Blog

IZVJEŠTAJ DND-a SLATINA ZA 2016. GODINU

REDOVNA IZBORNA SKUPŠTINA 2016. GODINE

Dana 4. ožujka održana je redovna izborna skupština Društva „Naša djeca“ Slatina. Nakon izbora radnih tijela Skupštine iznesena su izvješća o radu u 2015. godini i to pomoću video priloga. Izvješća su podnijeli Dječji kutak „Veseli sat“ Novi Senkovac i Slatina, Dječji forum Mladost te Dječji forum Osmijeh. Također je iznesen i plan rada za 2016. godinu. Na kraju Skupštine dodijeljene su zahvalnice najmarljivijima u 2015. godini.

KREATIVNE RADIONICE

Članice Društva „Naša djeca“ Slatina provele su dvije kreativne radionice cvjetne tematike povodom Sajma cvijeća koji se održao 23. travnja. Na prvoj kreativnoj radionici izrađivali su se cvjetni ukrasi za vrata te šareni cvjetovi na štapićima koji mogu poslužiti kao ukras za vaze ili cvjetare, a na drugoj kreativnoj radionice nastale su cvjetne čestitke.

Tijekom godine članice Društva „Naša djeca“ Slatine izrađivale su čestitke novorođenoj djeci na području grada Slatine. Čestitke su poslane svoj djeci na njihovo ime.

ZELENA ČISTKA

Dana 22. i 23. travnja sudjelovali smo u globalnoj akciji „Zelena čistka – jedan dan za čist okoliš“ na tri lokacije.  22. travnja u 18:00 sati polaznici Dječjeg kutka „Veseli sat“ ogranak Senkovac čistili su okoliš, prikupljajući i razvrstavajući otpad. Isto su učinili, 23. travnja, forumaši Dječjeg foruma Mladost i Dječjeg foruma Osmijeh.

SAJAM CVIJEĆA

Dana 23. svibnja 2016. godine održan je Slatinski sajam cvijeća u organizaciji Grada Slatine, Savjetodavne službe i gradske Turističke zajednice. Društvo „Naša djeca“ Slatina posjetiteljima se predstavilo svojim kreativno izrađenim radovima – cvjetovima, cvjetnim ukrasima i cvjetnim čestitkama.

PRIREDBA „SVIJET MAŠTE“

Dana 26. travnja u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta  uspješno smo realizirali dječju priredbu  „Svijet mašte“. Sudjelovala su djeca i voditelji OŠ Josipa Kozarca, OŠ Eugena Kumičić, Dječjeg vrtića Suncokret, Dječjeg kutka “Veseli sat” Slatina i Dječjeg kutka “Veseli sat” ogranak Senkovac. Priredbu je uredio i vodio Denis Ostrošić. Priredbu su svojom prisutnošću uveličali i vršiteljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, zamjenik gradonačelnika grada Slatine Miroslav Venus, ravnatelji srednjih i osnovnih škola sa područja Slatine i Županije, roditelji  i mnogi drugi građani Slatine u dvorani koja je bila u potpunosti popunjena. Sav prihod od ulaznica namijenjen je organiziranju ovogodišnjeg Cvjetnog korza koji će se održati 29. svibnja.

CVJETNI KORZO

Uz pomoć Turističke zajednice grada Slatine i Grad Slatinu organizirali smo Cvjetni korzo koji je okupio 400-tinjak  mališana polaznika dječjih vrtića, osnovnih škola i dječjih kutaka Novi Senkovac i Slatina. Povorku su predvodili polaznici Gradske glazbe Slatina i mažoretkinje. Svečani nastup mališana održan je na rukometnom igralištu.

