Blog

IZVJEŠĆE DND-a DUBROVNIK ZA 2016. GODINU

Tijekom protekle godine, DND Dubrovnik organiziralo je i provelo niz aktivnosti zalaganjem svih članova DND-a. Unatoč manjku adekvatnog prostora za rad realizirane su uglavnom sve aktivnosti predviđene planom i programom.

U osmišljavanju programa i njegovoj realizaciji, kao i uvijek do sada, svoj veliki doprinos su dali brojni volonteri, vanjski suradnici, radne skupine i Izvršni odbor DND-a.

Programi su se izvodili u otvorenim i zatvorenim prostorima te na javnim površinama i parkovima. Kroz  posebne radionice, manifestacije, izložbe i druženja ostvarena su mnoga dječja prava. Ostvarenju ovog programa doprinijela je dobra suradnja s osnovnim školama, Upravnim odjelom za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dubrovnik, raznim udrugama, ustanovama i gospodarskim subjektima sa područja Grada i okolice.

 

SIJEČANJ

 1. DANI DARIVANJA

            U siječnju 2016. nastavljena je aktivnost “Mjesec darivanja” koja se odvija u suradnji s Optikom Van Gogh i Očnom poliklinikom Oftalmus,  od 02. siječnja 2016. do 29. veljače 2016. godine. Na akciji je osiguran besplatan očni pregled svim zainteresiranim dječacima i djevojčicama uzrasta od 5 do 9 godina. Na besplatni se pregled u siječnju i veljači odazvalo sveukupno 215 djece s područja Grada Dubrovnika i Metkovića. Za svako je dijete osiguran poklon paket sa školskim priborom i slatkišima.

 1. FOTORADIONICA “GRAD U OČIMA DJETETA – KIP SVETOGA VLAHA”

            Održane su 2 fotoradionice, 13. i 20.siječnja 2016.godine. Kroz tri dana (od 25. do 27. siječnja) volonteri su panoe izlagali u OŠ Mokošica, OŠ Ivana Gundulića i OŠ “Župa dubrovačka”.

(*više o fotoradionici bit će u paragrafu o cjelogodišnjem projektu Obilježavanja 1700. godišnjice smrti Svetoga Vlaha – godine Svetoga Vlaha)

 

 1. DJECA BIRAJU

             Učenici OŠ Mokošica, OŠ Ivana Gundulića i OŠ “Župa dubrovačka” su anonimno ocjenjivali fotografije koje su bile samo brojčano označene, bez imena autora. Između 74 fotografije trebali su odabrati tri koje su im se najviše svidjele i dodijeliti im 5, 3 ili 1 bod. U ocjenjivanju je sudjelovalo 270 učenika. Svoje ocjene dali su i sudionici fotoradionice koji su to odradili 27. siječnja od 13 do 16 h u prostorijama Društva. Njihovi bodovi su posebno zbrojeni, pa smo dobili po tri najuspješnije fotografije prema glasovima učenika i glasovima sudionika.

 

 1. FESTA SV. VLAHA I DAN GRADA

Društvo Naša djeca Dubrovnik i ove se godine prigodnim programom uključilo u obilježavanje Feste Sv. Vlaha i Dana Grada. Program i otvaranje izložbe dječjih radova održani su 29. siječnja, s početkom u 12 h, u Osnovnoj školi Marina Getaldića – Centar. Nakon himne Sv.Vlaha prisutne su pozdravile Ankica Ćuić, predsjednica DND-a i Petra Nikoleta Raguž, dječja gradonačelnica koja je pročitala i pjesmu Luka Paljetka Tihi noćni razgovor tete Áne s njezinim i našim parcem svetim Vlahom. Tijekom siječnja učenici šest osnovnih škola stvarali su radove na teme Sv. Vlaho i Dubrovnik – moj grad. Izloženi su svi pristigli radovi, 30 literarnih i 66 likovnih radova. Nagrađena su po tri literarna i likovna rada učenika nižih i viših razreda. Ovom prigodom uručene su i nagrade autorima fotografija koje su osvojile najviše bodova pri ocjenjivanju 270 učenika i samih sudionika fotoradionice GRAD U OČIMA DJETETA – KIP SV. VLAHA. Svoj doprinos ugodnoj atmosferi dale su i učenice Umjetničke škole Luke Sorkočevića koje su u kvartetu izvele Valcer, Dmitrija Šostakovića i Na placi, Nene Ćorak. Kvartet, kojeg čine: Lucija Brautović i Barbara Ćorak – flaute, Nina Zvone – violončelo i Ana Bakija – klavir, je više puta nagrađivan. Za njihov uspjeh zaslužna je i prof. Džive Kušelj, prof. mentor koja ih je i pripremala za nastupe i natjecanja.

 

VELJAČA

 1. VELIKI PLES MALIH MAŠKARA

             U hotelu Rixos-Libertas, u nedjelju 7. veljače, okupilo se mnoštvo princeza, gusara, klaunova, vila, ninja kornjača, Elsa , njihovih roditelja, baka i djedova. Svi su se došli zabaviti na Velikom plesu malih maškara. Plesni podij podrhtavao je u različitim ritmovima.  Izgubljene kalorije i energiju plesači su, a i promatrači, nadoknađivali ukusnim krafenima zbog kojih se stajalo u redu po nekoliko minuta, čak i više puta. Atmosferu su svojim nastupima užarile članice Baletnog odjela UŠ Luke Sorkočevića, Župske mažoretkinje i plesači Step`n Jazz plesnog studija. Male i velike maškare plesale su s njima i s lakoćom „skidale“ koreografije. Najmlađa maškara imala je samo 2 mjeseca i ovisila je o plesnim sposobnostima svoga tate koji ju je neumorno držao na rukama. Ni volonteri DND-a nisu štedjeli svoje sposobnosti i nesebično su širirli pozitivnu energiju dvoranom i izvan nje. Zabava je potrajala do 19 h i teško je bilo reći doviđenja.

 

 1. “SVETI VLAHO U DUBROVNIKU”

            Društvo turističkih vodiča Dubrovnik organiziralo je 20.veljače besplatno turističko vođenje građana pod nazivom „Sveti Vlaho u Dubrovniku“. Vođenju su prisustvovali članovi DF i DGV i volonteri DND-a.

(*više o turističkom vođenju “SVETI VLAHO U DUBROVNIKU” bit će u paragrafu o cjelogodišnjem projektu Obilježavanja 1700. godišnjice smrti Svetoga Vlaha – Godine Svetoga Vlaha)

 

OŽUJAK

 1. 7. USKRŠNJA MAŠTANJA

Društvo Naša djeca Dubrovnik i ove je godine organiziralo radionicu Uskršnja maštanja. Radionica se održala 24. ožujka u prostorijama Europskog doma Dubrovnik na Batali. Volonteri DND-a pokazali su kako se izrađuju prigodne čestitke, pilići, zečići, cvjetovi… Članovi Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i njihovi prijatelji vješto su stvarali prezentirano. Ukrašavali su ispuhana jaja i pravili sličice pomoću salveta sa uskršnjim motivima. Sve su začinili svojom kreativnošću i stvoreni su unikatni radovi. Njima će ukrasiti blagdanske stolove u svojim domovima. Svojim radovima ukrasili su i izlog EU doma i time im još jednom zahvalili na ustupljenom prostoru i suradnji.

 

SVIBANJ

 1. 20. SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE

Društvo Naša djeca Dubrovnik na 20. Smotri dječjeg stvaralaštva Društava Naša djeca Hrvatske  „Radost, igra i stvaralaštvo djece“  od 6. do 8. lipnja 2016. u Našicama predstavilo se izložbom  fotografija „Grad u očima djeteta“, a djeca autori fotografija dobili su zahvalnice. Društvo Naša djeca Dubrovnik također je dobilo zahvalnicu za sudjelovanje.

