tradicionalno obilježavamo Dan obitelji i Majčin organiziranjem priredbe Dijete je srce obitelji. U programu su sudjelovali članovi recitatorske i kajkavske družine OŠ Lijepa naša, mladi članovi puhačkog orkestra“ Lipa“, mlade pjevačice Gita Šurina, Ema Iveković i Ivona Hercigonja te „zvjezdica“ Lea Tušak. Gošće priredbe bile su Desinićke mažoretkinje i Mažoretkinje Dubrovčan. Prvi puta imali smo priliku uživati u nastupu Jazz sastava Glazbene škole Pregrada u kojem sviraju i djeca iz Tuhlja.

Smotra dječjeg stvaralaštva – Našice

Na Smotri dječjeg stvaralaštva Saveza društava Naša djeca u Našicama sudjelovalo je 7 članova dramske grupe DND TUHELJ. Uspješno su nastupili predstavom Deža ni či pod vanglinom maček spi. Ovu odličnu predstavu u kojoj djeca uživaju u glumi, radu i druženju s djecom je pripremila voditeljica Pavica Iveković. Za predstavu su dobivene odlične kritike i same pohvale. Predloženi smo za nastup u revijalnom dijelu 8. svibnja, ali mi smo bili sudionici Smotre samo jedan dan. DVD Tuhelj omogućio je prijevoz.

Dan općine

Povodom Dana Općine Tuhelj organizirali smo dvije aktivnosti za djecu i roditelje i uključili se u Sajmeni dan prodajom kolača i kuhanjem gulaša u kotliću. Povodom Dana općine DRUŠTVO “ NAŠA DJECA“ TUHELJ i Športsko društvo Tuhelj organizirali su DAN SPORTA, IGRE I DRUŽENJA za velike i male na prostoru igrališta i oko školske sportske dvorane. U jutarnjim satima druženje je započelo biciklijadom. U 18,00 sati počeo je malonogometni turnir tuheljskih sela na kojem se okupilo 6 ekipa. Mlade volonterke DND TUHELJ okupile su djecu i organizirale zanimljive igre kojima su se pridružile i mame. U veselom i razdraganu raspoloženju djeca su uživala u natjecateljskim i zabavnim igrama. Volonteri DND-a pobrinuli su se za tradicionalno pečenje kukuruza, a ŠD za prodaju pića. Prihod ostvaren prodajom namijenjen je projektu Veseli školski hodnici za nabavu garderobnih ormarića u školi.

PROJEKTI

Surađivali smo uspješno s OŠ Lijepa naša Tuhelj. Općina Tuhelj prepoznala je i sufinancirala naša tri projekta Kazalište i dijete, Dječji tjedan i Veseli školski hodnici. Sve aktivnosti realizirane su dobrom voljom i radom naših članova Skupštine i volontera. Ostvareno je 264 sati volonterskog rada. Hvala svima koji svoje slobodno vrijeme odvajaju za rad s djecom. Projekt:

Dječji tjedan

U suradnji sa OŠ Lijepa naša organizirane su aktivnosti za djecu tijekom dječjeg tjedna. Dobivena sredstva iz projekta utrošena su za popravak/izradu nove klackalice za dječje igralište koja je uništena u večernjim satima sredinom kolovoza. Provedene aktivnosti: 1. Javni skup djece i članova DND . simboličko obilježavanje početka Dječjeg tjedna 3.10.2016, točno u podne na školskom igralištu 2. Radionice pisanja poruka djece odraslima u suradnji s OŠ Lijepa naša 3. Posjet delegacije djece i članova DV Načelniku općine -5.10.2016. i zajednička radna tematska sjednica članova DND i djece iz Dječjeg foruma i Dječjeg vijeća s dnevnim redom: – Dječja prava danas za nas! 4. Dan zamijenjenih uloga u OŠ Lijepa naša 5. Mala olimpijada – sportske igre i natjecanja učenika razredne nastave 6. Početak dječjih igraonica za djecu od 3 do 5 godina

Projekt: Kazalište o dijete

Cilj projekta Kazalište i dijete bio je podizanje kulturne svijesti djece razvijanjem navike gledanja kazališnih predstava. Gledanjem predstava utjecalo se na kulturu ponašanja tijekom gledanja kazališnih predstava te su se djeca poticala na glumu i dramske igre s pjevanjem.

Kako bi olakšali djeci dostupnost kazališta i susrete s glumcima organizirali smo četiri posjeta kazališnih družina tijekom godine u suradnji s OŠ Lijepa naša. Nositelji aktivnosti su učitelj knjižničar OŠ Lijepa naša u suradnji s učiteljicama razredne nastave i učiteljicom hrvatskog jezika te IO DND TUHELJ. Djed Mraz posjetio nas je krajem prosinca uz gostovanje Teatra Tirena te su podijeljeni paketi za 130 djece. Tijekom izvanučioničkih terenskih nastava u Zagreb (studeni, prosinac) učenici cijele škole bili su u kazalištu i gledali predstave primjerene svom uzrastu. Tako su se djeca Tuhlja ove godine ukupno 6 puta organizirano susretala s kazalištem. Projekt: Veseli školski hodnici Dječje vijeće uz Vijeće učenika pokrenulo je projekt Veseli školski hodnici u kojem je surađivalo s Vijećem učenika OŠ Lijepa naša. Cilj projekta je učiniti estetski privlačnim hodnike OŠ Lijepa naša opremljene funkcionalnim garderobnim ormarićima. U cilju realizacije projekta i prikupljanju sredstava organizirane su razne aktivnosti za motiviranje putem javne prezentacije projekta, objavama i pozivima na aktivnosti na društvenim mrežama i na mjestima oglašavanja u školi i mjestu. Poslane su brojne molbe pojedincima i pravnim subjektima za donacije te se javljalo na natječaje – bez uspješnih rezultata. Samostalno je organizirano u suradnji s Učeničkom zadrugom „Kotaček“ više prigodnih prodaja te malonogometni turnir s prodajom u suradnji s ŠD Tuhelj. Projekt je uspješno priveden kraju i 24. veljače 2017. postavljaju se garderobni ormarići za 140 učenika u školi.

OBLICI SURADNJE S DRUGIMA

Odazivali smo se na pozive drugih DND-a naše županije koji su nam upućivali pozive. Tako smo sudjelovali na likovnoj koloniji Kumrovcu uz Snježanu Romić, na dječjoj likovnoj koloniji u Stubičkim Toplicama uz Ivanu Posavec te na Kinču naše babice u Svetom Križu Začretje u pratnji Andreje Juranić.