LJETNA ŠKOLA ZA DUŽNOSNIKE DND-a

Savjetovanje za dužnosnike iz Društava Naša djeca u okviru Ljetne škole Saveza održano je 8. i 9. srpnja u Tuheljskim toplicama. Na Savjetovanju su predstavljeni projekti i aktivnosti Saveza, a osnovna Društva Naša djeca su razmijenila mnoštvo aktivnosti koje provode u svojim lokalnim zajednicama. Predstavnici su sudjelovali na predavanju Nataše Blagojević „Uloga društvenih mreža u predstavljanju udruga za djecu“. Na Savjetovanju su iz DND Slatina sudjelovale Božica Majhen i Snježana Pačarić.

 

PROJEKT „NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA“

EDUKACIJA VOLONTERA

U Tuheljskim toplicama (8. i 9. srpnja) održana je edukacija volontera u okviru projekta društvene odgovornosti tvrtke NIVEA „Neka odrastanje bude dječja igra“ i Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Održane su likovno-kreativne i dramsko-lutkarske radionice na kojima su sudjelovale naše članice: Renata Grahovac i Sanela Tot te Marinela Zrinščak-Begovac.

RADIONICE NA „VESELOM SATU“

Provedba projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ provedena je vrlo zanimljivo, veselo i poučno u Dječjem kutku „Veseli sat“ Slatina te Dječjem kutku „Veseli sat“ ogranak Senkovac. Voditeljica prve likovne radionice Renata Grahovac u Dječjem kutku Slatina rasplesala je djecu na putovanju na konjima prolazeći „blatnim“ putovima. Djeca su prionula oslikavanju platnenih vrećica koje je vješto sašila teta Nevenka Grahovac, a tijekom oslikavanja pomagala je teta Dragana Matić.

Voditeljica druge likovne radionice Sanela Tot u Dječjem kutku ogranak Senkovac izvela je zanimljiv igrokaz kojim je uvela djecu u svijet mašte i kazališta. Vrlo domišljato je pripremila izradu lutkica za prst. Nakon provedene radionice, djeca su odglumila malu lutkarsku predstavu.

Izložba dječjih radova na temu igre i igračke održana je 8. studenog 2016. godine u Etnografskom muzeju u Zagrebu u okviru projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ čiji su organizatori tvrtka Beiersdorf i Savez društava Naša djeca Hrvatske. Izloženi su bili dječji radovi (oslikane platnene vrećice i lutke) polaznika Dječjih kutaka „Veseli sat“ Slatina i ogranak Senkovac.

Na tematskoj i izvještajno-programskoj skupštini Saveza društava Naša djeca Hrvatske u
Zagrebu 10. prosinca 2016. primili smo zahvalnicu za sudjelovanje u projektu „Neka odrastanje bude dječja igra“.

SAJAM OBRTNIŠTVA, KREATIVNOSTI I INOVATIVNOSTI

Članice i volonterke DND-a Slatina Marina Ivoš, Marinela Zrinščak-Begovac, Sanela Tot i Snježana Pačarić kreativnom radionicom  animirale su djecu na Sajmu obrtništva, kreativnosti i inovativnosti u Slatini u suradnji s Dječjim centrom Maja.

DJEČJA REVIJA FRIZURA

Festival slatinskih talenata

Dana 26. kolovoza na novootvorenoj slatinskoj pozornici održan je Festival slatinskih talenata u organizaciji Društva „Naša djeca“ Slatina. Tijekom ljeta šest mentora pripremalo je djecu za nastupanje pred publikom. Djeca su nastupala u tri kategorije: Niži razredi, Viši razredi 1 i Viši razredi 2. Stručno povjerenstvo izglasalo je da je u kategoriji Niži razredi najbolji nastup imala Dora Kokorić, u kategoriji Viši razredi 1 najbolje je pjevala Lea Virovac, a u kategoriji Viši razredi 2 najbolja je bila Jelena Borovčak. Festivalska glazbena pratnja bio je slatinski glazbeni sastav Čista petica. Ugostili smo Meri Andraković, šesnaestogodišnju djevojčicu iz Belišća koja je u prošlogodišnjoj sezoni RTL-ovih Zvjezdica bila u finalu.