 1. MAJČIN DAN I DAN OBITELJI

Međunarodni dan obitelji – 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni Narodi svojom rezolucijom 1993. godine. Prvi put se taj dan obilježio 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.
Društvo Naša djeca Dubrovnik 15.5.2016. je 22. put u kontinuitetu obilježilo Majčin dan i Dan obitelji. Program je, kao i prethodnih godina, održan u parku na Babinom kuku od 16-19 sati pod nazivom „Obiteljsko druženje u prirodi“. Za sudjelovanje prijavilo se 17 obitelji sa ukupno 65 članova.
Natjecali su se u 6 igara spretnosti i snalažljivosti. Natjecanje je vodilo 8 volontera DND-a. Dobro raspoloženi natjecatelji i volonteri zajedničkom pozitivnom energijom uspjeli su otjerati tmurne oblake koji su u jednom momentu prijetili da će pustiti kišu i rastjerati veselo društvo.
Zahvaljujući sponzorima – ugostiteljima sa područja Grada i okolice, dodijeljene su nagrade i najbrojnijim obiteljima, te obiteljima sa najmlađim članom. Tortu i pjenušac za pobjedničku obitelj ove godine poklonio je kao i do sada Babin kuk – hotel Argossy.

 1. SUSRET DJEČJIH FORUMA SA SABORSKIM ZASTUPNICIMA

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera, a u organizaciji Odbora za obitelj, mlade i sport uz financijsku potporu Udruge gradova 18. svibnja 2016. godine održan je 11. susret Dječjih foruma Saveza društava „Naša djeca“ sa saborskim zastupnicima.
Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Odbora za obitelj, mlade i sport gospodina Ivana Vrdoljaka, predsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera i predsjednice Saveza DND prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić na red su došla djeca iz 14 Dječjih foruma iz cijele Hrvatske da saborskim zastupnicima izlože probleme sa kojima se susreću njihovi vršnjaci i predlože rješenja istih.
Keti Laptalo, Romana Dominković sa voditeljicom Vesnom Boras predstavljale su Dječji forum Dubrovnik. Keti i Romana govorile su o pravu na slobodu kretanja, to jest o lošoj povezanosti Grada s ostatkom Hrvatske, kako kopnenim tako i morskim putem, što im onemogućuje slobodu kretanja.
Na kraju svoje osvrte na dječja izlaganja dali su zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, zastupnice i zastupnici Margareta Mađerić, Gordana Rusak, gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza i Blaženko Boban, predstavnik Udruge gradova RH gospodin Željko Turk te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.
Gospodin Ivan Vrdoljak predložio je da se sljedeći susret Dječjih foruma sa zastupnicima održi u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora kako bi svi zastupnici imali prigodu čuti njihova razmišljanja.

 1. MEĐUNARODNI PROJEKT “DJECA ZA MIR U SVIJETU”

Društvo Naša djeca Dubrovnik uključilo se u Međunarodni društveni projekt „Djeca za mir u svijetu“. Radionica je održana 23. svibnja u prostorijama DURE. Sudjelovali su članovi Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i Školskih vijeća osnovnih škola Lapad, Marina Držića, Mokošice i Antuna Masle iz Orašca. Na početku radionice sve prisutne pozdravili su i zaželjeli uspješan rad: gospar Marko Grgurević iz UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika, Ankica Ćuić, predsjednica DND-a i Petra Nikoleta Raguž, dječja gradonačelnica. Cilj projekta je pridonijeti učvršćivanju mira u Ukrajini i diljem svijeta, stvarati svjetske karte mira od papirnatih golubica s mirovnim željama djece. Svoje mirovne želje mali Dubrovčani ispisivali su na crvene, bijele i plave golubice i složili ih na kartu Hrvatske. Neke golubice sadrže i mirovne stihove pjesama koje su za ovaj projekt napisali učenici OŠ Lapad. Karta s porukama i željama predstavljena je u srijedu u 20 h na Stradunu u sklopu završne manifestacije Foruma mladih – „Što smo znali, to smo odabrali“.
Radionicu je pripremila i vodila Vesna Boras , voditeljica Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma. Svoj doprinos za uspješno odrađenu radionicu dali su i Miomira Velikonja i Miodrag Kirigin, oboje članovi IO DND-a.

 1. DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA

Kao i svake godine, DND Dubrovnik sudjelovalo je na danima otvorenih vrata udruga 25.svibnja u jutarnjim satima u parku Luja Šoletića u Gružu, gdje smo se prestavili s programom, ali i upoznali se s programima drugih udruga u Dubrovniku.

 1. FORUM MLADIH: ŠTO SMO ZNALI TO SMO ODABRALI
 2. svibnja 2016. u 20:00 sati na Stradunu je održan prvi dio završnice cjelogodišnjeg programa Foruma mladih: Što smo znali to smo odabrali. Dječja gradonačelnica Petra Nikoleta Raguž pročitala je Proglas ovogodišnjeg Foruma i predstavila Međunarodni društveni projekt „Djeca za mir u svijetu“ u koji se uključilo Društvo Naša djeca Dubrovnik. Prezentirana je i karta Hrvatske prepuna crvenih, bijelih i plavih golubica na kojima su ispisane mirovne želje i poruke članova Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i Školskih učeničkih vijeća. Anadora Kukrika i Andrea Vlašić čitale su stihove učenika OŠ Lapad na temu “Djeca za mir u svijetu”. Projekt je podržala i gospođa Katija Bakija, počasna konzulica Republike Mađarske u Dubrovniku.

Sve materijale i fotografije sa radionice održane 23.svibnja, te fotografije sa Foruma mladih poslane su na e mail adresu Fond “Vidrodzhennya Prykarpattyau nositelju projekta i od tog smo dana postali prijatelji na Facebook-u.

 1. SUSRET DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE

U Zaboku se 3. i 4. lipnja održao 12. Susret Dječjih vijeća Hrvatske u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i domaćina Grada Zaboka te uz suorganizaciju Koordinacijskog odbora akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“, Krapinsko-zagorske županije i Društva Naša djeca Zabok. DGV su predstavljale Petra Nikoleta Raguž i Antoneta Gončin, te suvoditelj DGV Miodrag Kirigin.

(***više o susretu DV Hrvatske u cjelogodišnjem projektu Dječjeg gradskog vijeća)

 

SRPANJ

 1. “MORE PRIJATELJSTVA”


U sklopu projekta „More prijateljstva“ u Atriju palače Sponza održan je svečani prijem učenika Vukovarsko-srijemske županije i njihovih mentora koji su u Dubrovniku boravili od 6. do 12. srpnja.
Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i šport Dubrovačko – neretvanske županije Marijeta Hladilo pozdravila je sve učenike i njihove profesore te čestitala mladim robotičarima na osvojenim medaljama na Svjetskom prvenstvu. Zaželjela je svima ugodan boravak u Dubrovniku
Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž obratio se predstavnicima australske reprezentacije u robotici zaželjevši im uspjeh u daljnjim projektima, a učenicima iz Vukovarsko-srijemske županije obećao da će na svaki njihov zahtjev uvijek pokušati odgovoriti pozitivno jer naša dva grada dijelila su istu povijest i veže ih iskreno prijateljstvo.
Nakon prigodnog obraćanja hrvatskog veleposlanika u Australiji Damira Kušena sve prisutne u ime Društva Naša djeca i Dječjeg gradskog vijeća pozdravila je i dječja dogradonačelnica Antoneta Gončin i zaželjela im ugodan boravak u Gradu.

 

RUJAN

 1. IZVANREDNA SKUPŠTINA DND DUBROVNIK

Antonia Merčep na izvanrednoj Skupštini Društva Naša djeca Dubrovnik 14. 09. 2016. jednoglasno izabrana za predsjednicu Društva.

