Blog

IZLOŽBA “DJECA OKO NAS” NA KORDUNU

 

U Dječjem tjednu u knjižnici Općine Gvozd, u Vrginmostu otvorena je putujuća izložba “Djeca OKO nas” umjetničkih fotografija Saše Pjanića i Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske. Zahvaljujući entuzijazmu učiteljice Senke Crevar i predsjednice SKD Prosvjeta Vrginmost i gospođe Tatjane Vlačić iz Udruge Kordunašice te roditeljima ostvarena je suradnja te su na izložbi kao predstavnici djece srpske nacionalne manjine predstavljena djeca Rada i Ognjen kroz kordunašku nošnju te priču o svojoj svakodnevnici, što vole, žele. Učenici su osnovne škole u Vrginmostu, pomažu roditeljima u svakodnevnim poslovima, plešu i njeguju običaje kordunskog kraja u SKD Prosvjeta, a najviše se vole igrati sa svojim vršnjacima.

Otvorenje izložbe podržala je Općina Gvozd i načelnik Milan Vrga kao i dožupanica Sisačko-moslavačke županije Mirjana Oluić koji su iskazali zadovoljstvo što su upravo ovaj kraj i njihovi mali stanovnici dio ove putujuće izložbe. Na otvorenju je sudjelovala i glavna tajnica Saveza DND Snježana Krpes, koja je istaknula da je ova izložba jedinstven primjer kako očuvati i kroz dječje iskustvo predstaviti bogatstvo različitosti i suživot nacionalnih manjina koje nose svoj idenitet i ljepotu različitosti, kao i univerzalnu poruku da sva djeca bez obzira na nacionalnost, spol, vjeru, jezik, kulturu imaju svoje dječje želje, snove, slobodu, igru i pogled u budućnost.

Izložbu će posjetiti delegacije delegacije iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Zagreba na predstojeći Dan Općine (5.10.) dok će članovi SKD Prosvjeta i Kordunašice uz izložbu za djecu i roditelje organizirati radionice veza i pletenja, likovnu radionicu s motivima tradicionalnih predmeta te tribinu o značenju folklora u svakodnevnom životu djece.

 

Fotografije: Irena Relja