ČETVRTA slatinska Rolijada

Dana 27. kolovoza povodom proslave Dana grada, Društvo „Naša djeca“ Slatina organiziralo je 4.  slatinsku Rolijadu. Natjecatelji su se natjecali u pet kategorija: Guralice, Bicikli s pomoćnim točkićima, Romobili, Role i Bicikli. Svi natjecatelji nagrađeni su dječjim časopisom te im je uručena zahvalnica za sudjelovanje na ovogodišnjoj Rolijadi.

DAn IGARA – Putovanje u Gardaland

Povodom Dana igara u Dječjim kutcima „Veseli sat“ Slatina i Senkovac održane su zanimljive sportske igre.

Dan igara proslavili smo zajedničkim jednodnevnim izletom u Gardaland u organizaciji Društva „Naša djeca“ Slatina. Dana 16. rujna na putovanje se uputilo 69 putnika. Putovale su i pobjednice ovogodišnjeg DND Festivala slatinskih talenata koje su na Festivalu osvojile najviše bodova, a samim time su osvojile i besplatno putovanje u Gardaland.

AKCIJA Hodanjem do zdravlja I VOLONTERI U PARKU

Kako bi promovirali zdrav način života te hodanje kao zdrave navike i provođenje slobodnog vremena na svježem zraku, Hrvatski zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i Grad Slatina organizirali su 1. listopada 2016. godine akciju pod nazivom „Hodanjem do zdravlja“ tijekom koje smo bili volonteri u parku. Održali smo sportske radionice s najmlađim Slatinčanima.

DJEČJI TJEDAN – SLIKANJE NA ASFALTU

Učenici OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, OŠ Eugena Kumičića Slatina i područnih škola Bakić, Gornji Miholjac, Josipovo, Novaki i Vaška te OŠ Josipa Kozarca Slatina i područnih škola Donji Meljani, Kozice, Novi Senkovac i Sladojevci zajedno s a svojim učiteljicama slikali su na asfaltu kako bi poslali poruke odraslima i tako obilježili Dječji tjedan. U sportskoj dvorani učenici 3. razreda OŠ J. Kozarca slikali su i pisali poruke na temu „Dijete i djetinjstvo“, dok su učenici 2. i 4. razreda PŠ Senkovac čitali najvažnije članke Konvencije o pravima djeteta i rješavali interakcijski kviz o naučenome.

MANIFESTACIJA „DANI KRUHA I PLODOVA JESENI“

Zahvaljujući članicama DND-a Slatina te mamama i bakama polaznika Dječjeg kutka „Veseli sat“ koje su ispekle krušne proizvode i slastice sudjelovali smo na manifestaciji „Dani kruha i plodova jeseni“ u organizaciji Poljoprivredno-savjetodavne službe Slatina, Turističke zajednice grada Slatine i grada Slatine.

OTVORENJE DJEČJEG KUTKA „VESELI SAT“ OGRANAK nova bukovica

Osnovna škola Nova Bukovica otvorila je vrata „kucanju“ Dječjeg kutka „Veseli sat“ 15. studenog 2016. godine. Djecu i roditelje pozdravila je obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, načelnik općine Nova Bukovica Željko Vencl i ravnateljica Osnovne škole Nova Bukovica Lareta Žubrinić. Kreativnu radionicu pripremila je voditeljica Dragana Matić.

OTVORENJE DJEČJEG KUTKA „VESELI SAT“

OGRANAK JOSIPOVO

  1. studenog 2016. godine u Područnoj školi Josipovo otvoren je Dječji kutak „Veseli sat“ namijenjen najmlađima za igranje, pjevanje i plesanje. Okupljene roditelje i djecu u ime DND Slatina pozdravila je ravnateljica Osnovne škole Eugena Kumičića Božica Majhen, a otvorenju je nazočio načelnik Općine Sopje gospodin Josip Granjaš. Kreativnu radionicu pripremila je voditeljica Melita Čmarec.