 1. DAN IGARA NA LOKRUMU – “LOKRUM NAŠ OTOK”

U subotu 23. rujna od 9:30, pa sve do 13:15 sati na našem najzelenijem otoku održala se prava igraonica. Društvo Naša djeca Dubrovnik organiziralo je za djecu Dan igara na otoku Lokrumu pod nazivom „Lokrum naš otok“, a uprava rezervata Lokrum i ove je godine podržala akciju DND-a i djeci i njihovim roditeljima omogućila besplatnu vožnju brodom.

Da igre proteknu u što ljepšoj atmosferi pobrinulo se deset volontera- voditelja koji su organizirali devet različitih pojedinačnih i ekipnih igara u kojim je sudjelovalo šezdesetak učenika od 1.- 7. razreda osnovnih škola kao i djece vrtićkog uzrasta koja su kao i uvijek došli u pratnji roditelja, a njihovo dobro raspoloženje i natjecateljski duh potaknuli su i roditelje da se okušaju u mnogim disciplinama, posebice u odbojci.

Djeca su sudjelovala u igrama: skok u dalj s mjesta, nabacivanje obruča, igre na frnja, namatanje konopa, pikado, jaje na oko,nogomet, graničari i odbojka, a najuspješniji su nagrađeni diplomom.

U isto vrijeme na Lokrumu Klub mladih Gradskog društva Crvenoga križa Dubrovnik organizirao je edukaciju kako pružiti prvu pomoć unesrećenima te su tako svi prisutni mogli naučiti kako postupiti u pojedinim situacijama.

 

LISTOPAD

 1. SUSRET GRADOVA-OPĆINA PRIJATELJA DJECE U OGULINU

            Pod pokroviteljstvom Grada Ogulina, u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Koordinacijskog odbora akcije “Grad Ogulin – prijatelj djece” i Društva Naša djeca Ogulin u subotu, 1. listopada 2016. održan je 10. Susret gradova i općina – prijatelja djece. Na susretu se okupilo 26 delegacija iz gradova, odnosno općina prijatelja djece uključenih u Akciju.

Domaćini su nakon prigodnih pozdrava i osvrt na 10 godina „Susreta gradova općina prijatelja djece” za svečano otvaranje 10. Susreta pripremili bogat glazbeno umjetnički program u kojem su sudjelovali Klinci Ogulinci, Dječja skupina KUD Klek Ogulin, zbor učenika Osnovne glazbene škole pri OŠ Ivane Brlić Mažuranić Ogulin, plesna skupina Ogulinske vještice i Mažoretkinje DND Ogulin

Po završetku svečanog otvorenja susreta održane su radionice za djecu i odrasle.

 

 1. DJEČJI TJEDAN

            3.listopada u 11:00 sati predstavnike Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma u pratnji Antonie Merčep, Miomire Velikonje, Miodraga Kirigina i Vesne Boras članova Društva naša djeca Dubrovnik ugostio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dubrovnik gospar Miho Katičić. Naši uvijek spremni dječji vijećnici Antun Spajić, Petra Nikoleta Raguž, Antoneta Gončin, Ana Kovačić, Anadora Kukrika i Erik Holer iznijeli su svoje primjedbe i prijedloge Gradu,kao i doživljaje sa svojih nedavnih susreta Dječjih gradskih vijeća u Zaboku i 10. susreta gradova i općina – prijatelja djece u Ogulinu. Pažljivo slušajući prijedloge, gospar Miho Katičić nam je predstavio buduće aktivnosti i planove kao i moguća rješenja za naše dječje probleme.

 

 1. PERFORMANS “DJEČJI CVIJET ZA BOLJI SVIJET”

            3.listopada u 12:00 sati ispred Orlandovog stupa, članovi DF i DGV, volonteri DND-a, sa sedamdesetero učenika trećih i četvrtih razreda OŠ Marina Getaldića – Centar u pratnji njihovih učiteljica Snježane, Ljiljane i Marine izveli performans “DJEČJI CVIJET ZA BOLJI SVIJET” šaljući vizualnu poruku naših najdubljih želja.

 

 1. „ULICAMA GRADA SVETOGA VLAHA – POTRAGA ZA SKRIVENIM BLAGOM“

             Društvo Naša djeca Dubrovnik u sklopu Dječjeg tjedna, a prateći program obilježavanja 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha,  03. listopada od 16 :30 do 18:00 sati organiziralo je igru potrage za skrivenim blagom pod nazivom „Ulicama Grada Svetoga Vlaha“.
Sudionici su kroz igru prema pisanim uputama obišli 16 lokacija povijesne jezgre i upoznali se s poviješću i bogatom spomeničkom baštinom Grada. Igra je protekla u natjecateljskom duhu uz puno smijeha i doskočica. Pobjednička ekipa počastila je slatkišima sve sudionike igre, a da sve prođe uredu pobrinuli su se volonteri Emilia Vlašić, Ankica Ćuić, Marina Brčić, Miomira Velikonja i Vesna Boras, članovi Društva Naša djeca Dubrovnik.

 

 1. POSJET PORODILJSKOM I DJEČJEM ODJELU OPĆE BOLNICE DUBROVNIK

Kao i svake godine, predstavnice Društva Naša djeca Dubrovnik Miomira Velikonja i Slavica Božić, posjetile su 4.listopada dječji i porodiljski odjel Opće bolnice Dubrovnik.
Djelatnici dječjeg odjela primili su nas s velikim osmijehom i ugodnom dobrodošlicom. U ugodnom razgovoru s roditeljima i njihovom djecom objasnili smo im razlog našeg dolaska.
Na porodiljskom odjelu dočekalo nas je osoblje i dvanaest mama. S mamama smo proveli vrijeme u ugodnom razgovoru, a Društvo Naša djeca Dubrovnik darovalo im je knjigu „Bebina knjiga uspomena“.

 

 1. DAN DJEDOVA I BAKA – „NE ZABORAVI ME“

            Svjetski dan djedova i baka, 4. listopada, obilježen je i u Domu za starije osobe Dubrovnik. Volonteri Društva Naša djeca Dubrovnik Miomira Velikonja, Emilia Vlašić i Ankica Ćuić provele su ugodno dvosatno druženje sa korisnicima Doma. U provođenju planiranog programa pomogle su i djelatnice Doma , Silva i Vesna. Ovim susretom osnažena je međugeneracijska suradnja i svijest o tome koliko smo jedni drugima, a i sami sebi, potrebni i važni. Sve je lakše kad smo zdravi, u tijelu i u glavi. Radeći gimnastiku za mozak, smišljajući brojalice u koje su uvrštavali zadane riječi, otkrivajći što se u nizu slika promijenilo i što je naslikano na skrivenoj slici, korisnici Doma su pokazali odlične sposobnosti. Svi sudionici su doprinijeli da atmosfera bude vesela i zabavna.

 

 1. KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA. DUBROVNIK

            U organizaciji Društva Naša djeca Dubrovnik 05.listopada 2016. održana je konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća.

(**** o konstituirajućoj sjednici bit će više u cjelogodišnjem projektu Dječjeg gradskog vijeća)

 

 1. PARTY ZA PRVAŠE

Organiziralo ga je Društvo Naša djeca Dubrovnik, u suradnji s Grupacijom Van Gogh d.o.o., 6. listopada u hotelu Rixos – Libertas. Oko 80 prvaša, njihovi roditelji, braća i sestre proveli su dva školska sata u igri i druženju. Druženje su prvašima uljepšale i njihove učiteljice koje su volonterima Društva Naša djeca pomagale voditi igre i bodrile natjecatelje da ostvare što bolje rezultate. Najuspješnije parove u plesu oko stolica i plesu s balonom DND je nagradio slatkišima. Zvuci poznatih dječjih pjesama namamili su i roditelje na ples. Najhrabriji parovi natjecali su se u plesu s balonom, a za nagradu dobili podršku publike i slatkiše. Svoje plesno umijeće pokazale su i članice plesne grupe Convivo koje je za ovaj nastup pripremala voditeljica Marija Roko. Pobijedili u igrama ili ne, svi su prvašići kućama otišli sa poklonima. Poklon vrećicu sa školskim priborom i slatkišima i ove godine uručili su im predstavnici Grupacije Van Gogh.