Promocija slikovnice „Naš superheroj div Regoč“

  1. prosinca 2016. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održana je promocija dvojezične slikovnice „Naš superheroj div Regoč“ (Our superhero giant Regoch) izdane u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i Osnovnom školom Josipa Kozarca Slatina. Riječ je o aktualnoj slikovnici za stariju djece školske dobi koju je napisalo i oslikalo sedmero učenika petih razreda osnovne škole pod mentorstvom profesora hrvatskoga jezika Denisa Ostrošića.

Natječaj najboljih likovnih i literarnih radova

Tijekom listopada i studenog 2016. godine trajao je Natječaj za najbolje likovne i literarne radove na temu „Sreća“. Stručna komisija odabrala je najuspješnije likovne i literarne ostvaraje koji su nagrađeni slikovnicama „Nebeska priča“ i „Naš superheroj div Regoč“, neposredno prije početka mini priredbe „Ide zima“ u foajeu Pučkog otvorenog učilišta Slatina, 3. prosinca 2016. godine. Svim mentorima Dječjeg vrtića „Suncokret“, OŠ Eugena Kumičića i OŠ Josipa Kozarca dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje u Natječaju.

Mini priredba „Ide zima“

U kino-dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina održana je mini priredba „Ide zima“ na kojoj su nastupili polaznici Dječjih kutaka „Veseli sat“ Novi Senkovac i Slatina, Dječjeg vrtića „Suncokret“, dječji zbor Osnovne glazbene škole Slatina, dječji zbor slatinskih osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca. Ugostili smo zbor „Djeca ljubavi“ Društva „Naša djeca“ Donji Miholjac. Na kraju priredbe djeci su podijeljeni slatki paketići koje je poslao sveti Nikola.

POSJET DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE ZDENKA

Dana 7. prosinca 2016. učenici OŠ Josipa Kozarca s učiteljicama Majom Puškarić i Željkom Kurtović posjetili su Dom za starije i nemoćne Zdenka. Družili su se s korisnicima Doma, čitali im, razgovarali s njima i poklonili im kolače koje su ispekle mame, a učenici umotali.

ZAHVALNICA SAVEZA DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE

Dana 16. travnja 2016. godine sudjelovali smo na Skupštini Saveza društava Naša djeca Hrvatske.  Dodijeljena nam je zahvalnica za uspješnu provedbu akcija i aktivnosti s djecom i za djecu u mandatnom razdoblju od 2012. do 2016. godine.

POVELJA ZAHVALNOSTI

Dana 2. rujna 2016. godine na sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Društvu “Naša djeca” Slatina uručena je Povelja zahvalnosti za iznimne uspjehe i postignuća u realizaciji projekata od interesa za ostvarivanje prava i interesa djece.

PRIZNANJE VOLONTERSKOG CENTRA OSIJEK

Dana 5. prosinca primili smo hvalevrijedno priznanje za primjere dobre prakse uključivanja volontera tijekom organiziranja i uspješnog provođenja aktivnosti u 2016. godini. Priznanje će trajno ostati zabilježeno kao priznanje i čestitka svim aktivnim volonterima naše Udruge za provođenje aktivnosti u 2016. godini. Zahvaljujemo svim vrijednim volonterkama i volonterima školama, vrtićima, Gradu, Županiji, ustanovama, tvrtkama i obrtnicima, roditeljima, građanima, medijima i našim malim Slatinčanima, svima koji su sudjelujući u našim aktivnostima dali svoj osobni doprinos i zaslugu za ovo Priznanje!
KONFERENCIJA „ULOGA ŽUPANIJA U STVARANJU ZAJEDNICA PRIJATELJA DJECE“

Konferencija “Uloga županija u stvaranju zajednica prijatelja djece” održana je u Zaboku 7. prosinca 2016. godine. Na Konferenciji sudjelovale su predsjednica DND Slatina Snježana Pačarić, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac.
Virovitičko-podravska županija prva je županija koja je potpisala Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta “Županija-prijatelj djece” na što smo vrlo ponosni.