 

 1. ZABAVNO JUTRO U OSNOVNOJ ŠKOLI „ŽUPA DUBROVAČKA“

Petak ujutro, 7. listopada, Društvo Naša djeca Dubrovnik svojim dolaskom razveselilo je oko 150 učenika prvih i drugih razreda OŠ „Župa dubrovačka“. Volonteri DND-a Miomira Velikonja, Ratko Jovović, Slavica Božić i Ivana Barović, uz pomoć učiteljica iz nove škole, vodili su igre u kojima su učenici uživali. Od 09:00 do 10:30 h novom sportskom dvoranom širili su se pozitivna energija i prijateljstvo. Nije nedostajalo ni natjecateljskog duha i bodrenja učenika. Učenici su se trudili za svoj razred osvojiti što više bodova u pikadu, namotati konop u što kraćem roku, pronaći puno kuglica u roku od 2 minute i uhvatiti „leteće“ obruče obilježene bodovima.

 1. BICIKLIJADA I ROLIJADA

 

Društvo Naša djeca Dubrovnik 8. listopada organiziralo je BICIKLIJADU I ROLIJADU u Gospinu polju. Jurnjava i zabava u subotnje sunčano jutro nije prošlo nezapaženo od dubrovačkih mališana iako je odaziv djece bio nešto manji od očekivanoga, ali zabave i natjecateljskog duha u vožnji poligonom nije nedostajalo.

Djeca su pokazala spretnost u svladavanju poligona vozeći bicikl  ili rolajući se na rolama. Bodrili su jedni druge, a u navijanju su pomogli i volonteri DND-a Ankica Ćuić, Miomira Velikonja, Marina Brčić, Antonia Merčep i Vesna Boras kao i dobro raspoloženi prisutni roditelji.Za sigurnost mališana pobrinuli su se mladi volonteri Kluba mladih Gradskog društva Crvenoga Križa Dubrovnik.

 

 1. KINO PREDSTAVA

I ove godine „Kinematografi Dubrovnik“ su omogućili kino predstavu po simboličnoj cijeni ulaznice. U 16:00 sati 63 djece sa svojim roditeljima uživali su u crtanom filmu Rode.

 

STUDENI

 

 1. MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA

U subotu, 19. studenog 2016. u 09:00 sati u Dvorani od zrcala Narodne knjižnice, a u organizaciji Društva Naša djeca Dubrovnik obilježilo je Međunarodni dan Konvencije UN-a o pravima djeteta. 

(*****više o obilježavanju Međunarodnog dana dječjih prava bit će u projektu DF)

 

 1. FORUM MLADIH “RUKAMA SLOŽENO”

            U Lazaretima je 25.studenoga u 18:00 sati svečano otvorena izložba ‘Rukama složeno’ na kojoj su predstavljene rukotvorine djece i mladih iz dubrovačkih osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u okviru manifestacije Grada Dubrovnika ‘Forum mladih’.

– Fascinirani smo i oduševljeni odazivom, ali prije svega kvalitetom radova, od likovnih do robotike –   rekao je Miho Katičić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika. Djeci su bila zanimljiva predavanja, uz izložbu, Marijo Raguž je govorio o aviomodelarstvu i povijesti Zračne luke Dubrovnik, a doc.dr.sc Ivana Palunko je održala predavanje, uz projekciju što su i što mogu dronovi. Tajnica Zajednice tehničke kulture DNŽ i Grada Dubrovnika Jelena Vlahović istaknula je glavni motiv izložbe, a to je čovjekovu fasciniranost letenjem.

Radove dubrovačke mladeži već su vidjeli sudionici konferencije EVOLAQ koja se održava u Dubrovniku, a kojom se potiče volonterstvo mladih. Izrazili su oduševljenje radovima mladih i ovom manifestacijom.

Izložbu ‘Rukama složeno’ mogla se posjetiti u četvrtak od 09:00 do 18:00 i u petak od 09:00 do 15:00 sati.

 

 1. GODIŠNJE SAVJETOVANJE KOORDINATORA AKCIJE„GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

 

            U Zagrebu je u utorak 22. studenoga 2016 u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano godišnje Savjetovanje „Gradovi i općine – prijatelja djece“. Savjetovanje je otvorila prof.dr.sci. Aida Salihagić Kadić predsjednica središnjeg koordinacionog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i predsjednica Saveza Društava Naša djeca Hrvatske.

Ispred Skupštine grada Zagrebasudionike je pozdravio njen predsjednik dr. sc. Andrija Mikulić a predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar Kitarovićse video porukom obratila sudionicima skupa kao pokrovitelj godišnjeg savjetovanja.

Dubrovnik je na ovom savjetovanju predstavljao Miodrag Kirigin – Kiro kao član Izvršnog odbora Društva Naša djeca Dubrovnik i potpredsjednik koordinacijskog odbora „Grad Dubrovnik prijatelj djece“.

Na ovom savjetovanju dodijeljene su Povelje i Pohvale za provedene Naj – akcije u 2016. godini. Grad Dubrovnik je ove godine dobio Pohvalu za provedenu akciju: Festival umjeteonstva djece i mladeži Porporela.

U završnom svečanom dijelu su proglašeni i novi gradovi i općine prijatelji djece a to su: Općina Bedekovćina, Grad Bjelovar, Grad Crikvenica, Grad Čabar, Općina Fužine, Općina Kanfanar, Grad Samobor, Općina Sveti Križ Začetrje i općina Zlatar- Bistrica. (ukupno 9)

 

 1. DANI DARIVANJA

 

            Puni radosti i veselja s našim dugogodišnjim partnerom Poliklinikom Oftalmus – Van Gogh otvorili smo  i ovogodišnje DANE DARIVANJA! Dane,kada svako dijete od 5 do 9 godina može doći na besplatan pregled vida i otići kući s bogatim poklon paketićem! Na pregled dijete se moglo naručiti na telefon 357 – 901 u periodu od 1.12.do 31.12.  Ovoj akciji odazvalo se 191 dijete, a svako je kući otišlo sa poklon vrećicom u kojoj se nalazio školski pribor i slatkiši.

 

 1. SVETI NIKOLA U GRADU

I ove je godine Društvo Naša djeca Dubrovnik, u suradnji s OŠ Marina Getaldića – Centar, obilježilo blagdan Svetog Nikole.

Kao i prijašnjih godina stigao je u Grad dan uoči blagdana kako bi što duže uživao u njemu i njegovoj dječici jer, kako on to sam kaže, Dubrovnik mu je najdraže mjesto koje će posjetiti!

Učenici OŠ Marina Getaldića-Centar sa svojim učiteljicama ispred crkve svetog Vlaha, recitacijama, pjesmom i plesom pozdravili su svetog Nikolu koji je i ove godine došao u pratnji krampusa. Sveti Nikola poručio je svoj djeci da i dalje budu dobri, marljivi i pristojni, te da ne zaborave očistiti čizmice i staviti ih u prozore, a potom je darivao jabukama velike i male, sve koji su ga došli pozdraviti.

Sveti Nikola u pratnji krampusa i anđela prošetao je Stradunom i darivao prolaznike ali nije htio obići samo staru gradsku jezgru, već je s volonterima Društva Naša djeca Dubrovnik i učenicima OŠ Marina Getaldića – Centar kao i uvijek krenuo posjetiti dječji odjel OB Dubrovnik i izvesti im prigodan program.

Sv. Nikola je male bolesnike darivao jabukama i poželio im brzo ozdravljenje. U izvedbi programa uživala su djeca, njihovi roditelji kao i osoblje bolnice.

Put ga je dalje odveo u udrugu Dva skalina, gdje je pored kratkog programa također darivao djecu.

Udruga Dva skalina ovom prigodom dodijelila je volonterima Društva Naša djeca Dubrovnik i osnovnoj školi Marina Getaldića-Centar zahvalnicu za dugogodišnju uspješnu suradnju!

Prisjećajući se blagdana Svetog Nikole 1991. godine i naših branitelja, ovaj dan bio je pun zahvale i blagosti u našim srcima, presretni što smo to podijelili baš s našim najmlađima!

 

 1. OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA VOLONTERA

            U hotelu Lero 5.prosinca obilježen je međunarodni dan volontera prigodnim domjenkom. Volonterima godine uručene su nagrade. Ovoj maloj svečanosti prisustvovao je član IO DND Dubrovnik, Miodrag Kirigin.

 

 1. ZABAVNO POPODNE U LAZARETIMA

Društvo Naša djeca Dubrovnik, u srijedu 28. prosinca 2016. godine u 16:00 sati u Lazaretima organiziralo je zabavno popodne za članove Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i učenike od 5-8 razreda.

Prisutni su se okušali u zabavnom kvizu “Koliko poznajem svoj Grad” i u društvenoj igri “Jedan dan u gradu Svetog Vlaha”.

 

 1. SKUPŠTINA DRUŠTVA NAŠA DJECA DUBROVNIK

Društvo Naša djeca Dubrovnik 29. prosinca 2016. godine u Lazaretima je održalo Redovnu skupštinu na kojoj je jednoglasno usvojen prijedlog operativnog i financijskog plana za 2017. godinu . Jednoglasno su uz dodatna pojašnjenja usvojene odluke o usklađivanju procedura s Poslovnikom o sustavu financijskog upravljanja i kontrola te izradi i izvršavanju financijskih planova neprofitnih organizacija. Na skupštini je usvojen i pravilnik o financijskom poslovanju Društvo Naša djeca Dubrovnik.

 

Ankica Ćuić je kao predsjednica DND Dubrovnik do rujna 2016.godine prisustvovala godišnjoj Skupštini Saveza DND-a, Antonia Merčep također, kao predsjednica od rujna 2016.godine te Vesna Boras kao stalni član skupštine.

 

CJELOGODIŠNJI PROGRAMI

 

 1.    – GODINA SVETOGA VLAHA                                                                                                                       

                         (obilježavanje 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha)

Društvo  Naša djeca  Dubrovnik uključilo se u obilježavanje Godine sv. Vlaha s više aktivnosti.

U aktivnostima koje su organizirali volonteri Društva Naša djeca Dubrovnik sudjelovalo je 327 učenika.

 

AKTIVNOSTI

 1. FOTORADIONICA – GRAD U OČIMA DJETETA – KIP SV. VLAHA                                            Kao prva aktivnost u obilježavanje Godine sv. Vlaha organizirane su dvije foto radionice. Djeca su 13. i 20. siječnja fotografirala kip sv. Vlaha na građevinama, barjacima, knjigama, u izlozima… unutar zidina, na Stradunu i Pilama. Grad su obilazili u pratnji volontera Društva Naša djeca Dubrovnik. U svakoj radionici sudjelovalo je po 15 djece. Svoje najuspješnije radove slali su na mail Društva. Društvo Naša djeca Dubrovnik izradilo je fotografije sudionika fotoradionice. Fotografije su posložene na kartonske panoe i bile spremne za ocjenjivanje.

 

 1. FOTORADIONICA – DJECA BIRAJU
  Kroz tri dana (od 25. do 27. siječnja) volonteri su panoe izlagali u OŠ Mokošica, Ivana Gundulića i „Župi dubrovačkoj“. Učenici su anonimno ocjenjivali fotografije koje su bile samo brojčano označene, bez imena autora. Između 74 fotografije trebali su odabrati tri koje su im se najviše svidjele i dodijeliti im 5, 3 ili 1 bod. U ocjenjivanju je sudjelovalo 270 učenika.  Posebno svoje ocjene dali su i sudionici fotoradionice koji su to odradili 27. siječnja od 13 do 16 h u prostorijama Društva. Njihovi bodovi su posebno zbrojeni, pa smo dobili po tri najuspješnije fotografije prema glasovima učenika i glasovima sudionika.

 

 1. FESTA SV. VLAHA I DAN GRADA                                                                                                 Društvo  Naša djeca Dubrovnik i ove se godine prigodnim programom uključilo u obilježavanje Feste sv. Vlaha i Dana Grada. Program i otvaranje izložbe dječjih likovnih i literarnih radova održani su 29. siječnja, s početkom u 12:00 h, u Osnovnoj školi Marina Getaldića – Centar. Nagrađena su po tri literarna i likovna rada učenika nižih i viših razreda.  Ovom prigodom uručene su i nagrade autorima fotografija koje su osvojile najviše bodova pri ocjenjivanju 270 učenika i samih sudionika fotoradionice GRAD U OČIMA DJETETA – KIP SV. VLAHA.

 

 1. TURISTIČKO VOĐENJE – SVETI VLAHO U DUBROVNIKU                                              Uoči Međunarodnog dana turističkih vodiča, 20.02.2016., članovima Dječjeg foruma, Dječjeg gradskog vijeća i volonterima Društva Naša djeca, Društvo turističkih vodiča Dubrovnik  poklonilo je turističko vođenje pod nazivom „Sveti Vlaho u Dubrovniku“. Omogućili su nam dva i po nezaboravna sata šetnje ulicama Grada svetog Vlaha. Slušali smo interesantne priče o načinu obilježavanja Dana svetog Vlaha kroz stoljeća koje  je gospođa Marina Missoni Barišić interpretirala na poseban način koji je oduševio i odrasle i djecu. Posjetili smo franjevački samostan, crkvu svetog Vlaha i riznicu u Katedrali. Pored svih kipova našeg Parca posebnu pažnju privukao je maleni kip u portu kojeg je malo tko od nas u grupi do danas primijetio te smo zaključili kako nedovoljno znamo o vlastitim gradu i da nam je upravo zbog toga drago što smo došli.

 

 1. 20. SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE

U organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske održana je  06. do 08. svibnja u Našicama  Smotra dječjeg stvaralaštva pod nazivom “Radost, igra i stvaralaštvo djece”. Na ovogodišnjoj Smotri dječjeg stvaralaštva sudjelovalo je oko 570 sudionika, djece i odraslih iz 25 Društava Naša djeca. Svoja kreativna godišnja dostignuća djeca su prezentirali bogatim dramsko-scenskom, lutkarskom, glazbenom, plesnom i audio-vizualnim izričaju te u likovnim izložbama dječjih radova. Članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma Dubrovnik, na Smotri su se predstavili  izložbom fotografija nastalih u fotoradionicama Grad u očima djeteta.

 

 1. LIKOVNA RADIONICA –  izrada bedževa                                                                                       U Europskom domu Dubrovnik, 7. travnja, održana je  LIKOVNA RADIONICA na kojoj su članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma uz pomoć volontera Društva Naša djeca Dubrovnik osmišljavali i izrađivali bedževe za obilježavanje grupa koje će sudjelovati u narednim aktivnostima ovog projekta.

 

 1. DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA 2016.                                                                                             U sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata udruga srijedu 25. svibnja od 9 do 12 sati u parku Luja Šoletića u Gružu predstavljene su i fotografija sudionika fotoradionice GRAD U OČMA DJETETA – KIP SV. VLAHA

 

 1. 12.  SUSRET  DJEČJIH   VIJEĆA  HRVATSKE

U Zaboku se 3. i 4. lipnja održao 12. Susret Dječjih vijeća Hrvatske u organizaciji                                        Saveza društava Naša djeca Hrvatske i domaćina Grada Zaboka te uz suorganizaciju Koordinacijskog odbora akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“, Krapinsko-zagorske županije i Društva Naša djeca Zabok. Predstavljeni su i proglašeni Naj-projekti Dječjih vijeća za 2016. godinu. Dječjem gradskom vijeću Dubrovnik dodijeljena je Pohvala za najorginalniji projekt na Natječaju za „Naj-projekt Dječjih gradskih vijeća Hrvatske“ pod nazivom Grad u očima djeteta.

 

 1. ULICAMA GRADA SVETOGA VLAHA – „POTRAGA ZA SKRIVENIM BLAGOM“

Društvo Naša djeca Dubrovnik je u sklopu Dječjeg tjedna,  03. Listopada, od 16:30 do 18 sati organiziralo  igru potraga za skrivenim blagom pod nazivom „Ulicama Grada Svetoga Vlaha“. Sudionici su kroz igru prema pisanim uputama obišli 16 lokacija povijesne jezgre i upoznali se s poviješću i bogatom spomeničkom baštinom Grada.  ekipa koja je prva stigla do cilja i uspješno riješila zadane zadatke nagrađena je slatkim paketom kojeg su velikodušno podijelili sa članovima „protivničkih“ ekipa.

 

 1. FORUM MLADIH: RUKAMA SLOŽENO U sklopu manifestacije Grada Dubrovnika Rukama složeno 24. studenog. 2016.                                                                                       u Lazaretima  postavljena je i predstavljena izložba fotografija sudionika fotoradionice GRAD U OČMA DJETETA – KIP SV. VLAHA

 

 1. ZABAVNO POPODNE U LAZARETIMA

Društvo Naša djeca Dubrovnik, u srijedu 28. prosinca 2016. godine u 16:00 sati u Lazaretima organiziralo je zabavno popodne za članove Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i učenike od 5-8 razreda. Prisutni su se okušali u zabavnom kvizu “Koliko poznajem svoj Grad” i u društvenoj igri “Jedan dan u gradu Svetog Vlaha”.

              Kviz “Koliko poznajem svoj Grad”

              Kroz razne igre kao što su: pitalice, mozgalice, igre parova, igre asocijacija i slično

sudionici su pokazali Koliko poznaju svoj Grad.

 Igri “Jedan dan u gradu Svetog Vlaha”

Ovo je malo drgčija verzija popularne društvene igre Čovječe ne ljuti se. Igrača tabla

je 3D plan povijesne gradske jezgre

Osim klasičnih bijelih polja pojedina su obojana crvenom , zelenom ili crnom bojom.

Ako igrač „stane“ na takvo polje  uzima karticu označenog polja. Na kartici je opisano

povijesno značenje mjesta na kojem se igrač zaustavio i ovisno o boji polja dobiva

nagradna ili kaznena pomicanja po igraćoj tabli.

Cilj igre je dopuniti ili obnoviti znanje o povijesti svoga Grada.

Pobjednička ekipa u kvizu kao i pobjednici u igri  „Jedan dan u gradu Svetog Vlaha” zaslužili su nagrade a svi prisutni na kraju druženja počastili su se slatkišima i osvježili sokom.

 

Voditelji pojedinih aktivnosti u sklopu projekta obilježavanje 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha:

Goran Tomaši – voditelj fotoradionica

Vesna Boras  – voditeljica likovne radionice izrada bedževe za obilježavanje grupa

Ulicama grada svetoga vlaha – „Potraga za skrivenim blagom“

Zabavni kviz “Koliko poznajem svoj Grad”

Društvena igra “Jedan dan u gradu Svetog Vlaha”

 

 

DJEČJE GRADSKO VIJEĆE I DJEČJI FORUM

Dječji forum – Dubrovnik i Dječje gradsko vijeće u 2016. godini  nastavili su sa svojim radom i održavanjem sastanaka i provodili su svoje planirane aktivnosti. Problem glede nedostatka adekvatnog prostora potrebnog za izvođenje planiranog programa uzrokovalo je da se u većini slučajeva radionice DGV-a i DF moraju odvijati istovremeno, ali samo u slučajevima kada su im se programi preklapali. Donekle  smo ih uspijevali riješiti u suradnji sa UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo koji nam je omogućilo korištenja  Gradske vijećnice za sjednice DGV-a , Europskim domom Dubrovnik. Durom, Art radionicom Lazareti i Narodnom knjižnicom Grad koji su nam prema svojim mogućnostima ustupali svoje prostore.

 

DF i DGV aktivno sudjeluju u svim programima i aktivnostima koje Društvo Naša djeca organizira za svu djecu Grada i to ili kao pomagači ili kao sudionici u programu.

Programi u organizaciji DND Dubrovnik:

Cjelogodišnji projekt  2016. – Godina sv. Vlaha 2016. (obilježavanje 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha)

Fotoradionice Grad u očima djeteta – kip sv. Vlaha. Sudjelovali su u samoj radionici i u zbrajanju bodova sa ocjenjivačkih listića.

Turističko vođenje – „Sveti Vlaho u Dubrovniku“

članovi DGV-a, DF i volonteri DND-a dobili su priliku još bolje upoznati svoj Grad a interesantne priča o načinu obilježavanja Dana svetog Vlaha kroz stoljeća.

U prostorijama Europskog doma Dubrovnik 7.4. održana je likovna radionica – izrada bedževa za prepoznavanje grupe u različitim aktivnostima projekta Godina svetoga Vlaha.

„Ulicama Grada Svetoga Vlaha – Potraga za skrivenim blagom“

Društvo Naša djeca Dubrovnik u sklopu Dječjeg tjedna a prateći program obilježavanja 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha, 03. listopada od 16 i 30 do 18 sati organiziralo je igru potraga za skrivenim blagom pod nazivom „Ulicama Grada Svetoga Vlaha“ za članove DGV-a, DF i njihovih prijatelja.

Sudionici su kroz igru prema pisanim uputama obišli 16 lokacija povijesne jezgre i upoznali se s poviješću i bogatom spomeničkom baštinom Grada. Igra je protekla u natjecateljskom duhu uz puno smijeha i doskočica.

Veliki ples malih maškara (7. veljače 2016.) pomagači i sudionici

Uskršnja maštanja (24.ožujka 2016.)

Članovi Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i njihovi prijatelji vješto su stvarali ukrase sa kojima  će ukrasiti blagdanske stolove u svojim domovima.

 

Majčin dan i Dan obitelji (19.svibnja 2013.) pomagači u aktivnosti

 

Međunarodni društveni projekt „Djeca za mir u svijetu“

Društvo Naša djeca Dubrovnik uključilo se u Međunarodni društveni projekt „Djeca za mir u svijetu“.

Radionica je održana 23. svibnja u prostorijama DURE. Sudjelovali su članovi Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i Školskih vijeća osnovnih škola Lapad, Marina Držića, Mokošice i Antuna Masle iz Orašca.

Ispisane su mirovne poruke i stihovi na papirnate golubice u bojama zastave RH. Golubice su zalijepljene na kartu Republike Hrvatske a karta je nakon predstavljanja na Forumu mladih poslana u Savez društava Naša djeca Hrvatske u Zagreb.

 

Dan igara – „Lokrum moj otok“ (23. rujna 2016.) pomagači i sudionici

 

DJEČJI TJEDAN

Na Međunarodni dan djeteta, 3.listopada, predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma susreli su se s pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dubrovnik,  gosparom Mihom  Katičićem. Iznijeli su mu osobno viđenje participacije mladih u lokalnoj zajednici, kao i probleme koji muče njih i njihove vršnjake. Gospar Miho Katičić predstavio je buduće aktivnosti i planove kao i moguća rješenja za dječje probleme.

 

Članovi DF i DGV-a koji su bili u vijećnici sudjelovali su i u performansu “DJEČJI CVIJET ZA BOLJI SVIJET”

 

Sveti Nikola u Gradu ( 05. prosinca 2016.)

 

Zabavno popodne

Društvo Naša djeca Dubrovnik, u srijedu 28. prosinca 2016. godine u 16:00 sati u Lazaretima organiziralo je zabavno popodne za članove Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i učenike od 5-8 razreda.

Prisutni su se okušali u zabavnom kvizu “Koliko poznajem svoj Grad” i u društvenoj igri “Jedan dan u gradu Svetog Vlaha”.

Suradnja sa Gradom i sudjelovanje DF i DGV-a u programima koje organizira Grad

 

Pročelnik UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić i gospar Marko Grgurević u više navrata susretali su se sa predstavnicima DF i DGV-a. Djeca su se zanimala za ostvarenja iz programa “Mladi i grad skupa”,

na Stradunu u sklopu završne manifestacije Foruma mladih – „Što smo znali, to smo odabrali“. Prezentirana je karta Hrvatske prepuna crvenih, bijelih i plavih golubica na kojima su ispisane mirovne želje i poruke članova Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i Školskih učeničkih vijeća.

 

Prijem učenika OŠ Lapad – PŠ Montovjerna  dobitnike povelje za NAJ-AKCIJU

Na natječaj ‘Naj-akcija“ u 2015. godini Grad Dubrovnik je kao ‘naj-akciju’ kandidirao projekt OŠ Lapad – PŠ Montovjerna ‘Priče oko popreta’ . Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ dodijelio im je Povelju za uzorno provedene i originalne akcije za djecu.

Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić i Dječja gradonačelnica Petra Nikoleta Raguž čestitali su učenicima i njihovim voditeljima na postignutom uspjehu i nagradi a učenici su se prigodnom recitacijom zahvalili na potpori Gradu Dubrovniku.

U sklopu programa „Mladi i Grad skupa“ u Dubrovniku se odvijao projekt „More prijateljstva“. U sklopu projekta  u Dubrovniku su od 6. do 12. srpnja  2016. gostovali  učenici  Vukovarsko-srijemske županije i njihovi mentori. Bili su uključeni u rad robotičke sekcije koja je u to vrijeme imala aktivnosti u Gradu.  Hrvatska robotička reprezentacija, uz australsku robotičku reprezentaciju učila je djecu programiranju i izradi robo-nogometaša. U ime Društva Naša djeca i Dječjeg  gradskog vijeća  sve ih je pozdravila i s njima provodile vrijeme i dječja dogradonačelnica Antoneta Gončina i Ana Kovačić članica DGV-a.

 1. studenoga u Lazaretima sudjelovali smo na izložbi „Foruma mladih“ na temu „Rukama složeno“. Društvo Naša djeca Dubrovnik izložilo je fotografije s aktivnosti „Grad u očima djeteta – kip sv. Vlaha“ kojim se uključilo u obilježavanje 1700 godina od mučeničke smrti sv. Vlaha. Na izložbi su bili autori fotografija, članovi DGV-a i DF, te članovi DND-a Dubrovnik.

 

 

DJEČJE GRADSKO VIJEĆE DUBROVNIK

 

Na sjednicama članovi DGV-a osvrnuli bi se na dosadašnje aktivnosti, iznosili svoja mišljenja glede organiziranosti  aktivnosti i svog sudjelovanja u njima. Planirali su naredne aktivnosti u korist dječjih prava. Iznosili su svoje prijedloge, razgovarali, izlagali, dogovarali se i došli do zajedničkih rješenja. Dogovorili su i sudjelovanja u obilježavanju Godine svetoga Vlaha.

Donesena je odluka o uključivanju Dječjeg gradskog vijeća  i Dječjeg  foruma  u Međunarodni projekt  „Djeca za mir u svijetu“.

 

 1. Susret Dječjih vijeća Hrvatske

 

U Zaboku se 3. i 4. lipnja održao 12. Susret Dječjih vijeća Hrvatske. Organizatori  susreta bili su Savez društava Naša djeca Hrvatske i domaćin Grad  Zabok, a   suorganizatori  Koordinacijski  odbor akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“, Krapinsko-zagorska županija i Društvo Naša djeca Zabok.

Dječje gradsko vijeća Dubrovnik predstavljale su   Petra Nikoleta Raguž – dječja gradonačelnica i Antoneta Gončin – zamjenica dječje gradonačelnice, te  voditelj Miodrag Kirigin – član Izvršnog odbora Društva Naša djeca Dubrovnik.

Dječjem gradskom vijeću Dubrovnik dodijeljena je Pohvala za najorginalniji projekt na Natječaju za „Naj-projekt Dječjih gradskih vijeća Hrvatske“  pod nazivom Grad u očima djeteta.

Na susretu održane su radionice za djecu -vijećnike na temu „Prebaci na volontiranje!“  te radionica za voditelje i voditeljice na temu „Suradnja i komunikacija Dječjih vijeća s lokalnom zajednicom“.  Po završetku rada radionica održana je prezentacija rada u radionicama i doneseni  zaključci 12. Susreta DV.

 

 

 1. Susret gradova i općina – prijatelja djece u Ogulinu održan je 1. listopada 2016. pod pokroviteljstvom Grada Ogulina, u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Koordinacijskog odbora akcije “Grad Ogulin – prijatelj djece” i Društva Naša djeca Ogulin. Po završetku svečanog otvaranja Susreta upriličen je bogat glazbeno umjetnički program u kojem su sudjelovala djeca iz dramskih, plesnih i pjevačkih skupina osnovnih škola iz Ogulina. Nakon toga održane su radionice za djecu i odrasle. U sklopu Susreta postavljena je i izložba „250 godina školstva u Ogulinu“, a organizirana je šetnja do Đulinog ponora i i turistički obilazak Ogulina zavičaja bajke, gradu Ivane Brlić Mažuranić i kolijevci planinarstva u Hrvatskoj. Dječje gradsko vijeće Dubrovnik predstavljala je dječja gradonačelnica Petra Nikoleta Raguž, Antoneta Gončin dopredsjednica DGV-a i članica vijeća Ana Kovačić, a Društvo Naša djeca Vesna Boras.

 

 

Konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća održana je 05.10.2016 u prostorima

Art radionice u Lazaretima. Sjednici su prisustvovali dosadašnji i budući članovi DGV-a,  članovi Društva Naša djeca Dubrovnik  i predstavnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada gospar Marko Grgurević. Izabrano je Radno predsjedništvo i usvojen dnevni red po kojem se sjednica odvijala.  Nakon usvajanja dnevnog reda Petra Nikoleta je budućim dječjim vijećnicima objasnila što je to Dječje gradsko vijeće i koji su njegovi ciljevi i zadatci. Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu i donesen Programa rada Dječjeg gradskog vijeća za 2016./2017.godinu. Dječja gradonačelnica i voditeljica DGV-a prisutne su upoznale sa projektima i aktivnostima provedenim u proteklom mandatu.

Razriješeni su članovi DGV-a koji su postali srednjoškolci. Održana je radionica pod nazivom “Prava i potrebe djece”. Tijekom radionice novi članovi su imali priliku međusobno bolje se upoznati što im je olakšalo izbor novog rukovodstva DGV-a. Demokratskim, tajnim glasanjem s većinom glasova izabran je novi dječji gradonačelnik Karlo Kalafatović učenik 8. razreda OŠ Marina Getaldića, a Antoneta Gončin učenica 8. razreda OŠ Mokošica i Petra Nikoleta Raguž učenica 8. razreda OŠ Lapad za njegove zamjenice.

 

Dječji forum Dubrovnik

 

Prava djeteta

Obzirom da je prioritetna tematska cjelina rada DF ostvarivanje prava djeteta članovi Foruma upoznali su  sa odredbama Konvencije UN-a o pravima djeteta a obradom svakog pojedinog članka ukazivali su na ona prava koja se krše, te kako uložiti napor da se ublaže posljedice kršenja prava djeteta.

Put ka demokraciji – Demokratska ponašanja

S ciljem poticanja vrijednosti koje vode k miru, toleranciji, miroljubivom rješavanju sukoba i dijalogu posebnu pozornost obratili smo na razne oblike demokratskog ponašanja kao što su: prijateljstvo,radišnost, strpljivost, poslušnost, pravednost i razboritost.  – Poželjne osobine člana DF.

Kroz radionice Mjesto djeteta u lokalnoj zajednici i Grad po mjeri djeteta posebnu pozornost posvetili smo  pravu djeteta na sudjelovanje i dječjom participacijom za svijet po mjeri djeteta

 

Radionice koje prate važne datume za rad DF

Ožujak

Svjetski dan protiv rasne diskriminacije (21.03.) Radionica – „Jesmo li doista različiti“

 

Travanj

 • Svjetski dan zdravlja (07.04.) radionica „Što utječe na zdravlje djece“
 • Nasilje nad djecom i među djecom Radionice: „Zlostavljanje i zanemarivanje djece“ i „Vršnjačko zlostavljanje“

 

Lipanj

 • Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije (04.06.) – Radionica „Djeca vojnici“
 • Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada (12.06.) – Radionica „Djeca radnici“

 

Srpanj – kolovoz

 • Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada (12.06.) – Radionica „Djeca radnici“
 • Svjetski dan stanovništva (11.07.) – radionice „Grad po mjeri djeteta“

 

Listopad

 • Dječji tjedan –međunarodni dan djeteta

Početkom Dječjeg tjedna, na sam Dan djeteta, predstavnici Dječjih foruma i Dječjeg

gradskog vijeća bili su na prijemu kod gradonačelnika  i predstavnika ureda za

društvene djelatnosti.

 • Međunarodni dan zaštite života (04.10.) – radionica Kako žive djeca u Svijetu

Radionice zajedno s djecom svijeta:- Izgradit ću pravedan svijet:Analiza glavnih

svjetskih problema koji  ugrožavaju život djeteta. Cilj radionice je potaknuti

sudionike u radionici na akcije solidarnosti prema djeci u svijetu i na aktivno

pronalaženje načina pružanja podrške i pomoći vršnjacima u neposrednom

okruženju i  u drugim državama svijeta

 • Svjetski dan borbe protiv siromaštva (17.10) Radionica Djeca beskućnici i Djeca ulice
 • Dan suzbijanja trgovine ljudima (18.10.) Radionica – „Trgovina djecom i ljudima“

 

Studeni

 • Međunarodni dan tolerancije (16.11.) – Radionica predrasude i stereotipi
 • Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta

 

Prosinac

 • Svjetski dan invalida (03.12) – Radionica Svi isti svi različiti
 • Dan prava čovjeka (10.12) – Radionica o pravima čovjeka
 • Dan UNICEF-a – radionica Upoznajmo UNICEF

 

DF će i dalje nastaviti sa svojim aktivnostima bez obzira na uvjete u kojima radimo a sve naše programe ne bi bilo moguće sprovesti bez podrške  članova DND Dubrovnik i

Upravnim odjelom za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada.

 

Susret Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima.

 

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora, a u organizaciji Odbora za obitelj, mlade i sport uz financijsku potporu Udruge gradova  jedanput godišnje održi se susret Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima.

Tom susretu prethode  sastanci članova DF na kojima razgovaraju o temama – problemima koji su u njihovoj sredini aktualni, a rješenje bi trebalo potražiti na državnoj razini, tj. zatražiti od zastupnika da počnu razmišljati o problemu i pokušaju iznaći rješenje . Nakon par sastanaka forumovci odluče s kojom bi temom izašli pred zastupnike. DF Dubrovnik se ove godine odlučio za temu „Prometna povezanost Grada s ostatkom Hrvatske“. Smjernice i pomoć pri radu pružala im je voditeljica DF Vesna Boras. Kako u  Zagreb mogu poći najviše 2 predstavnika DF i voditelj  prema zaslugama u dosadašnjem radu izabrane se Keti Laptalo i Romana Dominiković da predstavljaju naš DF u Saboru.

 

 

MEĐUNARODNI DANA DJEČJIH PRAVA

 1. studenog 2016. u 09 sati u Dvorani od zrcala Narodne knjižnice, u organizaciji Društva Naša djeca Dubrovnik obilježilo je Međunarodni dan Konvencije UN-a o pravima djeteta. Program obilježavanja osmislili su i vodili članovi Dječjeg foruma U prigodnom programu sudjelovali su i članovi Dječje gradskog vijeća. U prvom dijela programa stariji članovi su se prisjetili a novi upoznali dug put do usvajanja Konvencije, tog važnog dokumenta za svu djecu Svijeta i obnovili svoja znanja o pravima djeteta.Pošto svaki dan, obična djeca diljem svijeta čine neobične stvari kako bi učinili život boljim sebi i onima oko sebe i kako svake godine jedno od takve djece dobije priznanje – Children’s Peace Prize (Međunarodna dječja nagrada za mir) koju od 2005 godine dodjeljuje The Kids Rights Foundation, voditeljica Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma kroz kratke priče upoznala je prisutne sa dosadašnjim dobitnicima ove prestižne dječje nagrada za mir. Koliko su članovi Dječjeg foruma i Dječje gradskog vijeća spremni boriti se za svoja prava pokazali su kroz radionicu „Poštivanje tuđeg mišljenja i mirno rješavanje sukoba“. Njihov rad pratila su 4 člana DND-a.

 

ZAKLJUČAK

 

Kroz različite sadržaje za djecu i roditelje u slobodnom vremenu korisnici su ostvarivali prava i potreba djece sukladno Konvenciji UN-a o dječjim pravima i primali  pomoć iz područja odgoja i obrazovanja.

Poticani su da svoja razmišljanja i djela usmjeravaju  ka ostvarivanju tih prava i potreba.  Bolje su upoznali jedni druge i bolje se razumjeli, a to vodi  rješavanju problema   bez nasilja koje je u današnje vrijeme sve više zastupljeno i  među vršnjacima  i u obiteljima.  Korisnici su upoznali nove tehnike rada, nove igre, prijatelje…. kojima će moći kvalitetnije upotpunjavati slobodno vrijeme.

Bolja je vršnjačka i međugeneracijska suradnja, kvalitetnija suradnja unutar lokalne zajednice, aktivnija participacija  djece u lokalnoj zajednici, kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, jačanje samopouzdanja korisnika, razvijanje novih vještina i kompentencija, jačanje ekološke svijesti i pozitivnijeg odnosa prema okolišu.

Veći dio naših aktivnosti pratili su lokalni i drugi mediji od kojih možemo istaknutu: DU-TV, radio Dubrovnik i radio Ragusa, Dubrovački list, Dubrovački vjesnik, Glas Grada Dubrovnik portal i portal Grada, elektronička izdanja Dubrovačkog lista i Dubrovačkog vjesnika te Facebook DND-a Dubrovnik.

 

Antonia Merčep, predsjednica